WAT TE DOEN IN BERLIJN OP EEN ZONDAG

Opgegroeid in Duitsland was zondag mijn minst favoriete dag van de week. Waarom? Want tenzij je de paus op tv zou zien, naar de kerk zou gaan en eindeloze wandelingen in bladerloze bossen zou maken, zou je je dood vervelen.

Ziet u, in Duitsland worden zondagen nog steeds als een soort heilige dagen beschouwd. Dit komt het best tot uiting in de winkelsluitingswetten die bepalen dat winkels niet op zondag mogen handelen. Jammer. Dit was een van mijn favoriete dingen om te doen in Australië, maar nu ik terug ben in Berlijn, moet ik me hergroeperen en nieuwe dingen vinden om te doen. Dus de terugkerende vraag bij ons thuis is: wat te doen in Berlijn op zondag als de winkels gesloten zijn?

Gelukkig voor mij verhuisde ik naar Berlijn en niet naar een kleine stad in Duitsland. Omdat zelfs gedacht werd dat de meeste winkels op zondag in Berlijn gesloten zijn, zijn er nog genoeg leuke dingen te doen. Nadat ik mijn eerste paar Berlijnse zondagen al heb meegemaakt, heb ik een geweldige lijst met ideeën bedacht waarvan ik zeker ben dat ze je zullen inspireren om het meeste uit je zondag in de stad te halen.

Rommelmarkten zijn altijd heel leuk in Berlijn. De beste plek om eigenzinnige, onverwachte en ongebruikelijke items te vinden om mee naar huis te nemen.

Bezoek een markt

Markten zijn een populair tijdverdrijf voor Berlijners en ze zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn niet allemaal op zondag open, maar sommige zijn wel en ze behoren tot de meest populaire. Probeer trendy Mauerpark voor souvenirs, lokaal design en rommelmarkt spullen. Bekijk ook de rommelmarkt op Boxhagener Platz in Friedrichshain. Of ga naar de kunstmarkt in Tiergarten (tenzij er een ander evenement is). Bezoekt u in december? Voeg een aantal kerstmarkten toe aan de mix!Berlijn op zondagVideo afspelen

Brunch hebben

Brunch is ook een groot ding in Berlijn. Het is perfect voor degenen die graag uitslapen en dan de hele dag met vrienden willen eten en drinken. Het is een geweldige kans om nieuwe gerechten uit te proberen en het perfecte excuus om vroeg te beginnen met drinken. Brunchrestaurants duiken momenteel overal in de stad op, maar kijk eens naar het volgende: Zeit für Brot (Alte Schönhauser Allee 4) voor geweldige gebakken producten en authentiek Duits brood, House of Small Wonder (Johannisstr. 20) voor een smakelijke Brunch in Japanse stijl, 1900 Cafe Bistro(Knesebeckstr. 76) voor goede koffie en een gezellige sfeer, of Pasternak (Knaackstr. 22-24) voor een onbeperkt brunchbuffet. Zorg ervoor dat je niet te laat komt, want brunchrestaurants hebben de neiging snel vol te raken.

Gaan wandelen

Als het mooi weer is, dan zijn zondagen de perfecte tijd om een wandeling te maken. In Berlijn heb je zoveel keuze dat het echt moeilijk is om je te vertellen waar je moet beginnen. Mijn persoonlijke favorieten zijn echter Grunewald, Schlosspark Charlottenburg, Volkspark Friedrichshain, Tiergarten en Treptower Park. Het is ook leuk om gewoon het historische centrum te verkennen als je er een tijdje niet bent geweest en je te vergapen aan de oude gebouwen en historische gebouwen.

Een film kijken

Een regenachtige zondag is perfect om naar de film te gaan, althans naar mijn bescheiden mening. Je kunt een van de nieuwste Duitse films bekijken (die elk jaar beter worden en niet per se te maken hebben met WO II of de Duitse scheiding). Of je kiest gewoon voor een OV Engelstalige film. Originele versies vind je op Cinestar Potsdamer Platz (gebruik het filter om de OV-versies te vinden). Het is het beste om vooraf online te reserveren om de wachtrij aan de kassa te vermijden.

Duitse tv-toestel
In het DDR Museum kunnen bezoekers het privé- en openbare leven in de voormalige Oost-Duitse staat ervaren.

Een museum bezoeken

In tegenstelling tot winkels zijn musea en toeristische attracties op zondag in Berlijn geopend. Hierdoor heb je volop mogelijkheden als het weer minder gunstig is en je liever binnen blijft. Kinderen zullen dol zijn op het Natural History Museum of het German Technic Museum , maar er zijn ook de prachtige collecties op het Museumeiland en de moderne kunstgalerijen zoals Hamburger Bahnhof . Probeer voor een kleine draai een van de minder bekende musea zoals het Computer Games Museum , het German Spy Museum , het Ramones Museum of het DDR Museum  ( lees mijn recensie hier ).

Word actief

Je hoeft niet naar een sportschool te gaan om actief te worden in Berlijn. Er zijn tal van parken waar u heerlijk kunt joggen. U kunt gebruik maken van de fietsverhuur om de stad per fiets te verkennen. En in de zomer zijn er meren om gratis in te zwemmen. Je kunt beachvolleyballen bij Volkspark Friedrichshain (mits je lid wordt van een bestaand team of een bal en net organiseert), een kajak huren op de rivier de Spree bij Oberbaumbrücke, of touwen en ladders beklimmen bij BergWerk of MountMitte .

Maak nieuwe vrienden

Ken je nog niemand in Berlijn? Bekijk de gratis Meetup- website voor lokale evenementen, meet-ups en netwerkmogelijkheden binnen de zeer internationale Berlijnse gemeenschap.

Ga naar de dierentuin

Wanneer ben je voor het laatst in de dierentuin geweest? Het is een van deze plaatsen waar je nooit aan denkt om naar toe te gaan (tenzij je met kinderen omgaat) en als je er dan eindelijk bent, ben je verbaasd hoeveel je er echt van geniet. Er zijn twee dierentuinen in Berlijn. Berlin Zoo is behoorlijk druk en toeristisch en krijgt alle aandacht. Tierpark in het oosten van de stad is ook mooi en heeft een klein rococokasteel.

Zelfs in de winter kan een uitstapje op zondag naar Potsdam zeer lonend zijn.

Bezoek Potsdam

Potsdam aan de rand van Berlijn is een geweldige bestemming voor een dagje uit als je in Berlijn verblijft. Het is minder dan een half uur rijden met het openbaar vervoer en goedkoop om te bezoeken. Je hebt misschien al gehoord van de prachtige paleizen in Potsdam zoals Sanssouci en het Nieuwe Paleis, maar zelfs als je deze niet graag wilt zien, is er nog zoveel meer te ontdekken. Verken de vele parken, wandel door de schilderachtige oude stad of bekijk het coole filmmuseum .

Heb Kaffee und Kuchen

Een van mijn mooiste jeugdherinneringen is Kaffee und Kuchen (letterlijk koffie en cake) op een zondagmiddag. Vergeet Wenen, Berlijn kan je dit ook geven. Er zijn een paar geweldige cafés in de stad die op zondag geopend zijn, met als favoriet Franz Karl Kuchenkultur (Bötzowstr. 15).

Geniet van wat ijs

Berlijn heeft een aantal van de beste ijsjes ter wereld. Daar zei ik het, en nu moet het waar zijn. Hoe het ook zij, Berlijners houden ervan om van ijs te genieten, en er zijn een paar geweldige ijssalons in de stad die perfect zijn voor een zondagsuitje. Ik ben bijvoorbeeld dol op de eigenzinnige ijscreaties bij Caffe a Gelato (Potsdamer Platz Arkaden), EisPiraten (Grünberger Str. 85), Chipi Chipi Bombón (Warschauer Str. 12) en Rosa Canina (Pasteuriser. 32). Probeer gewaagde smaakcombinaties zoals limoen-chili-koriander, ananas-peterselie of frambozen-kardemom.

Schwarzenberg Haus
Schwarzenberg Haus en de aangrenzende binnenplaats behoren tot de hotspots voor straatkunst in Berlijn.

Bekijk nieuwe Street Art

Het mooie van street art is dat het zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Het is als een gratis openluchtkunstgalerie die voortdurend verandert. Het is dus altijd leuk om gemeenschappelijke hoekjes van de stad te bezoeken waar je street art zou verwachten. Berlijn is een geweldige stad als het gaat om stedelijke kunst, het maakt vrijwel deel uit van de stof. Een goede plek om naar straatkunst in Berlijn te kijken, is de binnenplaats van Haus Schwarzenberg (Hackescher Markt, Mitte) of het RAW-gebied in Friedrichshain.

Op een cruise gaan

In Parijs maken riviercruises deel uit van wat de meeste mensen zouden willen doen in de stad. Maar in Berlijn zijn de zaken een beetje duisterder, hoewel een riviercruise zeker een leuke ervaring is. Ik raad je ten zeerste aan om jezelf te boeken voor een volledige boottocht door de stad. De drie tot vier uur durende reis brengt je door het Landwehrkanal en weer omhoog over de Spree, langs bezienswaardigheden zoals Oberbaumbrücke, de dierentuin en de Reichstag en het regeringskwartier. Kijk hier .

Drink een biertje

Duitsers houden van hun bier. Het is alomtegenwoordig en maakt deel uit van de Duitse cultuur. Dus geen afkeuring van een Duitser die graag een zonnige zondagmiddag doorbrengt in een biertuin met een glas Pilsener in de hand. Doe met hem mee! Als het mooi weer is, hebben de meeste restaurants en cafés stoelen en tafels op het trottoir. Voor meer biertuinsfeer in de zomer, ga naar Prater in Prenzlauer Berg of Strandbar Mitte .

Ga zwemmen

Ik heb dit al eerder aangehaald: Berlijn heeft een aantal geweldige meren om te zwemmen. Sommigen van hen zijn gratis te gebruiken, anderen zullen een kleine vergoeding vragen om het strand en de faciliteiten te gebruiken. Als u in de zomer niet op bezoek bent, maar graag wilt zwemmen, kunt u kiezen uit een aantal binnenzwembaden, sommige met de extra bonus van een sauna of wellnessruimte. In Potsdam vindt u een gloednieuw overdekt binnenzwembad . Pas op dat je in Duitsland geen kleding draagt in sauna’s!

Verken een nieuwe Kiez

Berlijn is een grote stad en ook al woon je hier al een tijdje, er is nog zoveel meer te ontdekken. Ik hou er echt van om door de straten van de stad te lopen, door de etalages te bladeren, naar de mensen te kijken, naar straatmuzikanten te luisteren, nieuwe gerechten uit te proberen in nieuwe restaurants. Wanneer je de delen van de binnenstad vermijdt, krijg je een aantal echt mooie dingen te zien die meestal lokaal en niet toeristisch zijn, zoals in Kreuzberg, Friedrichshain of Prenzlauer Berg. Deze buitenwijken in de binnenstad noemen we ‘kiez’. Sommige zijn mooier dan andere, maar ik hou van de flair van Bergmannkiez, Kollwitzkiez en het gebied rond Boxhagener Platz.

In de buurt van het eiland van de jeugd kon je kano's, waterfietsen en tentachtige houten praalwagens huren.
Bij het Eiland van de Jeugd kon je kano’s, waterfietsen en deze tentachtige houten praalwagens huren.

Huur een vlotter

Als je in de warmere maanden in Berlijn bent, overweeg dan om een vlotter te huren bij Floss und los . Je kunt ze krijgen in Treptower Park en ze zijn erg leuk! Ze kunnen zo klein zijn als een Indiase tipi of zo groot als een woonboot. Desgewenst kunt u ook een BBQ laten plaatsen. Je kunt er zelfs op slapen!

Ga winkelen

Ik weet het, deze laatste komt misschien als een verrassing, omdat ik je net vertelde dat op zondag de winkels in Berlijn gesloten zijn. Dit geldt echter niet voor alle winkels en supermarkten. Er zijn uitzonderingen. Vooral bij grotere treinstations zoals Bahnhof Zoo zult u merken dat winkels het hele jaar door geopend zijn. Zie hier voor een kaart .

Op bepaalde zondagen zijn er in de hele stad uitzonderingen waardoor winkels op zondag kunnen worden geopend, meestal de grotere ketens en die in een winkelcentrum. Dit gebeurt vaker in december als we Kerstmis naderen. Je kunt de aankomende data hier bekijken .

Ten slotte zijn Spätis de 7-Elevens van Berlijn en mogelijk zijn ze ook op zondag geopend. Sommige tankstations hebben ook boodschappen en alcohol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>