Parijs begraafplaatsen die een bezoek waard zijn

We doen allemaal veel dingen als we op vakantie zijn die we normaal niet thuis doen – dat maakt deel uit van het plezier om weg te zijn van je gewone routine. Een van de dingen die veel mensen in het buitenland doen, is het bezoeken van begraafplaatsen. Als je een van die mensen bent, zijn er verschillende grote  begraafplaatsen in Parijs  die zeker een bezoek waard zijn – en het zal je misschien verbazen  hoeveel beroemde mensen er in Parijs zijn begraven . Dit zijn degenen die we hebben besproken in de Reisgids van Parijs – kom later terug voor meer informatie die in de toekomst zal worden toegevoegd.

Pere Lachaise Cemetery  – Misschien wel de beroemdste begraafplaats in Parijs, waar u onder meer de graven van Jim Morrison en Chopin zult vinden

Montparnasse Cemetery  – Een andere plek om de beroemde mensen te zien die in Parijs zijn begraven, waaronder Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre en Baudelaire

Paris Dog Cemetery  – Net buiten Parijs is dit ‘s werelds eerste begraafplaats voor onze harige (en visachtige) vrienden

Hier zijn de mooiste begraafplaatsen om te bezoeken in Parijs

Pere Lachaise Cemetery in Parijs

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat tijdens mijn eerste bezoek aan Parijs, na de grote kaartitems zoals de Eiffeltoren en het Louvre, een van de dingen die ik het liefst wilde zien de  begraafplaats Père Lachaise was . Mijn Franse neven waren zelfs zo geamuseerd door mijn fascinatie voor de begraafplaats (ze zagen het nut echt niet in) dat ze er een oud boek over vonden en het aan mij gaven. Ik lees nog steeds geen Frans, dus ik heb geen idee welke edelstenen er in dat boek zitten, maar ik heb het nog steeds; samen met een blijvende liefde voor Père Lachaise.

Nu zal ik ook toegeven dat toen ik Père Lachaise voor het eerst bezocht (ja, ik ben er meerdere keren geweest), het voornamelijk was om het graf van voormalig Doors-zanger Jim Morrison te bezoeken. Ik ben nu geen grote fan van The Doors, en dat ben ik ook nooit geweest, maar het graf van Morrison is minstens zo beroemd als de man ooit was, dus ik moest het zelf zien. Ik wist niet hoeveel andere beroemde graven ik daar zou zien.

Père Lachaise is niet alleen de grootste begraafplaats van Parijs, maar ook een van ‘s werelds bekendste begraafplaatsen. Zeker, dit komt gedeeltelijk door het graf van Morrison, maar de begraafplaats is bijna letterlijk vol met zoveel beroemde namen dat zelfs iemand die geen idee had wie Jim Morrison was iemand zou vinden om onder de indruk te zijn. Het grappige is dat toen de begraafplaats oorspronkelijk werd gebouwd in 1804, deze te ver van de stad werd gevonden, dus kozen er maar weinig mensen om te rusten. Het was pas in 1820 dat de beheerders van de begraafplaats het slimme idee hadden om enkele beroemde overblijfselen naar Père Lachaise te verplaatsen – en het duurde niet lang voordat gewone mensen op dezelfde begraafplaats als de notabelen wilden worden begraven. Zelfs in de dood wilden ze bij de in-crowd zijn.

Pere Lachaise Cemetery in Parijs

De lijst met bekende namen die begraven liggen in Père Lachaise is bijna overweldigend lang, en de begraafplaats zelf is zo doolhofachtig dat ik veronderstel dat het me niet had moeten verbazen dat een verkoper bij de ingang Père Lachaise-begraafplaatskaarten verkocht. Maar ik kocht er een, en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb – het was uitstekend ingedeeld en goed gemarkeerd, en het kostte me geen moeite om elke tombe en grafmarker te vinden die ik wilde.

Helaas, hoewel het graf van Morrison zeker een van de meest bezochte op de begraafplaats is, zijn de mensen die ernaar toe trekken niet altijd de meest gewetensvolle. Toen ik het voor het eerst zag, waren alle graven rond Morrison’s bedekt met graffiti voor meerdere jaren, en zelfs verder weg van zijn graf, kon je het woord “JIM” vinden op willekeurige muren met pijlen die in de richting van zijn graf wezen .

Zoals je je kunt voorstellen, past dit niet goed bij de families van de mensen van wie het graf is geschonden, dus de beheerders van Père Lachaise hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de graffiti te verwijderen en meer te ontmoedigen. Een van de manieren waarop ze dit hebben gedaan, is door meer beveiliging op de begraafplaats te hebben, en ik heb zelfs gehoord dat ze een fulltime bewaker hebben ingehuurd voor het graf van Morrison. Ik vind dat een beetje moeilijk te geloven, maar het is waarschijnlijk het enige dat het vandalisme echt zou stoppen.

Aan de andere kant zag ik ook dat iemand ooit een heel blikje bier op Morrisons graf schonk, en ik kon niet anders dan nadenken; ‘Hmm, ik wed dat Jim echt van dat gebaar zou hebben genoten.’

Enkele van de mensen begraven in Père Lachaise zijn:

 • Honore de Balzac – 19e-eeuwse Franse romanschrijver
 • Sarah Bernhardt – Franse actrice
 • Georges Bizet – Franse componist en dirigent
 • Frederic Chopin – Poolse componist (zijn hart is begraven in Polen)
 • Jacques-Louis David – Franse schilder (zijn hart is hier begraven, maar de rest van zijn lichaam niet. Hij werd verbannen als revolutionair en zijn lichaam mocht het land niet in)
 • Eugene Delacroix – Franse schilder
 • Isadora Duncan – Amerikaanse danser
 • Theodore Gericault – Franse schilder
 • Marcel Marceau – French Mime
 • Amadeo Modigliani – Italiaanse schilder en beeldhouwer
 • Moliere – 17e-eeuwse Franse toneelschrijver
 • Jim Morrison – Amerikaanse zanger van The Doors
 • Edith Piaf – Franse zanger
 • Marcel Proust – Franse schrijver
 • Georges-Pierre Seurat – Franse schilder
 • Gertrude Stein – Amerikaanse schrijver
 • Alice B. Toklas – Amerikaanse schrijver & Stein’s partner
 • Oscar Wilde – Ierse romanschrijver en dichter
 • Richard Wright – Amerikaanse schrijver

Locatie:  Rue du Repos 16 in het 20e arrondissement, op een heuvel met uitzicht op de stad

Hoe daar te komen:  Gelukkig, hoewel het een beetje buiten het stadscentrum ligt, zijn er drie metrohaltes van Parijs die je kunt gebruiken om bij de begraafplaats te komen. Père Lachaise ligt op metrolijnen 2 en 3 en brengt u dicht bij een zij-ingang van de begraafplaats. Philippe Auguste bevindt zich op lijn 2 en is het dichtst bij de hoofdingang van de begraafplaats. Gambetta bevindt zich op lijn 3 en ligt het dichtst bij het graf van Oscar Wilde en de hoogste punten van het kerkhof.

Openingstijden:  6 november t / m 15 maart: maandag t / m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur; Zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur; Zondag en feestdagen van 9.00 tot 17.30 uur

16 maart t / m 5 november: maandag t / m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur; Zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur; Zondag en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur

De poorten sluiten elke dag 15 minuten voor sluitingstijd aan nieuwe bezoekers.

Toegang:  gratis

Goed om te weten:  Zoek voordat je naar binnen gaat iemand die een wandelkaart van Père Lachaise verkoopt en koop deze. Ze zijn niet te koop bij de bewakingshutten bij de ingangen van de begraafplaats, maar de meeste bloemisten en kiosken in de omgeving hebben ze wel. Als je eenmaal op de begraafplaats bent, ben je blij dat je op een kaart hebt gejaagd; en bovendien is de begraafplaats gratis, dus je kunt een paar euro betalen voor de kaart!

Maak ook uw blaas leeg voordat u naar binnen gaat. Ja, er zijn toiletten op een paar plaatsen op de begraafplaats, maar naar mijn ervaring zijn het geen plaatsen waar dames naar toe willen gaan, en ze lijken ook nooit toiletpapier te hebben. Ga gewoon voordat je naar binnen gaat, dat is alles.

Montparnasse begraafplaats

Dat zegt een van de grafinscripties op de  begraafplaats van Montparnasse , waar ik een wandeling maak op deze ongewoon warme februari-dag in Parijs. En hoewel de begraafplaats Pere Lachaise misschien bekender is vanwege de lijst met graven van  beroemdheden in Parijs  (variërend van Jim Morrison of the Doors tot Edith Piaf, de onlangs herleefde chanteuse van Frankrijk dankzij “La Vie en Rose”), heeft de begraafplaats van Montparnasse zijn een groot aantal beroemdheden geperst in een ruimte pal in het midden van het 14e arrondissement.

Ik hou van deze begraafplaats om vele redenen. De voormalige eigenaar van ons appartement, mevrouw de Preneuf, nam haar kinderen hier vaak mee uit wandelen (de begraafplaats ligt vlakbij ons appartementengebouw). Misschien omdat ik vandaag een brief voor haar kreeg, kwam het idee bij me op om naar een plek te gaan waar ze graag kwam. Helaas kwam deze levendige, energieke vrouw, moeder van vier kinderen (waaronder een pas geboren ten tijde van haar dood), niet op de leeftijd van 50 jaar. Ze werd getroffen door kanker. Het lijkt altijd vreselijk oneerlijk als een man of vrouw in topconditie, omringd door jonge kinderen – die ze die eerste jaren zo hard nodig hebben – ten prooi valt aan de sikkel van de Magere Hein. Maar, zoals vader altijd zei: ‘Wie zei dat het leven eerlijk was?’

Montparnasse begraafplaats in Parijs

Dus loop ik langs een van de steegjes van de begraafplaats van Montparnasse onder een boom bewoond door kraaien. Een waarschuwing schrikt als ik naderbij kom – en ik steek mijn vingers over: ‘ Het is niets voor mij – deze kerel kraait. 

Op een bijzonder bemoste steen geeft een klein bordje aan dat deze ‘concessie voor altijd’ voor het oprapen ligt. De les hier is deze: tenzij je grafsteen door de stad Parijs tot historisch monument is verklaard, kun je er beter voor zorgen dat je iemand achterlaat om voor je laatste rustplaats te zorgen. Net als elk ander stuk onroerend goed in Parijs, verliest u het als u er niet voor blijft betalen.

Daarom stond er op 13 februari 2008 bij de voorpoort van de begraafplaats een lange lijst met namen en hun ‘eeuwige concessies’. Als niemand lijkt te betalen en deze graven onderhoudt, worden ze doorverkocht. Maar maak je geen zorgen, de beroemdheden begraven op de begraafplaats van Montparnasse hebben namen die net zo gewild zijn in de dood als in het leven. Met andere woorden, u hoeft zich geen zorgen te maken of de graven van de beroemde mensen die in Montparnasse zijn begraven, worden doorverkocht.

Enkele van de beroemde Fransen begraven in Montparnasse zijn:

 • Simone de Beauvoir
 • Jean-Paul Sartre
 • Baudelaire
 • Soutine
 • Ionesco
 • Guy de Maupassant
 • Bartholdi (beeldhouwer van het Vrijheidsbeeld)
 • Brancusi
 • Marguerite Duras
 • Man straal
 • Zadkine
 • Saint-Saens
 • Alfred Dreyfus
 • Jean Seberg
 • Jean Pierre Rampal

Montparnasse is de begraafplaats van dichters, kunstenaars, muzikanten, filosofen, wiskundigen, historici en andere beroemdheden, waaronder Henri Langlois en zijn partner Mary Meerson. Ik stop meestal om hallo te zeggen bij de grafsteen van Langlois, die is ontworpen in de vorm van het Palais de Chaillot. Hoewel La Cinematheque sindsdien is verplaatst naar zijn nieuwe huis in de buurt van Bercy Village, behouden Chaillot en de Cinematheque hun merkwaardige schakel in de vorm van een grafsteen.

Andere bewoners van deze begraafplaats hebben het voordeel dat ze zijn herdacht door getalenteerde beeldhouwers – waaronder een 19e-eeuwse mevrouw die eruitziet alsof ze op het punt staat om op te staan van haar podium en je naar de poort te leiden.

Ik kreeg ook advies van een andere beeldhouwer wiens gebeitelde woorden waren: “Mijn werk is mijn gebed.”

Iets om over na te denken.

Een bezoek aan de begraafplaats van Montparnasse

Locatie:  Montparnasse Cemetery ligt op Boulevard Edgar Quinet 3

Routebeschrijving:  Metrohalte: Edgar Quinet (dit is de dichtstbijzijnde metrohalte, maar er is ook een ingang op loopafstand van de metrohalte Gaite)

Openingstijden:  maandag – vrijdag, 8-17 uur (winter) en 8-18 uur (zomer); Zaterdag, 8.30-17.30 uur; Zondag en feestdagen, 9.00-17.30 uur

Toegang:  gratis voor bezoekers

Mooie begraafplaatsen om te bezoeken in Parijs

Als u besluit om de begraafplaats van Montparnasse te bezoeken, kunt u bij de voorpoort om een ’ un plan ‘ vragen , met de namen van veel van zijn beroemde graven. Hoewel Montparnasse niet zo groot is als Pere Lachaise, straalt een deel van de beeldhouwwerken een aura van 19e-eeuwse rust uit, in schril contrast met de opdoemende Tour Montparnasse, die zijn aanwezigheid voortdurend bekendmaakt.

Mis de oude windmolen midden op de begraafplaats niet. Het heeft niet langer zijn ‘armen’, dus het lijkt meer op een toren dan op een windmolen, maar het blijft een herinnering dat Montparnasse ooit niet meer was dan een plattelandsdorp aan de rand van Parijs, waar hongerige kunstenaars verdienden het geld dat ze nodig hadden om verf te kopen of materiaal te boetseren door grafstenen te snijden. De nabijgelegen steengroeven zorgden voor voldoende steen.

Neem de simpele dingen die je in het leven vindt en verander ze in pure schoonheid door verbeeldingskracht.

Neem af en toe even de tijd om al degenen te herinneren die Parijs voor je zijn gepasseerd – zelfs degenen met mos bedekte graven.

De Paris Dog Cemetery: ‘s werelds eerste Pet Cemetery

Degenen onder u die opletten, weten dat zowel de beroemde begraafplaats Pere Lachaise als de begraafplaats Montparnasse hier in het verleden in de Logue van Parijs zijn bedekt. Maar voor iets anders – voor degenen onder u die begraafplaatsliefhebbers of dierenliefhebbers zijn, of allebei – breng ik u vandaag  de dierenbegraafplaats van Parijs: de Cimetiere des Chiens .

Er zijn nu verschillende begraafplaatsen voor huisdieren over de hele wereld, waarvan sommige toeristische attracties zijn, maar de hondenbegraafplaats in Parijs zou de eerste zijn. De begraafplaats, geopend in 1899, was een reactie op een wet die onlangs in Parijs was aangenomen en zei dat gestorven huisdieren niet langer zomaar met het huisvuil weggegooid konden worden of in de Seine gedumpt konden worden.

Hoewel het technisch gezien een Cimetiere des Chiens of ‘begraafplaats van honden’ wordt genoemd, is het niet beperkt tot begrafenissen voor honden. In feite vind je naast de honden die hier zijn begraven, ook graven voor katten, hamsters, een leeuw, schapen, konijnen, vogels, een paard, een aap, kippen, muizen en zelfs vissen. Er is ook een hele sectie gereserveerd voor politiehonden. In totaal zijn er sinds de opening meer dan 40.000 huisdieren begraven op de begraafplaats.

Paris Dog Cemetery Paris Rin Tin Tin Grave

Net als de andere begraafplaatsen die in de Logue van Parijs zijn genoemd, heeft de hondenbegraafplaats van Parijs ook enkele beroemde grafstenen. Misschien wel het beroemdste graf op de dierenbegraafplaats van Parijs is dat van Rin Tin Tin, die in verschillende Hollywood-films uit de jaren twintig speelde. Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in de VS doorbracht en in Hollywood stierf, was hij oorspronkelijk in Frankrijk gevonden, dus werd hij teruggebracht naar Parijs om te rusten.

Het zijn echter niet alleen begraven dieren die je op de dierenbegraafplaats van Parijs zult vinden – de begraafplaats herbergt een groot aantal zwerfkatten en er is zelfs een klein kattenhuis helemaal achter op de begraafplaats dat ze hun eigen kunnen noemen.

Hoewel de dierenbegraafplaats van Parijs lang open is geweest en bezoekers heeft verwelkomd, denken de eigenaren ervan om deze te sluiten wegens geldgebrek. Dus als je besluit om je respect te betuigen aan de duizenden harige (en visachtige) vrienden die het leven van hun mensen verlichtten, en je geniet van je bezoek aan de begraafplaats, overweeg dan om een donatie achter te laten zodat anderen hetzelfde kunnen doen in de toekomst.

Locatie:  de dierenbegraafplaats ligt eigenlijk net buiten Parijs in een buitenwijk genaamd Asnières-Sur-Seine, en het ligt direct aan de mooie rivier. Het ligt naast de Pont de Clichy-brug, aan de overkant van de rivier van Clichy en Parijs.

Hoe er te komen:  U kunt daar werkelijk de metro van Parijs nemen; stap op lijn # 13 richting Gabriel Péri Asnières-Gennevilliers en stap uit bij Marie de Clichy. Het is 15 minuten lopen vanaf de metrohalte.

Openingstijden:  16 maart t / m 15 oktober, 10:00 – 18:00 uur; 16 oktober t / m 15 maart, 10:00 – 16:30 uur

Maandag gesloten

Toegang:  € 3 voor volwassenen, € 1 voor kinderen van 6-11 jaar (jonger dan 6 jaar zijn gratis)

Goed om te weten:  neem gerust je eigen hond mee naar de hondenbegraafplaats, zorg ervoor dat ze aangelijnd zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>