Ongewone musea in Parijs

Honderden jaren lang was de Franse hoofdstad de thuisbasis van verzamelaars en collecties. Dat is de reden waarom er een indrukwekkend aantal musea is waar enkele van de meest ongewone items in de menselijke geschiedenis zijn gevestigd. Eén ding hebben dergelijke musea gemeen – ze zijn klein van formaat maar weelderig van charme.

Van wijnmagazijnen tot 16e-eeuwse kelders, ze bezetten elk soort gebouw. En hun onderwerpen variëren van kermisautomatisering tot medische instrumenten. 

Hier zijn enkele van de coolste ongebruikelijke musea in Parijs om te bezoeken:

Musée d’Histoire de la Médecine (Museum voor de geschiedenis van de geneeskunde) 

Werken in dit museum bevatten de geschiedenis van de geneeskunde van de oudheid tot de jaren 1900. Het beschikt ook over vele oefeningen, grimmige handzagen en enkele andere vreemde medische instrumenten. Ter vergelijking: sommige items zijn schattig, zoals de geschilderde apotheekpotten uit de Renaissance Italië.

Het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde heeft ook een complexe houten anatomische constructie die Napoleon tijdens de Italiaanse campagne van de generaal heeft veiliggesteld voor de medische school van de stad. Daarnaast zijn er de tools die worden gebruikt voor zijn autopsie. 

Tijdens je bezoek moet je eerst naar de tweede verdieping van de Paris Descartes University klimmen om het museum te bereiken. De schilderachtige bibliotheek van de afdeling geneeskunde draagt ​​volledig het portret van Louis XV. Velen hebben gezegd dat het scalpel dat vroeger op de fistel van de Franse monarch werkte, in het museum te vinden is. Het museum bevindt zich op 12, Rue de l’Ecole de Médecine, 75006.

Musée de la Préfecture de Police (Police Prefecture Museum) 

Dit grimmige museum getuigt van de lange aantrekkingskracht van echte misdaadverhalen in het land. Er wordt gezegd dat de 19e-eeuwse politiechef, Gustave Macé, in zijn kantoor kasten met moordwapens en bewijsmateriaal heeft opgesteld. Dit gebeurde allemaal waarom hij een memoires schreef met de titel  My Criminal Museum.

Sindsdien hebben de objecten toegang gekregen tot dit museum, dat een verdieping inneemt in een echte politieprefectuur. Afgezien van bekende moordenaars, spionnen en dieven, introduceert deze kunstopslagplaats ook populaire personen in de geschiedenis van de wetshandhaving van de stad. 

Musée des Arts Forains (Museum of Fairground Arts)

Dit is een ander vreemd museum dat je in Parijs zult vinden. Uitgeholde pakhuizen die zijn gebouwd als onderdeel van de wijnmarkt van de stad, zijn omgebouwd tot een opvallend expressieve kermis. Wijnstokken draaien rond zeemeerminnen en kroonluchters op de binnenplaats, en binnen vind je arcadespellen, carrousels en andere dingen.

Al meer dan twee decennia verlicht het museum het Bercy-gebied en doet het ook dienst als kermis. Hier nemen bezoekers de rol aan van een acteur met 54.000 vierkante meter aan attracties, nieuwsgierigheidskasten en andere attracties. 

Het museum beschikt ook over werken die zijn geborgen uit een wasmuseum met luiken, zoals die van Henri de Toulouse-Lautrec, Thomas Edison en Louis Pasteur, die kleurrijke kostuums aantrekken van de Folies Bergère, een theater in Parijs. Bezoekers van volwassenen en kinderen kunnen de carrousels berijden en spelen bij de klassieke arcadespellen.

Musée De La Chasse et De La Nature (Museum van jacht en natuur)

Ingericht met taxidermische prijzen, kan dit museum de indruk wekken dat het een oud jachtslot is. In werkelijkheid is het een universum van eigenzinnigheid en humor. Het decor – met zijn bronzen leuningen en dieren in het algemeen – zorgt ervoor dat de plek er modern uitziet, met ook moderne kunstwerken die er moeiteloos in zijn verwerkt. 

Phono Museum 

Dit museum heeft een catalogus met geluidsopnametechnologie die terug te voeren is op de mechanische speeldoos uit Zwitserland. Het bevat alles van foto’s uit de jaren dertig tot een platenspeler uit de studio van Radio France.

In tegenstelling tot andere traditionele musea, zet deze nog steeds vaak klassieke machines aan die platen afspelen of zelfs oude wascilinderopnames voor bezoekers. 

Musée de la Magie en Musée des Automates (Museum OF Magic and the Museum if Automations)

Een bezoek aan dit museum begint met een uitvoering van gewone illusies door een van de inwonende magiërs. Daarna volgt een Franse rondleiding door de catalogus van magische voorwerpen in sfeervolle kelders uit de 16e eeuw.

Daar tegenover staan ​​meer dan honderd mechanische beelden die tot leven komen door op een knop te drukken, instrumenten te bespelen, met toverstokken te zwaaien of te slingeren in de automatiseringscatalogus. Het museum bevindt zich in het centrum van de Maria. 

Musée Edith Piaf (Edith Piaf Museum)

In het museum zijn twee kamers ingericht met kledingpoppen, fauteuils en souvenirs in de muren (brieven, schilderijen, platenhoezen en foto’s). U vindt zelfs het assortiment decoratieve keramische borden van Edith Piaf op haken. Je zult ook een teddybeer vinden die precies de lengte van de zanger is (4 voet 8 inch).

Tickets zijn alleen verkrijgbaar aan de deur als je een intiem kijkje neemt in het leven van de beroemde zanger. In de studio van Edith Piaf, dicht bij Menilmontant, waar ze haar jeugd doorbracht, wordt haar jurk tentoongesteld.

Begin jaren dertig woonde Edith Piaf een jaar lang op haar achttiende in het huis en zong nog steeds voor verandering in de stad. Voor een bezoek dient u vooraf telefonisch te reserveren. 

Maison d’Auguste Comte (thuisbasis van Auguste Comte)

Comte, de 19e-eeuwse Franse filosoof, is de laatste tijd pas bijna onbekend geworden. Zijn huis heeft een natuurlijke slijtage ondergaan – krakende vloeren, afbladderende verf – die de sfeer oproept van gewoon rondlopen in het heiligdom dat is aangewezen voor een vergeten held.

Dit lijkt misschien passend voor een man die een echte, hoewel minder bekende, religie heeft gemaakt die ‘positivisme’ wordt genoemd. Het wordt ook wel ‘religie van de mensheid’ genoemd, wiens idee draait om Comte’s optimisme voor het organiseren van een betere samenleving, gericht op rede en wetenschap. 

De discipelen van de filosoof behielden zijn appartement en renoveerden het in de jaren zestig zorgvuldig. Je vindt wetenschappelijke instrumenten in kasten en schoorsteenmantels. 

Musée des Plans-Reliefs (Museum of Relief-Maps)

Lodewijk XIV (1638-1715) plande zijn militaire campagnes met 144 kaarten. Hij was vastbesloten de landgrenzen van Frankrijk te beschermen tegen rivaliserende landen (protestanten en de Habsburgers). Dankzij de 3D-atlas konden de vorst en zijn generaals luchtfoto’s maken van het land. Dit lijkt misschien gehackt in het tijdperk van Google Earth, maar het was toen slim in de jaren 1600.

Tijdens de oorlogen wisselden steden handen uit tussen de grootmachten. Daarom zou hetzelfde model kunnen worden bedacht bij het plannen van versterkingen tegen de vijandelijke belegering en het heroveren van landen. Louis XIV bewaarde de modellen achter slot en grendel in de Grand Gallery van het Louvre, terwijl hij slechts enkele bezoekers toeliet het gevoelige materiaal te bekijken. 

De reliëfkaarten van de koning en de kaarten die later door andere koningen zijn gebouwd, zijn te vinden in de bovenhoek van het Musée de l’Armée in Les Invalides. 

De grotten van het Louvre 

Je zou waarschijnlijk niet weten dat dit 18e-eeuwse hotel waar de wijnkelner van Louis XV ooit werkte, de zachtste wijn in de Franse hoofdstad heeft. Direct onder de makers van de Caves du Louvre zijn er kelders van bijna 65.000 vierkante voet, ingericht met flessen uit Gironde, Champagne en Bourgondië.

Het idee voor de plek is ontwikkeld door Parad Château’s mede-oprichter, Nicolas Paradis, en laat wijnliefhebbers de geheimen van geweldige wijnen zien. Daarnaast vinden er wekelijks wijnateliers plaats op de locatie, zodat de deelnemers hun eigen flessen kunnen maken. 

Het rookmuseum 

Dit interessante museum heeft een verzameling van alles wat er te weten valt over tabaksbladeren en sigarenvormen. Het rookmuseum bevindt zich in het 11e arrondissement van de stad en werd in 2001 opgericht door Michka Seeliger-Chatelain en Tigrane Hadengue. 

De plaats is gewijd aan het turbulente en verrassende verleden van tabak. Met grote bladeren, foto’s van de sterren en originele prints is het Rookmuseum een ​​must om te bezoeken. Het heeft ook een bibliotheek met zeldzame boeken over het onderwerp. 

Ongewone musea in Parijs – samenvatting

De ongewone musea in Parijs zijn gewijd aan veel dingen die je zullen vermaken. En ongeacht de tijd van het jaar, zullen deze meesterwerken niet teleurstellen in hun zoektocht om de wereld beter aan je uit te leggen. Zorg ervoor dat je voor je bezoek de bevindingen van de aanbevolen musea doet, want sommige verkopen geen kaartjes bij de ingang. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>