Waarom wordt Parijs de lichtstad genoemd?

Slechts een paar grote steden in de wereld genieten van de vele bijnamen die Parijs heeft. Je zou denken dat, omdat het gefascineerd is door zowel de lokale bevolking als bezoekers uit verschillende delen van de wereld, de bijnamen er veel zouden zijn. En je hebt ongeveer gelijk. Van ‘Paname’, ‘Lutèce’, ‘Pantruche’, ” the City of Lovers ‘tot’ the City of Light ‘; Parijs heeft het grootste deel van zijn moderne geschiedenis doordachte appellatieven gehad.

De lichtstad lijkt de meest populaire naam voor de Franse hoofdstad te zijn. Is het het iriserende straatterrein dat af en toe straalt of de oneindig lichtgevende gebouwen? De razend nieuwsgierige geest twijfelt waarom Parijs de lichtstad is. De redenen achter de sprankelende naam zijn heel anders dan alles wat je hebt gedacht.

Misvattingen over de bijnaam ‘City of Light’

Net voordat we het antwoord onthullen, moeten enkele mythen over de bijnaam worden weggenomen. Veel mensen gaan ervan uit dat de Franse hoofdstad de ‘Lichtstad’ draagt vanwege de glanzende bruggen en boulevards; het is niet moeilijk te zien waarom.

Als je alles meetelt, van kerken tot hotels, fonteinen en standbeelden, monumenten en nationale gebouwen, zijn er meer dan 296 verlichte locaties in de stad. Van de 37 grote bruggen wordt er maar liefst 33 elke zonsondergang in buitengewone pracht verlicht.

Parijs is bijzonder goed verlicht in de feestelijke periodes wanneer meer dan 0,4 km aan licht loopt van de Place de la Concorde tot de Arc de Triomphe. De 450 met bomen versierde bomen langs de laan en op de stoep dragen ook bij aan de indrukwekkende verlichting van de stad.

Desalniettemin is het de meest populaire bezienswaardigheid van de stad, de glinsterende Eiffeltoren, die verdacht is van deze verkeerde interpretatie. De toren straalt elke avond als een baken met 40 km verlichte bloemstukken bestaande uit 20.000 gloeilampen.

Hoe Parijs ‘de lichtstad’ werd

De echte reden is vanaf het midden van de 17e eeuw, tijdens het bewind van Lodewijk XIV (Louis de Grote of de Zonnekoning). Na een lange periode van binnenlandse onrust en oorlog, kreeg de vorst de taak het geloof van de mensen in de openbare orde te herstellen.

Op 15 maart 1667 benoemde de koning Gabriel Nicolas de la Reynie. Hij was de luitenant-generaal van de politie en had tot taak Parijs weer veilig te maken. Naast een verviervoudiging van het aantal politiemensen, was er een maatregel om meer verlichting in de stad te krijgen.

In elke straat stonden lantaarns en aan de Parijzenaars werd gevraagd hun ramen te verlichten met olielampen en kaarsen. Dit was om te voorkomen dat wetsovertreders de politie ontweken of zich verschuilen in donkere steegjes. Het idee was om de criminaliteit terug te dringen. Die keer kreeg Parijs de naam  La Ville-Lumière  (de lichtstad).

De stad was toen een van de eerste plaatsen in Europa die brede straatverlichting toepaste. De bijnaam werd echter pas echt populair tijdens het tijdperk van de verlichting dat slaagde. Sommige geschiedenisdeskundigen dateren het tijdperk van de verlichting tussen 1715 (het jaar dat de Zonnekoning stierf) en 1789 (het begin van de revolutie), sommigen zeggen dat de verlichting al in de Franse hoofdstad bestond vanaf de jaren 1620, samenvallend met het begin van de wetenschappelijke revolutie.

Van de late jaren 1700 tot de jaren 1800 werd de stad een centrum van ideeën en onderwijs in heel Europa, inspirerende filosofen, dichters, wetenschappers en ingenieurs. De gestage toename van elektrische stroom hielp ook de lichtere neiging van de stad.

Waarom wordt Parijs de lichtstad genoemd?

Enkele dingen om te doen in The City of Lights

Kamperen op een camping 

Leuk om met je groep te doen is kamperen op een van de verschillende campings in of rond Parijs. Kamperen biedt de mogelijkheid om overdag het onberispelijke uitzicht op de stad en een van de meest bekende bestemmingen van het land te zien terwijl u geniet van de rust van een rustige ruimte.

Er zijn veel campings die een treinrit of een korte rit van het stadscentrum hebben, wat enigszins tegengesteld is aan de levendige straten. Bezoekers kunnen de Eiffeltoren beklimmen, het Louvre bezoeken en Montmartre verkennen voordat ze terugkeren naar de camping om te koken op de barbecue en uit te rusten onder het canvas. Merk op dat uit eten gaan, vooral in toeristische gebieden, erg duur kan zijn.

Ze kunnen wakker worden met de tweets van vogels en hebben een picknick-achtige  petit dejeuner  op hun glamping of camping. Daarna kunnen ze naar het stadscentrum gaan om de charmante Notre Dame te verkennen of een cruise maken op de onweerstaanbare rivier de Seine.

Als je een stel bent en een goedkope, maar sprankelende manier nodig hebt om Parijs te ervaren, dan is een camping in de buurt van de stad altijd een uitstekende keuze. Het is de perfecte manier om op vakantie te gaan in de buurt van Parijs als het gezin groot is, omdat ze dagen sightseeing combineren met dagen bij het zwembad, ontspannen of fietsen op de camping. Gezien de zakvriendelijkheid die de campings bieden, zult u veel reizigers zien die ook het unieke van Parijs zijn gaan zien.

Probeer Frans eten

Het zou een kolossale nalatigheid zijn om de Lichtstad te bezoeken zonder de delicatesse van het gebied te proeven. Het land staat bekend om zijn ongeëvenaarde keukenreferenties. Zelfs als u op een camping of glampingvakantie verblijft, moet u enkele van de overheerlijke traktaties van Frankrijk proberen.

In Parijs is meestal een menu met een vaste prijs beschikbaar. Als alternatief kunt u een van de vele restaurants binnenstappen waar uitstekende chef-koks de beste lekkernijen maken. Als u een klein budget heeft, bezoek dan niet de restaurants in toeristische gebieden. Er zijn goedkopere en fatsoenlijke plekken om uit eten te gaan die niet te duur aanvoelen.

Proef geweldige wijn

In de Lichtstad is, zoals op veel plaatsen in Frankrijk, een karaf wijn die tijdens de maaltijden op tafel wordt gezet de standaardpraktijk. Je moet je overgeven aan wijn, want er worden veel uitstekende wijnen geproduceerd in Frankrijk. Voor degenen die op zoek zijn naar een uitgebreide reisroute met wijn, zijn er operators die interessante wijnproeverijen aanbieden. Tijdens de rondleidingen leert u veel over hoe wijn wordt gemaakt en kunt u enkele van de zachtste wijnen van het land proeven. Je kunt zelfs je eigen wijn maken en mee naar huis nemen. Het is zowel een praktische als een leerzame ervaring.

Geniet van lokale producten

Parijzenaars hebben, zoals veel Europeanen, levendige voedselmarkten waar plattelandsproducenten de stad bezoeken om hun producten te verkopen. Dit zijn leuke plekken om tijdens uw vakantie lokale voorraad te kopen voor picknicks en barbecues. U vindt er ook specialiteiten die eigen zijn aan Parijs en veel nationale basisproducten. Bezoek de markten voor de meest verse groenten en fruit.

Spot een kasteel

Het uitzicht op een kasteel in Parijs kan verbazing wekken. Vaak versterkt en torenhoog, lijken kastelen te herinneren aan Disney-sprookjesachtige structuren die onmiddellijk de aandacht trekken. Sommige kastelen zijn privéwoningen, terwijl sommige zijn omgebouwd om een doel te dienen. De anderen zijn open voor het publiek en vormen een geweldige plek om overdag te verkennen.

Waarom wordt Parijs de lichtstad genoemd – Samenvatting

The City of Light is gevuld met wonderen en je kunt elke hype die het krijgt begrijpen. De hoofdstad kreeg de sprankelende bijnaam vanwege de vroege acceptatie van uitgebreide straatverlichting, en op basis van zijn verbazingwekkende kenmerken zal de stad lange, lange tijd die reputatie genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>