Berlijn SURVIVAL Gids: TIPS VAN EEN BERLIJNSE INSIDER

I love Berlin als geen andere stad in de wereld. Natuurlijk zullen mensen je vertellen hoeveel het de afgelopen 20 jaar of zo is veranderd. Maar dit maakt Berlijn naar mijn mening bijzonder en spannend. Als Berlijnse insider denk ik dat hier nogal wat speciale dingen aan Berlijn zijn die je moet weten.

Als je binnenkort een reis naar Berlijn plant, heb je een overlevingsgids voor Berlijn nodig. Het helpt je om veelgemaakte fouten te vermijden, je beter te laten begrijpen hoe de dingen hier werken, en het zal nogal wat vragen beantwoorden over de culturele nuances van Berlijners in het algemeen.Sony Center, Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is een van de drie centra van Berlijn. Het is gelegen op de voormalige grens tussen Oost en West en bestaat voornamelijk uit moderne architectuur, musea en winkelgalerijen.

Berlijn is een gedecentraliseerde stad

De meeste grotere steden in Europa hebben een kern of een stadscentrum waar de meeste attracties en actie te vinden zijn. In het geval van Berlijn is dit anders. Dit komt vooral doordat Berlijn lange tijd een verdeelde stad was. Tegenwoordig heeft Berlijn drie grote stadscentra, elk met hun eigen aantrekkingskracht.

In het westen zijn winkels en attracties gegroepeerd rond het gebied van Kudamm, Wittenbergplatz en Bahnhof Zoo Station. De belangrijkste winkelactie van Oost-Berlijn is te vinden rond de Alexanderplatz. In het midden is de Potsdamer Platz ook geweldig voor musea, winkels en bezienswaardigheden.

Dat gezegd hebbende, er zijn een heleboel bezienswaardigheden tussen deze drie centra, zoals de beroemde Brandenburger Tor, de Reichstag en de East Side Gallery. Bovendien zijn er genoeg dingen buiten de gebaande paden, straatkunst, nachtleven, parken en kastelen etc. in de omliggende wijken.

Wat ik probeer te zeggen is, je kunt Berlin niet zien te voet in een dag. Je zult een strategisch plan moeten uitwerken om dingen op hetzelfde gebied aan te pakken. En voor het openbaar vervoer heb je een reispas nodig.

Koop een OV-pas

De gemakkelijkste manier om Berlijn te verkennen is met het openbaar vervoer. Het is op geen enkele manier een perfect systeem, maar met ervaren treinen en bussen in andere delen van de wereld is het best goed.

Berlijn heeft een netwerk van bussen, trams, S-Bahns (voorstedelijke treinen) en metro’s. De netwerkexploitant heet BVG en hoewel er voor platforms geen belemmeringen zijn om uw ticket te controleren, is het een verstandige beslissing om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer zonder eerst het juiste ticket te kopen.

Ik raad over het algemeen aan om een ​​van deze toeristenpassen te kopen waarmee je onbeperkt kunt reizen in zone AB. Als je een dagtrip naar Potsdam wilt toevoegen, kun je een C-verlengingsticket voor een dag kopen. Taxi’s zijn vrij duur en niet zo handig in Berlijn, je kunt je beter aansluiten bij de duizenden Berlijners die elke dag door de stad reizen.

Geen gratis plastic zakken

Duitsers zijn meestal erg groene mensen. Zelfs toen ik een klein kind was (voordat er internet was etc.) realiseerden mensen in Duitsland zich dat ze hun gedrag moesten veranderen als ze deze planeet wilden redden. Er zijn dus veel dingen die Berlijners zullen doen die misschien vreemd zijn aan je eigen cultuur.

Een ding dat ik nodig had om te wennen aan opnieuw na vele jaren in het buitenland wonen, is dat de plastic zakken zijn zeer slecht. Terug in Australië zou je overal plastic tassen krijgen, met supermarkten als belangrijkste boosdoener (maar gelukkig verandert dit nu ook in Australië). In Duitsland, en dit geldt ook voor Berlijn, moet je een plastic (of papieren) tas kopen als je die echt nodig hebt. Dit geldt niet alleen voor supermarkten, maar ook voor de meeste andere retailers, zoals modewinkels of apotheken.

De meeste mensen zullen hun eigen (draagtas) tas meenemen in het geval van een spontane shopping spree om te voorkomen dat ze een tas moeten kopen bij hun boodschappen. Dus als je verblijft in een Berlijn voor een paar dagen, worden voorbereid en hebben een tas klaar om u te winkelen met je.Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is waarschijnlijk de bekendste toeristische attractie in Berlijn. Het is een populaire speeltuin voor oplichters, dus pas op!

Pas op voor toeristen oplichters

Niet alles aan Berlijn is natuurlijk geweldig. Er zijn ook tal van oplichters in de buurt. Het is merkwaardig om te zien hoe elke Europese stad zijn eigen speciale soort oplichters lijkt te hebben. Tegenwoordig zie ik veel Shell Game Players voor populaire attracties en op drukke knooppunten van openbaar vervoer. Deze mensen komen meestal uit Oost-Europa en ze hebben maar één ding voor ogen: u oplichten van zoveel mogelijk geld.

Onnodig te zeggen, denk er niet eens aan om uw geluk te beproeven met deze mensen, u zult alleen maar verliezen. Zakkenrollers zijn een ander probleem, net als in andere grotere steden, dus wees voorzichtig met je waardevolle spullen. Ten slotte ben ik onlangs getuige geweest van groepen jonge vrouwen die met succes voorbijgangers praten in een of ander plan, oplichting of andere. Negeer ze gewoon en loop door.

Er bestaat een taalbarrière

De jongere generatie in Duitsland (onder de 45 jaar) zal meestal goed Engels kunnen spreken, zelfs in Berlijn. Maar doe er rekening mee dat Engels taalonderwijs op school was niet verplicht voor mensen die opgroeien in het voormalige Oost (ze moesten in plaats daarvan te leren Russisch). Anderen zal aarzelen om Engels (gevoel onzeker en alle herinnering aan hun lessen Engels terug op de middelbare school te hebben verloren) te gebruiken.

Wat ik probeer te zeggen is, ga er niet vanuit dat iedereen om je heen je Engels zal kunnen verstaan. Sommige mensen zullen behoorlijk perplex en nutteloos zijn tot op het punt dat ze nogal grof zijn (dat is typisch in Berlijn, dus maak je geen zorgen, jij bent het niet!). Het helpt om wat basiswoorden en -zinnen te leren voordat je Berlijn bezoekt – ik raad Duolingo aan, een leuke gratis app voor het leren van talen die goed werkt voor mij.

Dat gezegd hebbende, in de trendy buitenwijk van Berlijn, zoals de wijken Friedrichshain en Prenzlauer Berg, is het Engels de voorkeur en verwachte lingua franca deze dagen.

Recycling van drinkcontainers (flessen en blikjes)

Weet je nog hoe ik zei dat Duitsers vrij groen zijn en dat ze voor hun omgeving zorgen? Een ander ding dat u over hen moet weten, is dat ze hun drinkcontainers graag recyclen. Het systeem werkt op deze manier: u koopt een fles of blik in een supermarkt, bij een kiosk of ergens anders – de prijs die u ziet geadverteerd en die u betaalt, omvat ‘Pfand’. Dit is het kleine bedrag, slechts een paar cent, maar het moedigt mensen aan om hun lege containers terug te brengen naar de winkels, die ze vervolgens doorgeven aan de fabrikant voor recycling.

U kunt uw containers naar elke winkel retourneren (dit hoeft niet degene te zijn waar u de fles heeft gekocht). Op voorwaarde dat ze hetzelfde merk op voorraad hebben, kunt u uw Pfand terugvragen. Supermarkten hebben tegenwoordig een machine aan de voorkant die de flessen zal opnemen en je een token zal geven om te gebruiken bij de kassa.

Als je je hier niet druk over wilt maken, bewaar de flessen dan op een veilige plaats in de buurt van een openbare vuilnisbak (buiten) om te worden opgehaald door een “professionele” verzamelaar, meestal een dakloze.

De winkels gesloten op zondag

Duitsland heeft een zeer strikt openingstijdenbeleid. Het wordt nu beter (ik herinner me dat ik, toen ik klein was, winkels zaterdagmiddag voor het weekend zouden sluiten). Maar je moet er wel rekening mee houden dat de winkels nog steeds op zondag sluiten. Er zijn een paar uitzonderingen in het jaar, in het bijzonder als we de aanpak van de pre-kerstperiode, maar op de meeste zondagen zelfs de grote winkels en supermarkten zouden worden gesloten.

Over uitzonderingen gesproken, in toeristische gebieden en treinstations is deze regel niet van toepassing – u kunt hier tot laat in de nacht en ook op zondag naar hartenlust winkelen. Voor sigaretten en drankjes op de late avond kunt u ook terecht bij benzinestations en Spätis – dit zijn kleine buurtwinkels die leven van mensen zoals u die buiten de normale openingstijden moeten winkelen.

Geen gratis leidingwater in restaurants

Na vele jaren in Australië te hebben gewoond, raakte ik erg gewend aan het idee van gratis kraanwater op de tafel van het restaurant. In Berlijn moet u in de meeste gevallen water bestellen en ook betalen. Kraanwater is niet iets wat restaurants zal willen geven u – misschien is er een soort van reden voor is.

Als je water bestelt in een restaurant, ken dan je voorkeur: Duitsers houden van sterk koolzuurhoudend water dat je laat boeren. Als u hier niet van houdt, bestel dan in plaats daarvan “stilles Wasser”.

Op warme dagen koelen Berlijners graag af in een van de vele meren.

Berlijn gaat niet goed om in warm weer

Het klimaat in Berlijn is warm in de zomer en ijskoud in de winter. Alleen maar omdat er een paar warme dagen in de zomer kan zijn, zou niemand denken dat het nodig is om airconditioning te installeren. Dus als de hittegolf toeslaat (zoals in de zomers van 2016 en 2018), vergeet dan een goede nachtrust. Of een zweetvrije rit met de metro. Of zelfs ijsblokjes in drankjes.

Berlijners zijn niet gewend aan deze dingen en ze verwachten niet dat ze in de buurt zijn. Ze klagen misschien over de hitte, maar ja, iedereen zit in dezelfde boot. Aan de positieve kant, als je op een warme dag toch in de stad blijft, volg dan de drukte en zwem in een van de vele prachtige meren in de stad!

Wees niet zo traag in het supermarktregister

Als je boodschappen moet doen bij een Berlijnse supermarkt, zorg er dan voor dat je je bewegingen goed hebt geoefend. Kassamedewerkers hebben de neiging om supersnelle boodschappen te scannen en dan meteen hun geld te verwachten.

Vergeet niet dat je ook je eigen spullen moet inpakken (in een tas die je hopelijk hebt meegebracht). Mensen laten wachten bij een drukke kassa wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Dus als u de druk van het tellen van uw geld en het inpakken van uw spullen tegelijkertijd niet aankunt, oefen dan thuis.

Voorkeur voor contante betaling

Duitsers begrijpen het concept van controles niet. Ze weten credit cards, maar beschouw ze alleen nodig in het buitenland. Hun debetkaarten zijn handig, maar worden meestal gebruikt bij het opnemen van geld aan de geldautomaat. Ja, in veel gevallen kunt u met een kaart betalen in een Berlijns restaurant of winkel, maar de meeste mensen hebben een aangeboren wantrouwen en houden niet van contantvrije transacties. Winkels moeten kaartmaatschappijen een gevoel geven als ze kaartbetalingen accepteren.

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat het bedrijf dat u te maken met de kaarten niet zal accepteren, dus wat geld klaar te allen tijde.

Te vermijden gebieden in Berlijn

Hoewel Berlijn over het algemeen een veilige stad is met veel geweldige uitgaansgelegenheden, zijn er een paar plaatsen in de stad die je het beste ‘s nachts kunt vermijden. De meeste problemen komen voort uit drugshandel en -aanvallen en komen voor in vervoersknooppunten zoals buiten S-Bahn en metrostations. Crime hotspots volgens Berlijnse politie zijn onder andere gebieden, zoals de Alexanderplatz, Kottbusser Tor, Görlitzer Bahnhof, en Bahnhof Zoo ( bron ).

Dit betekent niet per se dat er iets ergs gaat gebeuren als je hier ‘s nachts van trein moet wisselen. Wees gewoon een beetje waakzamer en gebruik uw gezond verstand.

Berlijners Net als hun fietsen

In de afgelopen tien jaar hebben Berlijners een verrassende liefde voor fietsen ontwikkeld. Dit is geweldig gezien hoeveel steden enorme verkeersproblemen hebben en de auto stikken. Hoewel de stad niet helemaal is waar het zou moeten zijn in termen van een fietsvriendelijke stad, ben ik blij om te zien hoeveel fietspaden er al aan de straten zijn toegevoegd. Bij warm weer is het heel leuk om Berlijn op de fiets te verkennen.

Zelfs als u niet zelfverzekerd genoeg bent om de weg met auto’s te delen, zijn veel trottoirs over het algemeen breed genoeg om te fietsen zonder voetgangers lastig te vallen. Omdat de stad vlak is en de afstanden matig, is het huren van een fiets om wat sightseeing te doen een geweldige alternatieve manier om Berlijn te verkennen. 

Een woord over Berlijn eten

Berlijn heeft talloze restaurants, bars en cafés om uit te kiezen, wat geweldig is om te zien en te ervaren. Net als in andere grotere steden over de hele wereld, is er een gretigheid om te vinden en te volgen alle nieuwe trends. U zult in de restaurantkeukens van Berlijn een verrassend brouwsel van smaken en texturen van over de hele wereld zien. Er zijn ook meer traditionele internationale gerechten van goede kwaliteit, zoals hamburgers, pizza, kebab, sushi en rijstpapierrollen.

Wat je echter niet zo gemakkelijk krijgt, is Duits eten. Als je denkt dat traditioneel Duits eten allemaal Schweinshaxn en zuurkool is, vergis je je. Ga naar München als je dat soort eten wilt.

Een typisch Berliner-gerecht om te proberen is echter de currywurst, een curryworst geserveerd met friet en optioneel mayonaise. Je zult het een typische straatkraam vinden. Probeer ook Pfannkuchen (ronde donuts met jamvulling) en Quarkbällchen (vergelijkbaar maar zonder de jam en kleiner) van een bakkerij. Als je wilt dineren met goed Berlijns eten, probeer dan Restaurant Zum Schusterjungen .

Wegafsluitingen OVERAL

Wegafsluitingen komen in Berlijn dagelijks voor, vooral omdat Berlijn een hoofdstad is. Demonstraties en staatsbezoeken kunnen abrupt en onaangekondigde ruïne uw plannen op het krijgen van de ene plaats naar de andere. Tel daarbij het incidentele verkeersongeval op dat zich op het spoor van de tram of op een druk kruispunt kan voordoen.

Deze dingen gebeuren en geen enkele Berliner zou er serieus meer dan vijf minuten woede aan besteden. Als de storing van meer permanente aard is, zoek dan een alternatieve route (ik geef de voorkeur aan Google Maps) en ga op weg.

Geen geklets alstublieft

Duitsers hebben de neiging om eerlijk en bot te zijn. Ze hebben geen interesse in jou als je een vreemde bent, dus ze zullen niet doen alsof. Kleine praatjes zijn op de meeste plaatsen vrijwel onbekend, en sommigen beschouwen inactief gebabbel zelfs als een inbreuk op hun privacy. Begrijp me niet verkeerd: we begroeten elkaar in gangen en bij het uitchecken bij een supermarkt. Maar we zouden niet naar uw dag informeren, tenzij we echt geïnteresseerd zouden zijn in het antwoord. Snap je?

Na 14 jaar in Australië te hebben gewoond, moet ik nog steeds wennen aan dit gebrek aan praatjes – mijn eerste vraag bij het beantwoorden van de telefoon en het starten van het gesprek is nog steeds: “Hoe gaat het met je?”, Wat meestal met een verbaasde stilte wordt beantwoord.

Een fooi geven in Berlijn wordt inderdaad verwacht

Berlijners zijn gewend om fooien te geven in restaurants en bars. Maar het is een ander soort kantelen dan wat je in de Verenigde Staten zou hebben. Het is meer een blijk van waardering voor goede service, niet als aanvulling op een vreselijk slecht basissalaris. Ik geef meestal geen fooi als ik het drankje zelf van de bar haal of als het maar een kleine transactie is. Als we in een restaurant eten, voegen we een kleine fooi van twee euro of zo toe (afhankelijk van de rekening) als we de service leuk vonden.Berlijn bezoeken in de winter is goed te doen, maar zorg ervoor dat je warme kleding inpakt!

Berlijn bezoeken in de winter is goed te doen, maar zorg ervoor dat je warme kleding inpakt!

Berlijn in de winter is ijskoud

Het ergste van Berlijn is winter. Ik ben opgegroeid in Duitsland, maar pas toen ik naar Berlijn verhuisde, leerde ik wat echt koud weer eigenlijk betekende. Ik herinner me dat ik mezelf inpakte om naar de universiteit te gaan, alsof ik op het punt stond een Alpenberg te beklimmen. Lang ondergoed onder mijn normale kleding, laarzen, wollen muts, sjaal trok over het puntje van mijn neus – en toch was ik vreselijk koud.

Dit is eigenlijk de belangrijkste reden waarom onze beslissing om naar Sydney, Australië te verhuizen, in een winter in Berlijn gebeurde.

Hoe dan ook, als u van plan bent om in de winter naar Berlijn te reizen, zorg dan dat u de juiste kleding inpakt. Het is niet alleen de buitentemperatuur als zodanig die een uitdaging kan zijn. Het is de koude wind van die oostelijke wind die helemaal uit Siberië komt om de Duitse hoofdstad te raken. Het ene moment loop je prima over die weg, het volgende draai je een hoek om en de volle ijzige ontploffing zal je gezicht raken.

De beste remedie? Glühwein!

Berlijn overleven – Voel je je nu meer een Berlijnse insider?

Ik hoop dat je met deze 18 tips over de Berlijnse cultuur nu voorbereid bent om deze heerlijk gekke stad te bezoeken. Zoals u kunt zien, zijn er een paar echt vreemde Berlijnse insidertips die u moet weten om een ​​paar faux-pas te voorkomen. Of misschien ben je al geweest en wil je iets aan de lijst toevoegen? Laat me in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>