13 CHILLE DINGEN OM TE DOEN IN BERLIJN IN DE WINTER

Na vele, vele jaren in het buitenland is dit mijn eerste echte winter in Duitsland. Natuurlijk zijn we in het verleden op vakantie geweest in Duitsland, meestal om familie te bezoeken voor Kerstmis, maar dit is alleen maar een voorproefje geweest van wat het betekende om in de winter in Duitsland te zijn. Het blijkt dat ik in de winter veel meer van Berlijn geniet dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ondanks de duisternis en de koude temperaturen. Of misschien zelfs vanwege het donkere en koude weer?

Hoe het ook zij, ik ben positief verrast hoe goed ik in Berlijn onder deze extreme omstandigheden kan omgaan. Ik denk dat de belangrijkste reden hiervoor is dat er ook in de winter genoeg spannende dingen te doen zijn in Berlijn. Dit artikel geeft u enkele tips en ideeën over hoe u Berlijn in de winter kunt bezoeken en toch plezier kunt hebben. Of misschien ben je een expat die in Berlijn woont en op zoek bent naar nieuwe ideeën om de stad in de winter te ervaren? Lees dan verder!Deze Berlijnse kerstman ziet er een beetje uit alsof hij zindelijkheidstraining is. Kerst maakt Berlijn een bijzondere plek om te bezoeken, maar januari en februari kunnen even spannend zijn.

Deze Berlijnse kerstman ziet er een beetje uit alsof hij zindelijkheidstraining is. Kerst maakt Berlijn een bijzondere plek om te bezoeken, maar januari en februari kunnen even spannend zijn.

Ga op de best mogelijke manier het koude weer van Berlijn tegen

Een ding om te onthouden bij een bezoek aan Berlijn in de winter dat het alleen leuk is als je niet doodvriest tijdens het proces. U zult waarschijnlijk weten dat Berlijn met name van december tot februari behoorlijk koud kan zijn met kille winden die de pleinen en steegjes helemaal uit Sibirisch Rusland raken. Daarom zou ik willen voorstellen om wat modieuze reisuitrusting in te slaan voordat je aan je reis naar de Duitse hoofdstad begint.

Muts:  Je kunt jezelf niet blootstellen aan een Berlijnse winter en geen warme wollen muts dragen. Een beanie of hoed beschermt je oren tegen de koude wind en wordt niet gemakkelijk weggeblazen door een plotselinge wind zoals een kap dat zou doen. Mag ik je voorstellen om eens te kijken naar de modieuze Lethmik Merino Wool Slouch voor meisjes en jongens. Klik hier voor prijzen en meer informatie * Geluk en dingen TitelvideoPlay Video

Gehoorkappen : Als u uw kapsel op orde wilt houden, geeft u misschien de voorkeur aan oorkappen boven een muts. Ze kunnen een geweldig alternatief zijn om je oren warm te houden bij koude temperaturen. Bekijk deze schattige fleece-oorwarmers die niet eens ondersteuning nodig hebben, maar je oren toch lekker warm houden. Klik hier voor prijzen en meer informatie *

Armwarmer : De elegante hand- en onderarmwarmer is gemaakt van nepbont en wordt ook wel een mof genoemd. Een trendy alternatief voor de meer comfortabele handschoenen, perfect voor een romantische wandeling met je partner in een besneeuwd park. Klik hier voor prijzen en meer informatie *

Nierwarmer : om je taille lekker warm te houden, hoe hard de wind ook is, kijk eens naar deze geweldige Cashmere nierwarmer. Het past netjes in elke reistas. Klik hier voor prijzen en meer informatie *Berlijn biedt een hele reeks prachtige kerstmarkten om uit te kiezen, van traditionele markten zoals die op de Gendarmenmarkt tot coole en alternatieve versies zoals die op de Holzmarkt.

Berlijn biedt een hele reeks prachtige kerstmarkten om uit te kiezen, van traditionele markten zoals die op de Gendarmenmarkt tot coole en alternatieve versies zoals die op de Holzmarkt.

Berlijn in de winter: de beste tips

De volgende tips zijn samengesteld om u te helpen uw reis naar Berlijn in de winter georganiseerd te krijgen. Ik hoop dat je genoeg nuttige ideeën zult vinden met de volgende plaatsen en attracties. Aan het einde van het artikel zal ik ook enkele aanbevolen accommodatie-opties met u delen.

Bezoek een van de vele kerstmarkten in Berlijn

De meeste steden in Duitsland hebben in december minstens één kerstmarkt, maar in Berlijn vind je er zeker twee dozijn. Naast de traditionele kerstmarkten met hun ambachtelijke kraampjes en eetkraampjes zijn er ook wisselende alternatieve kerstmarkten en specialiteitenmarkten die mogelijk maar voor een beperkte periode actief zijn.

De volgende klassieke kerstmarkten behoren tot mijn favorieten in Berlijn

 • Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt – romantisch en met veel handwerk,
 • Kerstmarkt op Alexanderplatz,
 • Kerstmarkt op kasteel Charlottenburg,
 • Winterwereld op de Potsdamer Platz, en last but not least,
 • Kerstmarkt in de oude stad Spandau.

Tijdens bepaalde weekenden in december of voor een beperkte tijd zullen er ook een handvol alternatieve kerstmarkten zijn die zeker de moeite van het bekijken waard zijn. We zijn tenslotte in Berlijn, waar alles kan gebeuren. Ik raad ten zeerste aan om uit te checken

 • de alternatieve kerstmarkt op Holzmarkt25,
 • de sprookjesachtige kerstmarkt bij jachthuis Grunewald,
 • Lucia-kerstmarkt in Kulturbrauerei,
 • Historische kerstmarkt in RAW-Gelände,
 • Aziatische kerstmarkt bij Birgit & Bier, en
 • Weihnachtsrodeo bij Kühlhaus.

Een volledige lijst met alle data vind je hier.

Ik denk niet dat ik hier hoef aan te geven dat er genoeg redenen zijn waarom wij Duitsers onze kerstmarkten zo liefhebben en koesteren. Het is de perfecte plek om te genieten van een kopje glühwein (glühwein), een stevige maaltijd en de feestelijke versieringen overal te zien. Kerstmarkten zijn ook geweldig om kerstcadeautjes te kopen voor een geliefde.Ook al schaatst deze man in het "wild" bij Rummelsburger Bucht, er zijn veel plaatsen in Berlijn waar je een paar schaatsen kunt huren om op het ijs te schaatsen.

Ook al schaatst deze man in het “wild” bij Rummelsburger Bucht, er zijn veel plaatsen in Berlijn waar je een paar schaatsen kunt huren om op het ijs te schaatsen.

Gaan schaatsen

Schaatsen is erg leuk voor kinderen en volwassenen. Als je eenmaal rechtop staat, is het moeilijk om geen plezier te hebben op het ijs. In Berlijn zijn er in de winter volop mogelijkheden om te schaatsen. Er zijn permanent overdekte arena’s en pop-up ijsbanen op drukke locaties in de stad. Meestal kun je op deze plaatsen een paar schaatsen huren als je toevallig geen paar in je bagage hebt.

De volgende schaatslocaties in Berlijn zijn erg populair bij de lokale bevolking:

 • Bij de Kersttuin vindt u een openluchtijsbaan die wordt omringd door betoverende kerstlichtinstallaties. Magisch! (Botanischer Garten, Entrance Königin-Luise-Platz, 14195 Berlin)
 • De ijsbaan van Winterwelt op de Potsdamer Platz  is gratis te gebruiken. Ernaast kost de rodelbaan 1,50 euro.
 • Als je liever in de natuur schaatst, ga dan naar  Eisstrand in Friedrichshagen . De 600 vierkante meter grote ijsbaan is gemaakt met bevroren water uit de nabijgelegen Müggelsee. Er is ook een snackbar met frietjes en glühwein. De ijsbaan is tot ver in maart geopend. (Müggelseedamm 216, 12587 Berlijn)

Bezoek de tentoonstelling Three Gifts for Cinderella in  paleis Moritzburg

Hoewel ik niet in Berlijn ben, moet ik deze winteractiviteit meenemen, omdat het zo iconisch is om in Duitsland te doen. Ik heb het natuurlijk over de tentoonstelling Three Gifts for Cinderella in  Schloss Moritzburg  bij Dresden.

Deze Tsjechisch-Oost-Duitse filmproductie uit de jaren 70 is een van de meest populaire kerstfilms in Duitsland, die gedurende de kerstvakantie een week lang in hoog tempo wordt vertoond. Het is net zo populair als de Wizard of Oz, The Sound of Music of Love Actually. Een deel van de film is gefilmd op kasteel Moritzburg bij Dresden, en hier kun je terecht als je de originele kostuums en rekwisieten wilt zien. Het kasteel is ook erg mooi om naar te kijken en wordt omgeven door een geweldige barokke tuin die zo romantisch zal zijn als hij bedekt is met sneeuw.

Ontspan in een spa

Als de temperatuur in Berlijn daalt, is er geen betere plek dan in een spa. Er zijn er nogal wat om uit te checken in Berlijn, en nog meer als je het omliggende platteland kunt bereiken. Houd er rekening mee dat sauna’s in Duitsland over het algemeen kledingvrij zijn en niet noodzakelijkerwijs worden gescheiden door seks.

 • De  Liquidom  ligt vlakbij de Potsdamer Platz en lijkt een beetje op een circustent. Bezoekers houden van de onderwatermuziek en af en toe kun je ook genieten van een DJ-set. Er zijn ook vier sauna’s om uit te kiezen. (Möckernstraße 10, 10963 Berlijn)
 • Therme am Europa-Center  is een andere centraal gelegen spa die gemakkelijk te bereiken is. Het ligt hoog boven de daken van Berlijn en biedt een prachtig zoutwaterzwembad. Als je wilt, kun je ook een ontspannende massagesessie boeken. (Nürnberger Str.7, 10787 Berlijn)
 • Als je het niet erg vindt om erop uit te trekken, kijk dan eens naar  Spreewald Therme in Burg, ongeveer twee uur buiten Berlijn in het prachtige Spreewald-gebied. Het water komt hier uit een diepte van 1.300 meter en wordt gebruikt bij een aantal wellness- en gezondheidsbehandelingen. Een sauna, een restaurant en een keur aan wellnessmogelijkheden zorgen ervoor dat je de hele dag gemakkelijk kunt doorbrengen in deze spa. (Ringchaussee 152, 03096 Burg (Spreewald))

Een romantische wandeling in de natuur is perfect om wat vitamine D in te slaan. Perfect natuurlijk, als er verse sneeuw ligt.

Een romantische wandeling in de natuur is perfect om wat vitamine D in te slaan. Perfect natuurlijk, als er verse sneeuw ligt.

Geniet van een winterwandeling bij Sanssouci

Sanssouci is zonder twijfel een van de meest romantische plekken om te bezoeken in Berlijn en omgeving, vooral in de winter. En ik zeg dit niet omdat dit de plek is waar mijn man me min of meer heeft voorgesteld. Er zijn veel geweldige dingen te zien in dit door UNESCO beschermde park met zijn vele paleizen, paviljoens, heggen en oude bomen. Met het speciale licht dat het landschap op een zeldzame zonnige winterdag kust, is deze plek gewoon magisch.

Hoewel Sanssouci niet bepaald in Berlijn is, maar in het nabijgelegen Potsdam, kan de reis daar niet eenvoudiger zijn. Koop gewoon een kaartje voor transportzones ABC en neem de RE-trein van het Centraal Station naar het centraal station van Potsdam. Sommige treinen zetten je zelfs af bij Sanssouci zonder dat je van trein hoeft te wisselen. Meer informatie over hoe je bij Sanssouci komt , vind je in mijn artikel.

Als Potsdam te ver weg is, probeer dan Charlottenburg paleis. De toegang tot beide parken is gratis.

Raak betoverd in de kersttuin

Ik heb Christmas Garden al genoemd   als een plek om te schaatsen, maar er is nog veel meer te zien. Helaas eindigt het evenement altijd begin januari, dus het is iets om over na te denken in de periode voor Kerstmis in plaats van later in de winter.

Bij Christmas Garden is een deel van het Botanic Gardens-park versierd met kleurrijke lichtverlichtingen die je kunt verkennen tijdens een ontspannende wandeling in het donker (rond 16.00 uur). Probeer daarna een heerlijke kaasfondue in Santa Clause. Zorg ervoor dat u uw tickets van tevoren bestelt, want dit bespaart u tijd in de rij bij de kassa.

Dit is een geweldige gezinsvriendelijke activiteit in Berlijn. Als je op zoek bent naar meer dingen die je met de kleintjes kunt doen, bekijk dan mijn uitgebreide Berlijn met kindergids  !Maak gebruik van de constante duisternis in de winter. Met name in de pre-kerstperiode kunt u genieten van de uitgebreide kerstlichtversieringen.

Maak gebruik van de constante duisternis in de winter. Met name in de pre-kerstperiode kunt u genieten van de uitgebreide kerstlichtversieringen.

Geniet overal van de uitgebreide kerstverlichting

Dankzij de vroege zonsondergang in de winter vormen lichtinstallaties een belangrijk onderdeel van de pre-kerstversieringen in Berlijn. Het stadsbestuur doet er alles aan om de stad elk jaar romantisch te presenteren. Dit geldt in het bijzonder voor handelsgebieden, bijvoorbeeld rond de Kurfürstendamm of de Potsdamer Platz.

Maar je zult ook zeker wat fonkelende lichten vinden langs Unter den Linden, wat een geweldige stimulans is voor een wandeling tussen de grote historische gebouwen zoals de Staatsopera, de Brandenburger Tor en de Russische ambassade.

Ga mee op een cruise om het verlichte Berlijn te zien

In plaats van te rouwen over de vroege zonsondergangen in de winter, kunt u er het beste van maken en deelnemen aan een romantische riviercruise! Het is een geweldige manier om de vele bezienswaardigheden van Berlijn aan de rivier te zien, zoals de Reichstag, het Bode-museum en de kathedraal van Berlijn. Ik ben in het verleden bij Spree-cruises van  Reederei Riedel gekomenen beveel hun diensten graag aan.

Haal je vulling op een lokale voedselmarkt

Yum, yum … Wie kan de verleidingen van een goede voedselmarkt met veel goede kraampjes niet weerstaan? In Berlijn vind je een enorme selectie van markten om uit te kiezen, elk met steeds veranderende voedselverkopers. Hier kun je niet alleen hipster-dingen proeven, zoals jackfruitburgers met miso-mayonaise, maar ook traditionele favorieten en exotische gerechten van over de hele wereld. Het beste hiervan: sommige van deze markten zijn binnenshuis of worden weggetrokken in beschermde binnenplaatsen, waardoor ze een perfecte bestemming zijn, ongeacht of het nu regen of zonneschijn is. De volgende Berlijnse voedselmarkten moeten tot de beste van de stad gerekend worden.

 • Bij Markthalle Neun in Kreuzberg kun je de wereld rondreizen door je een weg te eten door de geweldige eetstalletjes. Elke donderdagmiddag en -avond tonen jonge koks, de meesten zonder eigen restaurant, hun talenten aan de hongerige menigte. Deuren gaan open om 17.00 uur. Meer info vind je hier:  Street Food Thursday . (Eisenbahnstr.42 / 42, 10997 Berlijn)
 • Op de binnenplaats van de historische brouwerij Kulturbrauerei komen foodtrucks uit de hele stad samen om maaltijden op wielen te vieren. Street Food auf Achse , een foodtruckfestival, vindt hier vrijwel het hele jaar door elke zondag plaats (behalve op zondag in de aanloop naar Kerstmis). Een gezellige en afgeschermde locatie waar goede vibes gegarandeerd zijn. (Schönhauser Allee 36, 10435 Berlijn)
 • De minder bekende  Arminiusmarkthalle  in Moabit is misschien niet zo hip en trendy als Markthalle Neun in Kreuzberg. Maar dit betekent niet dat het geen uitstekende keuze is voor fijnproevers en culinaire avonturiers. Van West-Afrika tot Alabama, er is altijd iets nieuws en spannends te ontdekken. Maandag t / m zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur. (Arminiusstr.2-4, 10551 Berlijn)

Warme dranken zoals thee of koffie smaken zoveel beter als de temperatuur daalt. Geen betere tijd in het verleden dan een kopje warme chocolademelk te drinken in de warmte van een Berlijns café.

Warme dranken zoals thee of koffie smaken zoveel beter als de temperatuur daalt. Geen betere tijd in het verleden dan een kopje warme chocolademelk te drinken in de warmte van een Berlijns café.

Opwarmen met een warm drankje

Er gaat niets boven een lekker kopje warme drank naar keuze op een koude en ellendige winterdag. De volgende cafés en restaurants zijn perfect om te genieten van een ontspannen kopje thee, warme chocolademelk of koffie.

 • Warme chocolademelk : De misschien wel beste warme chocolademelk in Berlijn is te krijgen bij  Rausch Schokoladenhaus  aan de Gendarmenmarkt. Als je wat decadentie aan je bestelling wilt toevoegen, probeer dan een van de prachtige minicakes. Er zijn er verschillende om uit te kiezen, bijvoorbeeld mini Frankfurter kranz, mini Sacher-taart of mini-mangotaart. (Charlottenstr.60, 10117 Berlijn)
 • Thee : een enorme selectie thee maakt deel uit van de ervaring in de  Tea Lounge van het high-end Ritz-Carlton Hotel . Patrons kunnen kiezen uit 40 verschillende theesoorten van over de hele wereld, zorgvuldig geselecteerd door een toegewijde theesommelier. Je kunt bijvoorbeeld een thee proberen die ‘s nachts in lotusbladeren is gedrenkt. (Potsdamer Platz 3, 10785 Berlijn)
 • Koffie : goede koffie is op veel plaatsen in Berlijn te vinden. Laat me je echter in het bijzonder voorstellen aan een Berlijns café: de kleine  Silo Coffee in Friedrichshain is enorm populair bij de lokale bevolking dankzij de vers gezette koffiecreaties en de heerlijke gerechten. De plaats is zo populair dat je een tafel moet reserveren. Aangezien dit een Australisch café is, probeer dan een Aussie-favoriet, avo op toast, met je koffie. (Gabriel-Max-Str.4, 10245 Berlijn)

Bezoek een gratis museum

De meeste van de wereldberoemde musea van Berlijn vragen toegang, vooral als je de musea en galerijen op het museumeiland bekijkt. Er zijn echter ook een aantal minder bekende musea, gedenktekens en kunstgalerijen die gratis te bezoeken zijn. Omringd door kunst en cultuur, is er geen betere plek om te ontsnappen aan de arctische temperaturen van een Berlijnse winter.

 • Urban Nation : Dit is een straatkunstmuseum in Schöneberg, een van mijn meest favoriete musea in Berlijn. Je kunt jonge en opkomende artiesten zien die ongetwijfeld een blijvende impact op de kunstscène zullen achterlaten. Soms een beetje ondeugend, soms provocerend, deze nieuwe kunst is fris en spannend. Sterk aanbevolen! (Klik hier voor  een self-guided street art-tour door Berlijn ) (Bülowstr.7, 10783 Berlin)
 • Berliner Mauer Memorial : Dit monument beslaat een bepaald deel van de voormalige Berlijnse muur en staat in de Bernauer Strasse. Het is de perfecte plek om meer te leren over de geschiedenis en de impact van de Berlijnse muur. Het monument bestaat uit drie afzonderlijke delen: het park in de voormalige doodszone, het bezoekerscentrum en het observatieplatform dat uitkijkt over de site. (Bernauer Str.111  ,  13355 Berlijn)
 • Tränenpalast : The Palace of Tears (dat is de letterlijke vertaling) is de voormalige vertrekhal van de DDR, de plaats waar families en vrienden, gescheiden door de Berlijnse Muur, afscheid zouden nemen. Een ontroerende tentoonstelling met veel nuttige informatie over de Duits-Duitse geschiedenis. Centraal gelegen direct naast station Friedchstraße. (Reichstagufer 17, 10117 Berlin)

Klik hier als je meer gratis dingen wilt zien in Berlijn:  Berlijn met een beperkt budget !

Jaag op koopjes bij KaDeWe

KaDeWe  is het grootste warenhuis van Duitsland. Het is een fantastische plek om te bezoeken, of je nu geld wilt uitgeven of niet. Ik vind het echter heel leuk om in december langs te komen, wanneer de winkel is versierd met kerstverlichting en klatergoud. Voor kinderen is er een kleine kerstmarkt op de 4e verdieping en een live pianospeler voegt wat feest toe aan de ervaring. Gezinnen kunnen samen knutselen of koekjes bakken, er zijn goochelaars aanwezig en er is een cadeaupapier. De gastronomische afdeling is ook een geweldige plek om net voor Kerstmis te bezoeken, maar ook op elke andere dag van het jaar. (Tauentzienstr.21-24, 10789 Berlijn)Ontdek coole straatkunst en onbekende schatten in Berlijn door deel te nemen aan een rondleiding.

Ontdek coole straatkunst en onbekende schatten in Berlijn door deel te nemen aan een rondleiding.

Doe mee aan een begeleide wandeling en verken de hoofdstad

Er zijn tal van rondleidingen waar je in Berlijn aan mee kunt doen. Elk afzonderlijk aspect, elk verhaal kan verder worden verkend met een lokale gids. Bezoek Berlijn in de winter en je kunt deelnemen aan veel kleinere stadstours, wat zorgt voor een intensere en meer intieme ervaring. Zorg ervoor dat je je goed kleedt, zodat je niet doodvriest terwijl je naar de uitleg luistert (zie mijn aanbevelingen voor Berlijnse kleding in de winter hierboven).

De volgende rondleidingen klinken veelbelovend en zijn perfect voor de winter:

Accommodatie opties voor Berlijn

Er zijn veel geweldige plekken waar je kunt overnachten in Berlijn. De volgende hotels en hostels ontvangen consistent positieve recensies van voormalige gasten.

Begroting:

Cat’s Pajamas Hostel: Goedkoop hostel in trendy Neukölln, centraal gelegen en schoon. Accommodatie opties variëren van bedden in slaapzalen tot privékamers met eigen badkamer. Klik hier voor tarieven en foto’s. . * (Urbanstr.84, 10967 Berlijn)

Generator Hostel Berlin Mitte: Populair hostel op een centrale locatie in Mitte. Het Museumsinsel en vele andere bekende Berlijnse attracties zijn gemakkelijk te voet bereikbaar. De gemeenschappelijke ruimtes worden bevolkt door een internationaal publiek en bieden een gezellige omgeving waarin u gemakkelijk kunt ontspannen. Gratis wifi. Klik hier voor tarieven en foto’s. . * (Oranienburger Str.65, 10117 Berlijn)

Medium geprijsd:

Vienna House Andel’s Berlin: viersterrenhotel net ten oosten van het stadscentrum met een prachtig uitzicht over de daken van Berlijn. Het is ook de thuisbasis van een restaurant met een Michelin-ster. In de winter zullen gasten vooral genieten van de warmte en gezelligheid van de wellnessruimte met eco-sauna en whirlpool. Klik hier voor tarieven en foto’s. . * (Landsberger Allee 106, Lichtenberg)

Titanic Chaussee Berlin: op slechts tien minuten van het centraal station van Berlijn (Hauptbahnhof) en de perfecte keuze voor een verblijf in Berlijn, heeft het Titanic hotel een groot wellnesscentrum met binnenzwembad, perfect voor een paar ontspannen momenten na een lange dag sightseeing. Dankzij het eigen ontbijtcafé en burgerrestaurant hoef je niet in de kou te staan als je moe bent tijdens je verblijf. Klik hier voor tarieven en foto’s. * (Chausseestr.30, 10115 Berlijn)

Luxe:

Pullman Berlin Schweizerhof: Gelegen in Mitte, Pullman Berlin Schweizerhof biedt een wellnessruimte met verwarmd zwembad en sauna. De royale kamers zijn uitgerust met een comfortabele badkamer. Het ontbijtbuffet wordt op zondag geserveerd tot 12.00 uur. Klik hier voor tarieven en foto’s. . * (Budapester Str.25, 10787 Berlijn)

Hotel Adlon Kempinski: Wereldberoemd luxe hotel met klassieke kamers op de beste locatie van de stad, recht tegenover de Brandenburger Tor. Het restaurant kreeg twee Michellin-sterren. Er is ook een spa met een binnenzwembad. Klik hier voor tarieven en foto’s. . *

Bent u op zoek naar meer hotelaanbevelingen in Berlijn? Bekijk de eerlijke beoordelingen van gasten op de  TripAdvisor-website, waar u ook openhartige foto’s en tarieven van gasten vindt. *

Vertel me nu – Weet je dat je je voldoende voorbereid voelt op een winterdag in Berlijn? Ik hoop dat je dit artikel inspirerend en nuttig vond. Zoals u kunt zien, is er geen reden om Berlijn in de winter te mijden. Als u op zoek bent naar nog meer tips en ideeën, probeer dan enkele van de volgende links hieronder:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>