Berlijn reisgids

Plan je een reis naar Berlijn? Deze Berlijnse reisblog geeft je alle informatie die je nodig hebt om je reis naar de Duitse hoofdstad te plannen. We leggen uit wat u het beste kunt doen, wanneer u moet reizen, wat u moet inpakken en wat u moet kopen.

Berlijn is een plek als geen ander. Minder verfijnd dan Hamburg, niet zo openhartig als München, maar met een ruige en coole sfeer die elk jaar meer en meer bezoekers trekt. In Berlijn kun je niet alleen de geschiedenis zien, je kunt het elke keer aanraken en voelen. In de buitenwijken ontstaan ​​dagelijks, meestal per ongeluk, nieuwe trends, die uit de groezelige binnenplaatsen en kelderstudio’s stromen in een overvloed aan creativiteit.

Het is een relatief jonge Duitse stad (vergeleken met plaatsen als Keulen of Coblenz) maar heeft zoveel verhalen te vertellen dat je gewoon even moet wachten en luisteren. Van de vroege dagen van het Pruisische nationalisme tot de dagen van het nazi-regime, de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog en de verdeeldheid als onderdeel van de Koude Oorlog, Berlijn is de perfecte plek voor een spoedcursus in de Europese geschiedenis.

Alternatieve reizigers en mensen die graag buiten de gebaande paden zoeken, vinden tal van coole en onbekende plekken in de stad, waaronder verlaten huizen, straatkunst, vergeten begraafplaatsen en stille herinneringen aan de verschrikkingen van oorlog.Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is het voormalige checkpoint van twee aartsvijanden, Rusland en Amerika. Foto door Yeo Khee .

Reisgids van Berlijn

Ik kwam in 1999 voor het eerst naar Berlijn en was meteen geslagen door de coole stedelijke sfeer van de stad, de oude gebouwen langs geplaveide straten, de vele musea, de terrasjes. Zo snel mogelijk verhuisde ik daar met mijn man en we verbleven drie jaar in Berlijn. We vertrokken toen voor een baan naar Sydney, Australië.

De volgende vijftien jaar keerde ik niet terug naar Berlijn, maar ik wist altijd dat als ik ooit naar Duitsland zou terugkeren, het Berlijn zou moeten zijn. Nu ik ben teruggekeerd, merk ik dat de stad alles heeft wat ik ooit had gewenst in een stad, en meer. 

De beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn zijn te vinden in het historische centrum rond de boulevard Unter den Linden. Van de Brandenburger Tor, de Reichstag en het Holocaust-monument tot het andere uiteinde van het Museumeiland , het Berlijns Paleis (in aanbouw) en de Alexanderplatz , er is genoeg te zien binnen een relatief kleine straal. Als je verder gaat, voeg daar dan de bezienswaardigheden van de Potsdamer Platz en Breitscheidplatz (het voormalige stadsdeel West), Tiergarten en Hackescher Markt aan toe . Ontdek hoe echte Berlijners leven in de omliggende buitenwijken zoals Kreuzberg , Friedrichshain enPrenzlauer Berg .

Naast de wereldberoemde musea zoals het Pergamon Museum en andere musea op het Museumeiland, zijn er nog veel meer uitstekende kunstgalerijen en tentoonstellingen te ontdekken. The Story of Berlin neemt je mee naar een ondergrondse bunker, in het DDR Museum  leer je over het leven in het communistische Oost-Duitsland, in het Computerspielemuseum kun je retro videogames spelen.

Verken verschillende aspecten van de Berlijnse muur en het ijzeren gordijn: Bezoek het Berlijnse muurmonument in Bernauer Str. om de doodszone te zien, ga je naar de openluchtstraatkunstgalerie in East Side Gallery en steek je een voormalig grenscontrolepunt over bij Checkpoint Charlie .Berlin Travel Blog tip: Brandenburger Tor is altijd gratis te bezoeken en een iconisch symbool van de Duitse geschiedenis.

Berlin Travel Blog tip: Brandenburger Tor is altijd gratis te bezoeken en een iconisch symbool van de Duitse geschiedenis.

Street Art in Berlijn

Straatkunst komt veel voor in Berlijn, van graffiti op huismuren en politiek protest tot gecureerde kunst in openluchtgalerijen en musea. Begin je street art-reis met een bezoek aan East Side Gallery en ga vervolgens naar het gratis Urban Nation- museum in Schöneberg . Verken muurschilderingen en andere kunst in de verschillende straten rond Kreuzberg , let op oversized muurschilderingen langs S-Bahn-lijnen en op appartementsblokken en drink een biertje op de binnenplaats die naar het Anne-Frank-Zentrum bij Hackescher Marktleidt

Berlijn ReisgidsRoutebeschrijvingen en tips

De beste manier om Berlijn als een local te ervaren, is door een bezoek te brengen aan de buitenwijken zoals Prenzlauer Berg (foto), Kreuzberg, Wedding of Friedrichshain.

Nachtleven opties

De meeste bars en restaurants zijn tot laat in de avond geopend, dus als je op zoek bent naar een snelle hap of een koel drankje, heb je genoeg opties om uit te kiezen. Hotspots zijn onder andere Simon-Dach-Str. in Friedrichshain, Hackescher Markt in Mitte en Danziger Str. in Prenzlauer Berg.

De meeste nachtclubs zijn te vinden in Mitte, Kreuzberg en Friedrichshain (RAW), namelijk de beroemde Haubentaucher , Chalet en Tresor. Technomuziek is nog steeds de soundtrack van een goed avondje uit in Berlijn.

De beste dagtochten vanuit Berlijn

Berlijn heeft genoeg te bieden voor minimaal een week, maar als je het platteland en de kleinere steden in de buurt wilt verkennen, is dat ook geen probleem.

Mijn aanrader is het stadje Potsdam dat je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt bereiken. Bezoek de magische koninklijke paleizen van Sanssouci en New Palais of maak een wandeling in de prachtige parken. Ga naar Oranienburg voor een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen, het best georganiseerd als onderdeel van een rondleiding. Of verken de vele meren en natuurparken in de omgeving zoals Müggelsee , Stechlinsee of het magische  Spreewald .

Wat ik het leukst vind aan Berlijn

Als stad heeft Berlijn precies de juiste dichtheid om een ​​verscheidenheid aan winkels, bars en bezienswaardigheden te bieden zonder het te druk of te gespreid te voelen. De trottoirs zijn zo breed dat de meeste restaurants ook buiten zitplaatsen bieden, waardoor straten en hele buurten veranderen in plaatsen waar u zich tot laat in de nacht kunt mengen en mengen met de menigte.

Wat ik niet leuk vind aan Berlijn

Niet alles is mooi aan Berlijn, daar ben ik mij terdege van bewust.

Berlijners kunnen behoorlijk grof en abrupt zijn, zelfs degenen die in klantenservice werken. De beste manier om ermee om te gaan, is niet boos te worden en stand te houden.

Er is ook veel graffit rond (in tegenstelling tot echte straatkunst) waar ik het gevoel heb dat mensen dit zinloze krabbelen echt voor zichzelf kunnen houden.

Ten slotte zijn er een paar hoeken die hotspots zijn voor zakkenrollers en oplichters, met name in de buurt van de grotere toeristische bezienswaardigheden – iets dat me gewoon nogal van streek maakt!

Must-do’s in Berlijn

10 dingen die ik denk dat je moet doen, of je bent nog niet echt in Berlijn geweest.

 1. Eet een curryworst, bijvoorbeeld bij Konopke’s (U Eberswalder Str.)
 2. Zwem in een meer (als het weer het toelaat)
 3. Drink een biertje buiten (als het weer het toelaat) of neem een ​​glühwein op een kerstmarkt (opnieuw, seizoensgebonden)
 4. Blader op zondag door de kraampjes op de vlooienmarkt van Mauerpark
 5. Raak het ruwe oppervlak van de Berlijnse muur met je vingertoppen aan bij het Wall Memorial
 6. Fiets op Tempelhofer Feld
 7. Loop door de Brandenburger Tor
 8. Bezoek de glazen koepel van de Reichstag
 9. Neem bus 100 voor goedkoop sightseeing van Oost-Berlijn naar West-Berlijn
 10. Doe mee met een Spree en Landwehrkanal cruise en bekijk de bezienswaardigheden van Berlijn vanuit een ander perspectief!

Fietsen in Berlijn is een geweldige manier om de stad te verkennen en veel verschillende bezienswaardigheden op één dag te zien.

Fietsen in Berlijn is een geweldige manier om de stad te verkennen en veel verschillende bezienswaardigheden op één dag te zien.

Wat in je koffer te steken voor Berlijn

Je hebt goede wandelschoenen nodig, waterdicht als je het bezoekt tijdens een regenachtige tijd van het jaar. Koop een tas die je om je nek en onder kleding kunt dragen om jezelf te beschermen tegen zakkenrollers. Anders dan dat, laat wat vrije ruimte over, want er zijn genoeg winkelverleidingen in de buurt en de prijzen zijn over het algemeen gematigd.

Beste reistijd

De zomermaanden zijn bijzonder druk in Berlijn en het kan betekenen dat je om de een of andere reden constant in de rij moet staan. Ik ben niet verrast, het is inderdaad de leukste tijd van het jaar om te bezoeken. Als het weer echter te warm wordt (zoals in de zomer van 2018), denk dan niet dat de stad voorbereid zal zijn. Airconditioning mag u niet verwachten – in winkels, met het openbaar vervoer of in hotels.

Tussenseizoen zal minder druk zijn, goedkoper in termen van accommodatieprijzen. Bekijk evenementen voor het hoogseizoen en om uw reis te plannen: er zijn tal van straatfeesten, lichtfestivals, kerstmarkten enz. Om aan uw reis toe te voegen, maar laat ook de accommodatie-tarieven tijdelijk stijgen.In de zomer zijn er veel plekken om rond te hangen. Een van de meest populaire is aan de oevers van de rivier de Spree.

In de zomer zijn er veel plekken om rond te hangen. Een van de meest populaire is aan de oevers van de rivier de Spree.

Beste buitenbars in Berlijn

Berlijn is in de zomer gewoon prachtig. Veel Berlijners brengen bij mooi weer heel weinig tijd binnen door. Ontmoet ze op een van de vele buitenlocaties waar ze afkoelen met bier en snacks. Sommige van deze plekken en biertuinen zijn Prater (Kastanienallee 7-9, 10435 Berlin-Prenzlauer Berg), Schleusenkrug (Müller-Breslau-Str. 14a, 10623 Berlin-Tiergarten) of Strandbar Mitte  (Monbijoustr.3B, 10117 Berlin-Mitte) .

Wat u moet weten voordat u op reis gaat

Berlijn is een grote stad die in de winter enorm koud kan worden. Dit betekent dat 1) u met het openbaar vervoer moet reizen en 2) dat u kleding moet inpakken die bij het seizoen past. De makkelijkste manier om met het openbaar vervoer te reizen is door een dagpas aan te schaffen waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle bussen en treinen voor slechts 7 euro per dag. Als u in de winter naar Berlijn reist, bereid u dan voor op ijzige koude wind, dwz een goede jas, wollen muts, handschoenen.

Wat te eten in Berlijn

Veel bezoekers van Berlijn zijn verrast dat er niet veel “echte” Duitse restaurants in de buurt zijn. In feite krijg je eten uit alle hoeken van de wereld in Berlijn, maar niet zozeer originele lokale gerechten.

Het meest “Berliner” eten is zeker een streetfood : Currywurst mit Pommes , dwz een braadworst geserveerd met kerrie tomatenketchup, frites en eventueel mayonaise. Probeer ook Turkse döner kebab of een falafel als veganistische / vegetarische optie.

De beste etnische restaurants vind je in de buitenwijken zoals Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg. Voor een traditionele Berlijnse maaltijd (niet te verwarren met een Beierse maaltijd zoals Schweinshaxn en Sauerkraut), probeer Hackethal’s ( Pflugstr.11 , 10115 Berlin-Mitte), november (Husemannstr.15, 10435 Berlin-Prenzlauer Berg), Max en Moritz ( Oranienstr.162, Kreuzberg) of Nolle (S-Bahnbogen 203, Georgenstr., 10117 Berlin-Mitte)

Beste souvenirs om mee naar huis te nemen

Berlijn is een historische bestemming waar u gemakkelijk uw eigen stuk Berlijnse muur kunt vinden om mee naar huis te nemen. Ik raad ten zeerste aan om op de lokale vlooien- en kunst- en designermarkten te bladeren voor een aantal unieke en coole souvenirs, bijvoorbeeld op Boxhagener Platz, Arkonaplatz, kunstmarkt naast Zeughaus en natuurlijk in Mauerpark .

Als je in de pre-kerstperiode op bezoek bent, koop dan een mok glühwein (glühwein) en neem de mok mee naar huis als verzamelherinnering (breng hem anders terug naar de stal en krijg je geld terug). Kerstmarkten zijn ook geweldige plekken om unieke cadeau-ideeën te vinden.

Bekijk ook Ampelmann-winkels voor deze schattige stoplichtmannen die een relict zijn uit Oost-Duitsland. Berlijnse winkels zijn te vinden in de buurt van beroemde bezienswaardigheden en in de grote winkelcentra zoals Alexa Mall op Alexanderplatz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>