Hoe gebruik je het openbaar vervoer in Parijs

Je leest keer op keer op deze en andere reisgidsen naar Parijs dat de gemakkelijkste, goedkoopste en meest efficiënte manier om je te verplaatsen in Parijs is met het openbaar vervoer. De meeste toeristen voelen zich op hun gemak met de metro van Parijs; dat is echter niet de enige manier om je een weg te banen door de Franse hoofdstad.

Hier volgt een overzicht van de drie vormen van openbaar vervoer in Parijs; inclusief wat elk kost, hoe het werkt en wanneer het het beste is om dat te gebruiken in plaats van een andere methode.

Metro van Parijs

Hoewel het metrosysteem van New York voor mij nog steeds een mysterie is, ben ik perfect thuis in de Parijse metro. De wirwar van kleurrijke lijnen op een Metro-kaart zag er in eerste instantie sporadisch uit. Maar nadat iemand de basis van het systeem had uitgelegd, had ik het spreekwoordelijke ‘gloeilampmoment’, waar het plotseling volkomen duidelijk werd. Ik hoop dat je ook dat ‘gloeilampmoment’ hebt met de Parijse metro, omdat het je bezoek aan Parijs veel gemakkelijker zal maken.

Metro Parijs openbaar vervoer

Wat is de Parijse metro ?

Het woord ‘Metro’ is een afkorting van ‘Metropolitan’ en het is het metrosysteem van Parijs. Metro is een veelgebruikte naam voor metronetwerken, zodat je zult zien dat andere steden dezelfde term gebruiken.

Hoe werkt de Parijse metro ?

Het metrosysteem van Parijs heeft 16 lijnen die onder de straten van Parijs doorlopen en de stad doorkruisen. Elke lijn heeft zowel een nummer als een kleuraanduiding, dus of je nu naar een van de kleurgecodeerde Paris Metro-kaarten kijkt of naar een bord dat naar een metrostation leidt, als je zowel de kleur als het nummer van de lijn weet opnieuw zoekt, het komt goed.

Om te bepalen welke richting op een bepaalde lijn je moet volgen, volg je de route helemaal tot het einde en kijk je naar de naam van dat station. Dat is de naam van de richting die je wilt. Met andere woorden, één lijn – met één nummer en kleur – heeft twee “namen”, één voor elke richting die de treinen op die lijn afleggen.

Wat kost de Parijse metro?

Tickets voor de Parijse metro – genaamd “T +” -tickets – kosten € 1,70 als u ze afzonderlijk koopt, of u kunt ze in pakketten van 10 tickets kopen (een “carnet” genoemd, uitgesproken als kar | NAY) voor € 12,00. Het zijn echte papieren kaartjes, en elke kaart is 90 minuten geldig zodra je door een tourniquet van de metro rijdt. Dit betekent dat u zo vaak van trein kunt wisselen als nodig is op uw route zonder een tweede ticket te gebruiken, zolang de hele reis minder dan 90 minuten duurt.

Wanneer moet u de metro van Parijs nemen?

De Parijse metro is uw beste vervoermiddel als uw hotel of hostel zich in het stadscentrum bevindt (een van de  arrondissementen 1-20 ) en er is een metrostation dichtbij genoeg waar u verblijft, zodat u comfortabel heen en weer kunt lopen tussen de metro en uw accommodatie op elk uur dat u van plan bent uit te gaan. Als u zich verder buiten het stadscentrum bevindt, of als er een bushalte is dichter bij waar u verblijft, kunt u ook een ander vervoermiddel overwegen – niet om de metro te vervangen, omdat u waarschijnlijk nog steeds zult gebruiken het om van attractie naar attractie in het stadscentrum te komen, maar om iets te vergroten dat handiger is voor de locatie van uw accommodatie.

Parijs bussysteem

Zoals elke grote stad heeft Parijs een netwerk van bussen als onderdeel van het openbaar vervoer. Omdat de metro van Parijs zo gebruiksvriendelijk is en het stadscentrum zo goed bedekt, nemen de meeste bezoekers nooit de moeite om meer te weten te komen over de bussen in Parijs; laat staan dat ze bestaan. Maar voor sommige plaatsen in de stad zijn bussen de beste keuze. Soms is het gewoon leuk om te zien waar je heen gaat in de stad terwijl je uit het raam kijkt; in plaats van een gedesoriënteerd ondergronds metrostation te verlaten.

Parijs openbaar bussysteem

Wat is het Paris Bus System?

Als je ooit bussen hebt genomen in andere grote steden, weet je in wezen wat je kunt verwachten van de bussen in Parijs. Er is niets bijzonders aan de bussen van Parijs, behalve dat ze veel minder worden gebruikt door reizigers dan door de lokale bevolking. De meeste bussen in Parijs worden gerund door hetzelfde bedrijf dat de Parijse metro RATP runt.

Hoe werkt het Paris Bus-systeem

RATP alleen beheert 59 buslijnen in het stadscentrum, met 205 meer in de buitenwijken, zodat u kunt zien hoe het bussysteem van Parijs zowel moeilijk te achterhalen als tegelijkertijd uiterst handig kan zijn. Kaarten van het busnetwerk in Parijs lijken veel op de metrokaarten van Parijs, met gekleurde lijnen die door de stad slingeren, en net als de metrolijnen heeft elke buslijn een nummer en een kleuraanduiding.

>>  Merk op dat bussen in het stadscentrum 2-cijferige nummers hebben, terwijl bussen die naar de buitenwijken rijden 3-cijferige nummers hebben.

Net als de Parijse metro heeft elke lijn twee ‘namen’ – één voor het eindpunt aan elk uiteinde – en de naam is wat je nodig hebt om op te letten in welke richting je gaat. Buskaarten zijn niet zo talrijk in reisgidsen en hotellobby’s als Metro-kaarten, dus als u van plan bent om met de bus in Parijs te reizen, zorg er dan voor dat u een plek vindt om een buskaart op te halen of een kaart van de RATP-website af te drukken.

In tegenstelling tot op sommige plaatsen stoppen bussen in Parijs niet automatisch bij elke bushalte, tenzij iemand anders in de bus of bij de bushalte om een stop vraagt. Als je bij een bushalte wacht en je ziet je bus aankomen (let op het nummer op de voorkant van de bus!), Steek je arm op om aan te geven dat je wilt dat de bus stopt. Om uit de bus te stappen, drukt u op een van de rode knoppen om aan te geven dat u bij de volgende halte wilt uitstappen.

Wat kost de bus in Parijs

Bussen nemen dezelfde T + -tickets als de Parijse metro. Elk ticket kost € 1,70 als je ze afzonderlijk koopt, of je kunt een pakket van 10 tickets (een “carnet”) kopen voor € 12,00. Elk ticket is 90 minuten reizen nadat het is gevalideerd – dus als u met de bus naar een museum rijdt en daar slechts 40 minuten doorbrengt, kunt u terugkomen uit het museum en met de bus terugrijden op hetzelfde ticket (mits de tweede reis duurt niet meer dan 90 minuten).

>>  Vergeet niet uw ticket te valideren wanneer u in een bus in Parijs stapt. Validatormachines bevinden zich op een paar punten in de bus.

Wanneer moet je de bus nemen in Parijs

De bussen in Parijs zijn misschien de beste keuze als u in een van de buitenwijken van de stad verblijft in plaats van in het stadscentrum, als het dichtstbijzijnde openbaar vervoer naar uw accommodatie een bushalte is in plaats van een metrohalte, of als u ‘ komen laat uit. De metro stopt om middernacht, terwijl de nachtbussen van Parijs – genaamd “Noctilien” – in bepaalde delen van de stad van middernacht tot 05.30 uur (wanneer de metro weer opstart) een beperkte dienst hebben.

Parijs RER

Het is mogelijk dat u naar een metrostation in het centrum van Parijs kunt afdalen, een kaartje door een tourniquet kunt laten glijden en met de trein naar uw bestemming kunt rijden zonder te beseffen dat u in een RER-trein hebt gereden in plaats van een metro-trein. Ja, de treinen zien er anders uit en ze hebben uiteindelijk een ander doel, maar er is genoeg overlap dat je af en toe een RER-trein zou kunnen rijden zonder het te weten. Er zijn echter enkele routes waarvoor de RER ideaal is, en daar moet je op letten.

RER trein openbaar vervoer

Wat is de RER in Parijs

Zoals je zou kunnen raden aan de hand van het hoofdlettergebruik, is RER een acroniem. Het staat voor het Franse equivalent van “regionaal expressnetwerk” en dat zou u een idee moeten geven van hoe RER anders is dan de metro. RER-treinen bestrijken een groter gebied dan de metro, die zich uitstrekt van het stadscentrum tot de buitenwijken rond Parijs, evenals  Parijs Disneyland  en de belangrijkste luchthavens van de stad. Zie het als een stap tussen de metro en het SNCF-spoorwegnet dat het hele land van Frankrijk bestrijkt.

Hoe werkt de RER?

Er zijn slechts vijf lijnen naar het RER-netwerk van Parijs, dus het is veel gemakkelijker om op een kaart te begrijpen – maar die lijnen lopen ver buiten het stadscentrum uit, dus het is een grotere kaart waar je naar zult kijken. RER-lijnen zijn van letters voorzien in plaats van genummerd (A tot en met E), en hoewel ze een kleurcode hebben op een kaart, zijn de kleuren minder belangrijk dan ze kunnen zijn voor bussen en de metro.

Zoals het geval is bij zowel de bussen als de metro, zal het kennen van de naam van het laatste station op een van de vijf RER-lijnen u helpen de “naam” te achterhalen van de richting die u wilt gaan. Op de meeste metrokaarten van Parijs staan ook RER-lijnen vermeld – soms zijn het dikkere lijnen, soms moet je er gewoon op letten of de lijn een nummer of een letter heeft.

In het stadscentrum weet u welke metrohaltes ook RER-haltes zijn, omdat de toegangsborden RER zeggen en aangeven welke van de vijf lijnen daar stoppen. RER-treinen zijn echter niet altijd ondergronds, dus als je buiten het stadscentrum bent, kijk dan uit naar de RER-borden zonder je uitsluitend te concentreren op trappen die ondergronds leiden.

Hoeveel kost het?

De kosten van de RER in Parijs zijn afhankelijk van hoe ver je met de trein rijdt. Als u zich in het stadscentrum bevindt en de hele reis binnen hetzelfde gebied valt dat onder de metro valt – zones 1-2 -, kost de RER precies hetzelfde bedrag als de metro. Ga je echter verder dan het stadscentrum (zones 1-2), dan moet je een ander soort kaartje kopen.

Het kaartje dat u voor zone 1-2 koopt, is hetzelfde als een Parijse metrokaart – het is een T + kaartje en kost € 1,70 voor één kaartje of € 12,00 voor een pakket van 10 kaartjes (een “carnet” genoemd). Voor elke andere reis buiten de zones 1-2, moet u een specifiek kaartje kopen voor die specifieke reis, net zoals u zou doen voor een reis met de Franse SNCF-treinen, en de prijs is afhankelijk van de reis die u maakt. U kunt deze kaartjes kopen bij loketten in de RER-stations, of u kunt gebruik maken van de geautomatiseerde kaartverkoopautomaten – ze laten u bij het begin uw taal kiezen, zodat u geen Frans hoeft te begrijpen om ze te gebruiken.

Om bij de RER-treinplatforms te komen, moet u uw ticket door een tourniquet passeren, wat het valideert. Als u in de zones 1-2 verblijft en een T + -ticket gebruikt, is dat ticket na validatie 90 minuten geldig. Dat betekent dat u zo nodig van trein naar trein kunt overstappen, zolang u het station niet verlaat door een uitgangsturnstile te passeren, allemaal met één kaartje.

Wanneer moet u de RER nemen?

Zoals gezegd reikt de RER tot ver buiten het stadscentrum van Parijs tot in de buitenwijken, waardoor het een uitstekende optie is als uw thuisbasis buiten het stadscentrum ligt. Het heeft het voordeel ten opzichte van bussen die mogelijk hetzelfde gebied bestrijken omdat treinen niet worden beïnvloed door het verkeer. De RER is ook een van de beste manieren om van de luchthavens van Parijs naar Parijs te komen (en omgekeerd), aangezien de RER naar zowel de luchthaven Charles de Gaulle als de luchthaven Orly rijdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>