Hoeveel moet je een fooi geven in Frankrijk? Fooi-advies voor Parijs en Frankrijk

In Parijs, zoals veel Franse steden en veel grote steden in de wereld, is er een cultuur van kantelen die je moet kennen voordat je op reis gaat. Maar het weten van het perfecte moment om een fooi te geven kan verwarrend zijn. Om het u gemakkelijker te maken, wordt in Frankrijk een fooi gegeven op het niveau van de ontvangen service.

Geen enkele regel, geschreven of niet, beschrijft hoeveel je als fooi moet weggeven. U bepaalt wat u achterlaat in de eindafrekening. Het is echter raadzaam om een fooi te geven met contant geld en niet met een creditcard. Dus, hoeveel moet je een fooi geven in Frankrijk? Laten we kijken.

Hier is wat tips voor uw reis naar Parijs en Frankrijk:

Feiten over fooien in Frankrijk

In 2008 heeft de Franse regering een wet ingevoerd die de meeste cafés en restaurants toestaat om servicekosten in rekening te brengen. Dit betekent dat fooien ook worden belast. In het land aangeduid als  Service bestaat,  wordt verwacht dat een restaurant ongeveer 15% aan de rekening toevoegt. Maar hoewel het meestal voor restaurants geldt, kan het om voor de hand liggende redenen in andere gevallen worden toegevoegd.

De  service omvat  vaak vakanties, gezondheidsvoordelen en eventuele pensioenvoordelen voor zijn werknemers. Bovendien krijgen serveersters en obers vaak een vast inkomen en zijn ze niet per se afhankelijk van tips van klanten.

In het geval dat u de servicekosten betaalt, wordt deze op de rekening vermeld. Dus deze wet ontmoedigt min of meer extra fooien. Maar als u onder de indruk was van de ontvangen service, is het vriendelijk om als extra waardering iets extra’s achter te laten voor de serveerster / ober. Als de service ontoereikend is, wordt fooien optioneel. Het zou zeker niet onbeleefd genoemd worden als je geen fooi achterlaat.

Het Franse systeem is interessant omdat de servicekosten al in het menu zijn verwerkt. Daarom krijgt u meestal geen extra bedrag als u de rekening krijgt. Merk op dat hoewel de wet in 2008 duidelijk stelt dat elke server dit tarief moet ontvangen, niet alle servicekosten worden uitgedeeld aan serveersters / obers. Dus om ervoor te zorgen dat uw server een fooi krijgt, moet u ze de toegevoegde met de rekening geven.

Fooi-advies voor restaurants in Parijs en Frankrijk

Moet je elke keer een fooi geven?

Obers / serveersters fooien is een beleefd gebaar, maar de rekeningen in het land zijn inclusief servicekosten en eventuele extra kosten zijn naar eigen goeddunken. Medewerkers zijn meestal niet afhankelijk van fooien zoals in bijvoorbeeld de VS. Maar als je een fooi geeft voor uitzonderlijke service, zullen ze het op prijs stellen, en het is zelfs leuk als je ze een voor een vertelt.

In veel restaurants worden de tips gedeeld tussen teams. Bij het uit eten gaan is het standaard achterlaten van een kleine verandering, zoals het gaat naar alle betrokkenen. U beslist dus of u een fooi wilt geven of niet.

Fooi geven voor iets kleins?

In bars en brasseries zijn er vaak fooienpotten als het etablissement geen fooi verwacht. Maar als je daar echt een geweldige tijd hebt gehad, mag je een kleine verandering achterlaten. Je kunt eigenlijk voor alles een fooi geven.

Gidsen, taxi’s, hotelportiers en conciërges, wie mag er geen fooi geven in Frankrijk of Parijs? 

In Frankrijk, vooral in Parijs, is fooien gebruikelijk. Hoteldragers genieten hier vaak van als tevreden gasten de lodge verlaten. En zoals je je misschien kunt voorstellen, verwachten de portiers en conciërges van het hotel iets kleins voor hun inspanningen. Taxichauffeurs hebben de hele tijd een tarief, maar voor verdere reizen kunt u verzoeken dat het totaal van de reis wordt berekend. Ook reisleiders kunnen tips ontvangen, omdat er geen wetten zijn die ze verhinderen.

Fooien in cafés en restaurants 

Het is niet zeldzaam om een fooi achter te laten als je luncht in een restaurant of café. U kunt bij vertrek 50 cent aan de server overlaten. Als het een diner is en je krijgt een goede service, dan is het geweldig om de server een paar euro te geven; 1 tot 2 is voldoende.

En mocht je echt onder de indruk zijn van de kwaliteit van de dienstverlening, dan kun je rond de 5-10 procent laten. In Frankrijk is het geven van een fooi meer een gebaar dan een verplichting. Daarom, als je voorbeeldige service ontvangt, is het super gaaf om een grote fooi achter te laten om te laten zien hoeveel je het waardeert.

Fooien in hotels in Frankrijk 

Net als de rest van het continent is het niet gebruikelijk of verplicht om de meid of portier een fooi te geven. In beide gevallen is het echter een vriendelijk gebaar om ze te geven voor hun dienst. Veel van deze werknemers verdienen nauwelijks genoeg voor zichzelf in hun respectieve werken, en als ze indruk op je hebben gemaakt met hun uitstekende service, kun je ze een fooi geven. Een euro voor de portier is niet te klein en iets meer dan dat voor de meid is geen slecht idee.

Fooien In Parijs, Frankrijk Hotels

Fooien in Franse bars

Over het algemeen is fooien niet vereist als u aan de bar zit voor een drankje. Meestal zijn clubs en bars bezig met het bijwonen van mensen, zodat ze niet de kans krijgen om een fooi te accepteren of het gebaar te proberen. Maar als u een van hen een fooi wilt geven, wordt deze niet afgewezen.

Fooi-etiquette in Frankrijk: Ushers

Wanneer u een gevestigde uitgaansgelegenheid of Opera House bezoekt, wordt van u verwacht dat u de bodes of de usherette een fooi geeft. Ongeveer 50 cent is het gemiddelde om u te laten weten waar uw stoel is. Hoewel deze werknemers nu een volledig salaris ontvangen in het land, is het nog steeds vrij klein en worden tips op prijs gesteld.

Het geven van garderobepersoneel

In Frankrijk bezoekt u misschien een show, een klassiek concert, een disco of een muziekzaal. Voor sommige van deze vestigingen is er een garderobe waar u hun tas en jas kunt achterlaten. In dit geval is het niet zeldzaam om het personeel bij de garderobe ongeveer 1 euro te fooien voor een groot item.

Fooien van gidsen

Een briljante onafhankelijke rondleiding moet worden gewaardeerd door een fooi te geven. Dit is een goed idee als u heeft deelgenomen aan een gratis rondleiding door de stad. Het is ook niet ongebruikelijk dat bezoekers gidsen fooien geven die salarissen in galerijen en musea ontvangen als men denkt dat ze uitstekend en behulpzaam waren.

Moet ik een fooi geven in Parijs, Frankrijk

Fooien In Parijs En Frankrijk – Samenvatting

We gaan ervan uit dat u nu de kanteletiquette in Frankrijk begrijpt. Met deze kennis kun je binnenstromen wanneer je maar wilt en het land gaan verkennen als een local. Als je nog steeds twijfelt hoe je de aardigste toerist kunt zijn, geef dan gewoon een fooi. Je wint harten.

Dit was een tip voor uw vakantie in Parijs en Frankrijk in het algemeen. Heb je een andere mening over hoeveel fooi je moet geven in Frankrijk? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>