Hoe de Montmartre-kabelbaan in Parijs te gebruiken

Ik weet niet zeker wat het is, maar elke keer als ik naar een stad ga en erachter kom dat een van de beschikbare vervoerswijzen een kabelbaan is, raak ik opgewonden. Misschien is het het woord ‘leuk’ in de naam. Ondanks dat kabelbanen in wezen een tram zijn die de helling van een heuvel oprijdt in plaats van langs een vlak oppervlak, meer niet; ze blijven voor mij een bron van amusement.

Als je je kunt verhouden, dan zul je blij zijn te weten dat Parijs een kabelbaan heeft, en toevallig bedient het een van de meest populaire toeristische gebieden van de stad – Montmartre. Dit is wat u moet weten over de Montmartre-kabelbaan om het “plezier” in uw volgende reis in Parijs op te nemen.

Wat is de Montmartre-kabelbaan?

De kabelbaan van Montmartre, in het Frans de Funiculaire de Montmartre genoemd, debuteerde in de zomer van 1900. Het is sindsdien twee keer herbouwd en tegenwoordig vervoert het jaarlijks ongeveer 2 miljoen mensen de Montmartre-heuvel op en af. Als dat niet opmerkelijk genoeg was, duurt een enkele reis minder dan 1,5 minuut.

De Montmartre-kabelbaan wordt beheerd door RATP. Dit is hetzelfde bedrijf dat de metro van Parijs en de bussen in Parijs runt. Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over afzonderlijke tickets, alleen voor de kabelbaan.

>>  Montmartre kabelbaan “leuk” feit – er zijn geen chauffeurs in de kabelbanen. Er zijn sensoren in de vloeren van elke kabelwagen en er zijn andere geautomatiseerde mechanismen aanwezig om de kabelbaan te activeren om zijn deuren te sluiten en te beginnen met bewegen zodra deze vol is of er voldoende tijd is verstreken.

Montmartre kabelbaan Parijs

Hoe de Montmartre-kabelbaan te berijden

De Montmartre-kabelbaan verbindt een station tussen de Place Saint-Pierre en de Place Suzanne Valadon (onderaan de heuvel) en een station aan de Rue du Cardinal-Dubois (bovenaan de heuvel). Het bovenste station ligt zeer dicht bij de Sacre-Coeur-basiliek; je moet nog wat trappen beklimmen om de kerk binnen te komen; de kabelbaan elimineert echter de noodzaak om de meer dan 200 treden langs de Rue Foyatier te beklimmen.

Zoals hierboven vermeld, maakt de kabelbaan in Montmartre deel uit van het RATP-doorvoersysteem in Parijs. Je kunt dezelfde T + -tickets die je al hebt gekocht gebruiken om met de metro en de bus te rijden als je met de kabelbaan wilt rijden. De kabelbaan wordt beschouwd als onderdeel van het Metro-systeem, in die zin dat u één Metro-rit per T + -ticket krijgt. Met andere woorden, als je de metro hebt genomen om Montmartre te bereiken, kun je niet hetzelfde T + -ticket gebruiken voor de kabelbaan naar de top van de heuvel.

>>  Merk op dat hetzelfde vervoer in Parijs dat werkt in de metro en op bussen ook op de kabelbaan werkt; passen zoals de Paris Visite Card of een carte orange.

Kabelbaan Montmartre

Elk T + -ticket kost € 1,70, maar je kunt ze kopen in pakketten van tien – een zogenaamde “carnet” – voor € 12,00. Elk ticket is geldig voor 90 minuten transporttijd (met uitzondering van de regel met één rit per ticket), dus u kunt met hetzelfde ticket overstappen van metro naar bus of bus naar de kabelbaan, zolang u binnen uw 90 minuten.

Om bij de stations aan beide uiteinden van de kabelbaan te komen, stop je je T + -ticket in een automaat zoals je ongetwijfeld gewend bent in de metrostations van de stad. Er zijn stands op beide stations waar je kaartjes kunt kopen als je die niet hebt. Ze zijn echter niet alle uren open dat de kabelbaan rijdt. Als je van plan bent om ‘s avonds laat naar de top van Montmartre te gaan, zorg dan dat je je tickets al hebt.