Parijs per boot

Een cruise over de Seine blijkt een uitdaging; het is echter een lonende manier om een van de mooiste steden te bereiken om Parijs per boot te zien.

Er zijn maar een paar bestemmingen waar u naartoe kunt cruisen vanaf de Engelse zuidkust die zo glamoureus zijn als Parijs. Ons plan was om over het Kanaal door de sluizen van de Seine naar Parijs te varen; laat de boot daar dan in de winter achter als een chique pied à terre voor het weekend. Er zijn veel attracties voor een cruise in het binnenland, vooral in het vroege of late seizoen, omdat u niet wordt beperkt door de grillen van het weer. Het is ook een geweldige manier om je vaarpassie te delen met vrienden en familie die minder graag op open zee willen zijn. 

In tegenstelling tot de rivier de Theems, die geleidelijk om je heen strakker wordt als je zeewaarts binnenvaart, keren we na een vlotte oversteek van het kanaal gewoon naar de haven en zijn we meteen in de rivier. Als u het smalle kanaal met de haven van Le Havre aan uw linkerhand oppakt, is het water slechts 5 km breed en de hangbrug bij Tancarville ligt 9 km verderop en biedt een prachtig uitzicht. We draaien naar stuurboord en de sluis naar Honfleur in. De stad binnen is bruisend en heeft de zoute sfeer van een echte zeehaven; als een Franse Padstow in een weekend in augustus. Cafés langs de pittoreske binnenhaven, en er is goed koken en een levendige sfeer te vinden in L’Homme de Bois, vlak bij de waterkant. Tijdens het diner draait de discussie om onze route. Hoewel het leven van de rivier afgesloten is van slecht weer, vormt het zeker een aantal eigen uitdagingen.

Een constante bewaking is nodig vanwege de kronkelende loop van de rivier en het commerciële verkeer. Een hele nieuwe set verkeersregels, bekend als CEVNI, regelt je doorgang en je moet een online test doen. Op krappe secties verandert de rijrichting van kant om de binnenvaartschepen gemakkelijker te laten navigeren. Bovendien hebben binnenschepen blauwe borden, die ze kunnen gebruiken om je te vertellen dat je ze aan de verkeerde kant moet passeren terwijl ze naar je toe komen. Vreemd genoeg wordt aan de Seine de conventie op de linkeroever / rechteroever vanuit het centrum van Parijs aangenomen, in plaats van noord en zuid. Als je naar de zee gaat, is dit misschien volkomen logisch; maar houd er rekening mee dat als u stroomopwaarts stroomt, de linkeroever zich aan uw rechterhand bevindt en vice versa.

Er bestaat een assortiment aan boeken en gidsen, maar we kwamen veel inconsistenties tegen. We vonden dat de Franse Fluviacarte enkele van de beste boeken zijn, met gedetailleerde, uitgebreide kaarten van ongeveer 8 km rivier per pagina. Handig zijn de afstanden weergegeven in kilometers, de echte manier om te weten waar je op de rivier bent. We zetten onze GPS-reis op Honfleur en berekenen dat het Bassin de l’Arsenal van Parijs aan onze havenzijde zal zijn wanneer we 355 km raken.

Op de eerste etappe zorgen het getij en de rivierstroom ervoor dat het water slechts drie tot vier uur stijgt, terwijl het tussen negen en tien uur daalt. We willen de druk op het inkomende getij maximaliseren; navigatie in het donker is echter verboden en er is echt nergens een aanlegplaats voor Rouen, zo’n 108 km verderop.

Parijs per bootkaart

Weg naar Rouen per boot

We vertrekken bij laag water, zodat we tegen het einde van het been een grote golf zullen krijgen, en om te beginnen lijkt de snelheidslimiet van 20 knopen die de eerste 100 km beslaat een fantasie. De andere frustratie is hoe bochtig dit deel van de rivier is; het is hemelsbreed 60 km, bijna het dubbele van dat van de rivier. Tegen de tijd dat we voorbij het kleine stadje Sahurs zijn, 10 km buiten Rouen, surfen we op de vloed en passeren we grote 19e-eeuwse huizen, die al snel plaats maken voor de industriële silo en fabriek van de haven van Rouen. Het is een zondag, dus er is weinig activiteit tussen de enorme portalen. De haven maakt echter vrij snel plaats voor de stad; eerst de verbazingwekkende Pont Gustav Faubert, die opent door het centrale deel recht omhoog te tillen, en dan de kenmerkende kathedraalspits die de skyline domineert.

De Porte de Plaisance de Rouen bevindt zich op het Île Lacroix, tegenover het stadscentrum. De rivier stroomt echter nog steeds als we aankomen, dus er is weinig tijd om het uitzicht te bewonderen totdat we erg veilig zijn op ons ponton in het snelstromende water. Het is een goede plek, veilig en met een vriendelijke havenmeester. Het stadscentrum is prachtig en een standbeeld van Claude Monet geeft aan dat we door het hart van het impressionisme varen. Voor het diner maken we kans op het opmerkelijke restaurant La Couronne, waar grote portretten verklaren dat iedereen met een tekort aan de Dalai Lama te gast is geweest.

De volgende dag is het een rustige en grijze start en we delen de rivier met af en toe een binnenschip. St Aubin lès Elbeuf ziet eruit alsof het een aangename stop zou zijn en heeft een getijdenhaven die twee uur aan weerszijden van hoog water toegankelijk is, maar we gaan door om onze eerste grote uitdaging aan te gaan. Het systeem van zeven enorme sluizen, de eerste bij Poses, maar heet Amfreville, ligt op ongeveer 40 kilometer van Rouen. De sluizen zijn gebouwd in de 19e eeuw om vaartuigen tot 38,5 m, balken tot 5,05 m en een diepgang van 2,5 m mogelijk te maken, en kunnen meerdere schepen tegelijk vervoeren. Onze boot heeft nog nooit zo klein gevoeld als we naar voren neuzen.

Ons plan is om een spatbord te gebruiken met een bord dat de boot en ook de spatborden beschermt tegen de slijmerige sluiskanten. Meerpalen worden in rijen in de muren geplaatst, ongeveer 6ft boven elkaar, en we lussen er lijnen overheen terwijl we opstaan. De lijnen worden een voor een naar de volgende verkeerspaal verplaatst en in een mum van tijd zijn we ongeveer 34 voet de betongrot uit geschoten.

Parijs bezoeken met een boot

Onthouden van het goede

Het verschil is direct en behoorlijk verrassend. Mooie huizen liggen langs de linkeroever, hun tuinen lopen tot aan de waterkant en de rivier bruist van kleine vaartuigen. Zelfs de vegetatie ziet er zachter en uitnodigender uit en gehuchten aan de rivier hebben lange kades waar u kunt aanleggen. Bij Les Andelys, een verrassend kasteel gebouwd door Richard Leeuwenhart in 1196 om Rouen te beschermen, kijkt u uit over een bocht in de rivier. We gaan door naar onze volgende sluis in de Notre Dame de la Garenne. Onze techniek verbetert, maar dit slot heeft deuren die omhoog en omlaag gaan, in guillotinestijl, die nogal eng zijn. 

Op de niet-getijdenrivier loopt de stroming stroomafwaarts met ongeveer 2 knopen, dus de voortgang is langzamer dan op weg naar zee. We proberen ongeveer 10 km per uur te houden, en in dit rustige tempo wordt er op de automatische piloot gestuurd. Verwarring tussen onze verschillende gidsen suggereert dat er al dan niet een haven is verscholen achter een eiland in Bennecourt, 20 km van de sluis. In zekere zin hadden ze allebei gelijk – er is een ponton, maar het is verlaten. Vernon, een paar kilometer stroomafwaarts, zou een veel betere ligplaats zijn geweest, maar met het intrekken van de nacht, doen we het met ons vervallen lot. 

We glippen onze lijnen bij zonsopgang; de vroege ochtendzon is spectaculair over het gekalmeerde water en we zien de mist opstijgen van de glooiende heuvels. Onze eerste sluis van de dag verloopt perfect, maar het vastmaken aan een aluminium steiger is een grote fout; er is veel schermwerk nodig omdat de structuur erg hard en erg scherp is. 

Er zijn geen croissants te krijgen in Rolleboise, onze eerste ontbijtstop, dus we varen richting het mooie Mantes la Jolie. Het heeft een lange kade met een goede rand om tegen aan te stoten en, nog belangrijker, verschillende heerlijke bakkerijen. Verderop zien we de Darse Daniel Dreyfous Ducas. Een haven voor binnenvaartschepen en enorme magazijnen, en bij Les Mureaux, een autofabriek van Renault en een magazijn van de European Space Agency; Beiden laden hun producten nog steeds op schepen voor transport. 

Conflans-Sainte-Honorine  staat aan de Seine en de Oise en is lange tijd een hoofdstad geweest van vervoer over de waterwegen met honderden binnenvaartligplaatsen langs de kades. Een van onze gidsen suggereert nogal sneakily dat het een beetje rumoerig zou zijn voor een nachtstop; persoonlijk vind ik het er leuk uitzien. Helaas werken onze timing niet en kunnen we niet stoppen.

Een bezoek aan de Notre Dame met een boot

Eerste indruk

We maken een kans op een ongebruikte veerhaven in Herblay en besluiten dat het een idyllische lunchplek is, dus we gaan wat kleverige Franse kazen en lichtrode wijn verslinden. De rivier is hier prachtig, met bomen langs beide oevers en witte statige huizen die de dekking tussen het gebladerte doorbreken. De volgende is het Bougival-Chatou-systeem, waar verbonden eilanden in de rivier betekenen dat er twee routes zijn. We nemen de Bas de Marly met de belofte om te kunnen aanmeren aan de zogenaamde Halte de Plaisance de Bougival. Nogmaals, onze boeken zijn het er niet mee eens, maar deze keer is er echt niets om aan te meren. 

Gelukkig vinden we iets verderop een perfecte overnachting bij de Halte Fluvial de Rueil Malmaison. Tegenover het Île des Impressionistes en het Maison Fournaise. Hier schilderde Renoir zijn beroemde Lunch of the Boating Party in 1881; voorstellende zijn vrienden die genieten van een maaltijd bij de rivier. Het huis is nu een museum en restaurant, dus we doen hetzelfde en bewonderen een uitzicht dat nu onze boot omvat.

Eiffeltoren

Het is ochtendspits in de buitenwijken van Parijs terwijl we op weg zijn naar de stad. Het verkeer verstopt elke wegbrug , maar de rivier blijft zalig kalm. Onze laatste sluis is in Suresnes; slechts 17 km van het centrum van Parijs en grenzend aan de Longchamp Racecourse en het Bois de Boulogne; dan doemt de onmiskenbare skyline van Parijs voor ons op. We hadden het Canal St Denis kunnen nemen om de grote bocht en het stadscentrum uit te snijden; maar de vele sloten betekenen dat het geen tijd bespaart, en wie zou dit bit eigenlijk willen missen? 

Plots staat de Eiffeltoren aan onze rechterkant. De schepen worden vervangen door de beroemde Bateaux Mouches en de bezienswaardigheden komen dik en snel op. De Pont Alexandre III, met zijn gouden beelden, is misschien wel de meest indrukwekkende; dan zien we het beroemde Musée d’Orsay op de linkeroever (dat is onze rechterkant) en het ongelooflijke Louvre-paleis tegenover. De kades liggen laag bij het water langs de oevers en rond het Île de la Cité. Omdat er geen getij is, is het gevoel totaal anders dan bij de Theems. We hebben een geweldig uitzicht op het westelijke uiteinde van de Notre Dame kathedraal en de luchtbogen; dan staan we binnen de kortste keren bij de smalle sluis bij de ingang van het Bassin de l’Arsenal op de rechteroever.

Eiffeltoren met een boot

De Arsenal-jachthaven heeft uitstekende faciliteiten voor jachten (hoewel ligplaatsen voor grotere vaartuigen mogelijk worden vlotvaren), en het levendige Place de Bastille ligt aan de noordkant, de enorme kolom die de revolutie van 1840 die de skyline domineert, herdenkt. Een tuin grenst aan de Arsenal-jachthaven, die door Parijzenaars als park wordt gebruikt en een prachtige rozentuin en een ontspannen sfeer heeft. 

Het stadscentrum is een taxirit van € 10-15 of beloopbaar, dus u kunt naar believen verkennen. De geneugten van Parijs zijn te veel om op te noemen; ik zou de impressionistische kamers op de vijfde verdieping van het Musée D’Orsay echter ten zeerste aanbevelen . Van de kathedraal van Rouen tot populieren langs de Seine, veel van onze reis wordt binnen deze vier muren in olieverf bewaard. 

Door de efficiëntie van de Eurostar ben ik in een fractie van de tijd die ik nodig had om Parijs te bereiken weer in Londen, maar de Seine is een magische waterweg, waar de reis evenveel deel uitmaakt van het avontuur als de bestemming en deze route is een fantastisch alternatief voor de gebruikelijke stedentrip Parijs en zorgt voor nog betere herinneringen.

Logeren aan de Seine

Honfleur  +33 (0) 231 988 
713. Kost € 35, – vastgebonden aan de buitenhavenmuur.

Rouen 
Halte Nautic +33 (0) 235 073 394.  
Op Île Lacroux, Bras Pre du Loup. Kost € 22, inclusief water en elektriciteit.

Bennecourt
Vrij aan ligplaats, maar geen voorzieningen.

Halte Fluvial de Reuil:
+33 (0) 147 323 575. Vrij om aan te leggen.

Bassin de l’Arsenal, Parijs:
+33 (0) 143 413 932. 
Kosten vanaf € 10 incl. Water en elektriciteit.

Boeken

Binnenwateren van Frankrijk
David Edwards mei, Imray 2010

Riviercruise op de Seine
Derek Bowskill, Imray 1996

La Seine Aval du Havre a Paris
Guide de Navigation Fluviale 1, Éditions de L’Écluse 2010

Vergoedingen

Voor boten met een lengte van meer dan 5 meter moeten watersporters een licentie van de Franse binnenwateren betalen om het systeem te gebruiken. De vergoeding wordt berekend op basis van de lengte en breedte van het schip en de duur van uw verblijf op de waterwegen. De licentie moet aan boord worden getoond. Voor meer info kun je kijken op French Waterways .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>