100+ GRATIS DINGEN OM TE DOEN IN BERLIJN: WAT TE DOEN ALS U EEN BEPERKT BUDGET HEEFT

n vergelijking met andere West-Europese hoofdsteden blijft Berlijn nog steeds een relatief goedkope bestemming. Natuurlijk kunt u daar gemakkelijk veel geld uitgeven. Maar er zijn ook veel gratis attracties in Berlijn die je kunt bezoeken. In deze post zal ik proberen je uit te leggen wat je in Berlijn moet doen als je een beperkt budget hebt.

Als lokale reisblogger ben ik altijd op zoek naar spannende en nieuwe Berlijnse attracties die gratis te bezoeken zijn . In deze lijst vind je dus niet alleen gratis dingen om te doen in Berlijn, maar ook een aantal buiten de gebaande paden.

Na te hebben gebrainstormd voor deze gids heb ik in totaal 100 gratis attracties bedacht! Om het u gemakkelijker te maken, is de lijst opgesplitst in thema’s: A) Gratis musea en attracties die binnenshuis zijn (perfect voor regenachtige, koude en winderige dagen), B) gratis buitenactiviteiten, C) mijn meest favoriete parken en speeltuinen (geweldig voor gezinnen en warme dagen), D) interessante zelf-geleide wandeltochten, E) spannende street art-hotspots en F) de beste meren voor de zomer.

Ten slotte heb ik ook een aantal coole geldbesparende tips toegevoegd voor je volgende reis naar Berlijn : goedkoop eten en drinken, je verplaatsen en geld besparen bij een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden.

A) Gratis musea, attracties en dingen om te doen op regenachtige dagen in Berlijn

Berlijn heeft een grote verscheidenheid aan musea, waarvan sommige zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De bekende musea, met name de musea op het Museumeiland, zijn helaas niet gratis te bezoeken. Zelden zul je een dag vinden waarop ze gratis voor het publiek zullen worden geopend.

Er zijn echter nog veel meer musea in Berlijn die inderdaad gratis zijn. Ik heb deze musea in deze lijst opgenomen, samen met vele andere gratis overdekte attracties.De Reichstag Dome is een van de vele gratis attracties die je in Berlijn kunt bezoeken.

De Reichstag Dome is een van de vele gratis attracties die je in Berlijn kunt bezoeken. 

 1. RijksdagkoepelHet historische Duitse parlement is inderdaad gratis te bezoeken en het is echt een van mijn beste tips voor een bezoek aan Berlijn. Waarom? Omdat je niet alleen een gratis geschiedenisles krijgt en een beetje leert over de recente geschiedenis van Duitsland. Je krijgt ook de kans om deze funky spiraal in de glazen koepel op te lopen (heel leuk voor kinderen!) En neer te kijken in de parlementaire kamer. Ten slotte zijn de uitzichten vanaf het dak redelijk, en als je goed kijkt, zie je zelfs graffiti van Russische soldaten die voor eeuwig in de steen zijn uitgehouwen. Tip: hoewel gratis, moet u uw verblijf vooraf reserveren . Boekingen openen tot drie maanden van tevoren. Kom zo vroeg mogelijk in de zomer! (Platz der Republik 1, Mitte)
 2. Stedelijke natieUrban Nation , een vrij nieuwe kunstgalerie in Berlijn, draait helemaal om hedendaagse stedelijke en straatkunst. Een fantastisch museum om meer te leren over deze nieuwe manieren van artistieke expressie en om werken van enkele van de bekendste kunstenaars te zien. Rondom het museum aan de Bülowstrasse vind je ook veel straatkunst in opdracht, wat natuurlijk een gratis attractie op zich is. (Bülowstrasse 7, Schöneberg)
 3. Topografie van terreurDit is een van de meest populaire musea voor bezoekers in Berlijn. Topography of Terrordoet geweldig werk door de gruweldaden en misdaden van het nazi-regime te onderzoeken. Er zijn gratis rondleidingen in het Engels die je rond de site leiden. Het museum bevindt zich op de plaats van het voormalige hoofdkwartier van de Duitse geheime politie en de SS. (Niederkirchnerstr.8, Kreuzberg)
 4. Klok van vloeiende tijd en ingestelde theorie klok, Europa CenterVeel mensen hebben gehoord van de Wereldklok op Alexanderplatz, maar deze twee klokken zijn vrij onbekend. Beide zijn te vinden in of in de buurt van het Europa-Center , een winkelcentrum in Amerikaanse stijl in City West. The Clock of Flowing Time is een indrukwekkende technische prestatie die bestaat uit glazen kerstballen gevuld met een gele vloeistof die langzaam met de tijd naar beneden druppelt. De andere bevindt zich net buiten het Europa-Center en zal je wiskundige begrip uitdagen. Knipperende lampjes geven de tijd aan volgens het concept van de verzamelingenleer. (Tauentzienstr.9-12, Charlottenburg)
 5. Kaiser-Wilhelm-GedächtniskircheDe Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche stond jarenlang symbool voor West-Berlijn. Gelegen in het centrum van West-Berlijn, staat gebroken, geruïneerd en zwart als herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Wie wil er naar een kapotte kerk kijken, vraag ik je? Maar terwijl je in de buurt bent, raad ik je aan om naar binnen te kijken, want deze kerk is veel mooier dan je zou denken. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche heeft een aantal prachtig beschilderde plafonds en kerkkunst te zien. De moderne kubistische ersatzkerk naast de deur speelt een soortgelijke truc met je. Ik daag je uit om naar binnen te kijken en versteld te staan van het blauwe licht dat door de glazen stenen valt. (Breitscheidplatz, Charlottenburg)
 6. Trechter bij Galeries LafayetteBerlijn heeft met Galeries Lafayette in Mitte een eigen versie van het Parijse luxe warenhuis. Winkelen is hier natuurlijk niet de gratis attractie. Kijk in plaats daarvan naar binnen en bekijk de verbazingwekkende glazen trechter die de binnenruimte van de winkel beslaat. Het is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel, die ook de Lyon Opera en het Arab World Institute in Parijs heeft ontworpen. Een opvallende functie die je niet wilt missen als je in de buurt bent! (Friedrichstraße 76-78, Mitte)
 7. Gratis concerten in de Philharmonie van BerlijnHoud je van klassieke muziek? Ga dan op dinsdag om 13.00 uur naar Berlin Philharmonie voor een gratis concert ! Maar schiet op, de plaatsen op de lunchconcerten zijn strikt beperkt! (Herbert-von-Karajan-Str.1, Tiergarten)
 8. Markthalle NeunGa voor internationale gerechten van over de hele wereld naar Markthalle Neun in Kreuzberg. Op zaterdag is de boerenmarkt een belangrijke instelling in Berlijn en op zondag ontmoeten Berlijners graag vrienden op de ontbijtmarkt. Een geweldige sfeer met veel verschillende geuren, bezienswaardigheden en geluiden. Dagelijks open. (Eisenbahnstr.42 / 42, Kreuzberg)
 9. PalaisPopulaire (gratis op maandag)Deutsche Bank beschouwt de promotie van kunst als een essentieel onderdeel van de bedrijfscultuur. Als zodanig is Deutsche Bank al decennia aanwezig in de Berlijnse kunstscene. De laatste opening is PalaisPopulaire (september 2018). Dit is een gloednieuw cultureel centrum met tentoonstellingen, workshops en concerten die kunst, sport en muziek vieren. Kijk op de website voor actuele tentoonstellingen en evenementen . Op maandag is de toegang gratis. (Unter den Linden 5, Mitte)
 10. Apen in Bikini Shopping CenterGeen budget om de dierentuin van Berlijn te bezoeken? Ga in plaats daarvan naar Bikini Shopping Center! Bikini is een van de nieuwste winkelcentra in de stad en ligt direct naast de dierentuin van Berlijn. Pak een goedkope maaltijd in de eetzaal en ga voor het panoramavenster Monkey Window staan . Aan de andere kant vindt u de apen van de dierentuin zeer vermakelijk! (Budapester Str.38-50, Charlottenburg)
 11. Delicatessen bij KaDeWeKaDeWe is het bekendste warenhuis van Duitsland. Het werd geopend in 1905 en biedt tegenwoordig designerartikelen en tal van andere items op een vloeroppervlak van 60.000 m². Zelfs als je hier niet bent om te winkelen, hoef je alleen maar naar binnen te lopen om de enorme omvang van dit gebouw te doorgronden. De meeste bezoekers zullen echter direct naar de delicatessenzaken willen gaan. Hoewel het eten misschien duur is, is het nog steeds leuk om te kijken wat er wordt aangeboden. En als je geluk hebt, spot je misschien een paar beroemdheden in de Oyster Bar. (Tauentzienstr.21-24, Charlottenburg)
 12. Skywalk Berlin MarzahnOngetwijfeld een van de beste gratis uitzichten over Berlijn kan worden genoten in de verre Marzahn. Als je geen hoogtevrees hebt, boek jezelf dan nu in. De Skywalk is een spannende rooftop-ervaring op zo’n 70 meter boven de grond (dat zijn 23 verdiepingen). De begeleide wandeling van een uur is een gratis attractie, maar u moet van tevoren bellen om te reserveren. Verdere info hier . (Raoul-Wallenberg-Str.42, Marzahn)
 13. Herdenkingscentrum PlötzenseeEen van de meest trieste hoofdstukken in de Duitse geschiedenis was die van het nazi-regime, iets dat gemakkelijk in Berlijn kan worden verkend. Veel politieke tegenstanders werden ten onrechte gearresteerd en geëxecuteerd in de toenmalige gevangenis Plötzensee. De executiekamer is gratis te bezoeken en de aangrenzende kamers geven uitleg over de achtergrond en de mechanica achter het juridische systeem van nazi-Duitsland. Het is een klein herdenkingscentrum omdat het grootste deel van de gevangenis tijdens WO II werd verwoest door luchtaanvallen, maar het is nog steeds de moeite waard. (Hüttigpfad 16, Charlottenburg)
 14. Knoblauchhaus MuseumKnoblauchhaus Museum is een gezinswoning uit de eerste helft van de 19e eeuw die is omgebouwd tot een klein stadsmuseum. Het toont een aantal opmerkelijke stijlkamers met prachtige antieke meubels, behang en kunstwerken. De Knoblauchs waren een welvarende Berlijnse familie die hun fortuin verdiende in de zijdehandel. Het waren academici, politici en architecten. Toegang tot het Knoblauchhaus-museum is gratis. (Poststr.23, Mitte)
 15. Tentoonstelling “Dagelijks leven in communistisch Duitsland” in KulturbrauereiHoe was het leven in Oost-Duitsland vóór de val van de muur? De door en door plezierige permanente tentoonstelling ‘Dagelijks leven in communistisch Duitsland’ in het Kulturbrauerei Museum is een prachtige manier om de omstandigheden in Oost-Duitsland voor normale burgers beter te begrijpen. De tentoonstelling behandelt tavernes en woonkamers, bouwplaatsen en werkplekken. Entree is gratis. (Knaackstr.97, Prenzlauer Berg)
 16. Rathaus SchönebergRathaus Schöneberg is eigenlijk het stadhuis van de gelijknamige buitenwijk. Mensen komen hier om nieuwe paspoorten aan te vragen, hun woonplaats te registreren en te trouwen. Maar het is ook een oud en markant gebouw met veel geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog was het het stadhuis van West-Berlijn in een verdeelde stad. In de jaren 60 riep president John F. Kennedy op de trappen aan de voorkant “Ich bin ein Berliner!” Uit. En de Liberty Bell in de toren is gemodelleerd naar de bel in Philadelphia. Bekijk binnen de indrukwekkende inkomhal uit 1914 met een totale lengte van 63 meter. (John-F.-Kennedy-Platz, Schöneberg)
 17. Huis Mies van der RoheVoordat architect Ludwig Mies van der Rohe in de jaren dertig Duitsland naar de VS verliet, ontwierp hij zijn ouderlijk huis in Berlijn volgens de principes van de Bauhaus-stijl. Lemke House , zoals het ook wel wordt genoemd, is gratis te bezoeken. De strakke lijnen, grote open ruimtes en minimalistische stijl bieden het perfecte kader voor wisselende tentoonstellingen. Mies van der Rohe’s werken omvatten het Chicago Federal Complex en het Museum of Fine Arts in Houston, waarmee hij een van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw is. (Oberseestr.60, ALt-Hohenschönhausen)
 18. TränenpalastTränenpalast – het Tranenpaleis. Deze poëtische naam werd gegeven aan de vertrekhal op het station Friedrichstraße, een van de legale grensovergangen tussen Oost- en West-Duitsland. Tegenwoordig is het een gratis museum, maar vroeger was het de plek waar families voor een onbekende periode afscheid zouden nemen. Dit veroorzaakte natuurlijk veel verdriet en frustratie, vandaar de naam. De permanente tentoonstelling in Tränenpalastis gratis en bevat een Engelstalige audiogids met persoonlijke verhalen van gezinnen die door de afdeling zijn getroffen. (Reichstagufer 17, Mitte)
 19. Ephraim Palace (alleen 1e woensdag van de maand)Ephraim Palace is een prachtig rococopaleis in de historische wijk van Berlijn, Nicolai Quarter. Gebouwd door de Koninklijke Juwelier van Friedrich II, heeft het huis een van de mooiste ovale trappen in Duitsland. Het huis herbergt verschillende wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad. Gratis toegang elke eerste woensdag van de maand. (Poststr. 16, Mitte)
 20. Märkisches Museum (alleen 1e woensdag van de maand)Märkisches Museum is een ander uitstekend gratis museum in Berlijn. Het richt zich op tentoonstellingen en alledaagse voorwerpen die de geschiedenis van Berlijn vertellen en inzicht geven in de lokale cultuur. Het gebouw zelf van het Märkisches Museum is meer dan 100 jaar oud en weerspiegelt de verschillende bouwstijlen in de tijd. Normaal gesproken is de toegang niet gratis, behalve voor één dag per maand. (Am Köllnischen Park 5, Mitte)
 21. MarienkircheMarienkirche is een van de oudste kerken van Berlijn. Gebouwd in 1250, het is het enige overgebleven gebouw dat nog steeds als kerk wordt gebruikt. De stijl is gotisch en barok. Je kunt op elk moment tussen 10.00 en 16.00 uur bezoeken tussen januari en Pasen, behalve tijdens service en concerten. (Karl-Liebknecht-Str.8, Mitte)
 22. Daimler Contemporary KunstausstellungDaimler, het bedrijf achter het Duitse automerk Mercedes, biedt Daimler Contemporary Kunstausstellung aan de Potsdamer Platz aan. De tentoonstellingen tonen voornamelijk schilderijen uit de 20e eeuw met een focus op die uit Zuidwest-Duitsland en Stuttgart (waar Daimler zijn hoofdkantoor heeft). De tentoonstelling is moeilijk te vinden en krijgt gemengde recensies. Maar als je toch in de buurt bent en op zoek bent naar wat gratis kunst, dan moet je hier eens kijken. (Alte Potsdamer Str.5, Mitte)
 23. Uitzicht vanaf TU Skyline CanteenLunchen met uitzicht? Ja graag! Aan de TU University biedt de kantine (ook bekend als “Mensa”) goedkope maaltijden in een moderne omgeving en met een aantal van de beste uitzichten over de stad. Bezoek de website voor meer informatie en het menu . (Ernst-Reuter-Platz 7, Charlottenburg)
 24. Bonbon MachereiBonbonMacherei (letterlijk: Sweets Manufacture) is een kleine speciaalzaak met een open keuken. Bezoekers kunnen het team zien hoe ze kleurrijke snoepjes bereiden volgens traditionele recepten met behulp van een vooroorlogse machine. Een leuke ervaring, niet alleen voor kinderen! De zoete geuren zijn om voor te sterven. (Oranienburger Str.32, Mitte)
 25. Vismarkt van BerlijnBerlijn ligt misschien niet aan zee, maar dit betekent niet dat een vismarkt geen goed idee was. Bezoek deze plek om de enorme tank met levende vissen te bekijken (kinderen zullen dit geweldig vinden), om de selectie van Europese oceaanvissen, lokale zoetwatervissen, schaaldieren te zien. Als je wat geld over hebt, wil je misschien ook hier en daar wat van de Duitse visspecialiteiten ontdekken, bijvoorbeeld Bismarckhering, viskoekjes of Rollmops. Bezoek ‘s ochtends de Berliner Fischmarkt voordat de beste vis is uitverkocht. (Rothenbachstr.48-50, Pankow)
 26. Concentratiekamp SachsenhausenAls je in Berlijn verblijft, is Sachsenhausen het gemakkelijkst te bereiken concentratiekamp. Het ligt net buiten Berlijn in het kleine stadje Oranienburg. Je kunt er gemakkelijk komen met het openbaar vervoer. In Sachsenhausen kun je leren over de vreselijke dingen die het naziregime de joodse gemeenschap in de jaren dertig en veertig heeft aangedaan. Het is een enorme site (wat betekent dat je beter kunt bezoeken op een droge en bij voorkeur zonnige dag) die je het beste kunt ontdekken met een gids. De gids vraagt een vergoeding, maar toegang tot de site is gratis. Bezoek de website voor meer informatie (Str. Der Nationen 22, Oranienburg buiten Berlijn)
 27. AquaDom Radisson BluAls u de dure tickets voor SeaLife niet kunt betalen, ga dan naar het naastgelegen Radisson Blu-hotel. In de lobby wacht een enorm aquarium op je. De Aquadom is ‘s werelds grootste vrijstaande aquarium. Bezoekers van SeaLife kunnen een lift in de tank nemen, maar bezoekers en gasten van het hotel kunnen de buitenkant vanuit de lobby bewonderen. (Karl-Liebknecht-Str.3, Mitte)
 28. Het Hoff Museum in Circus HostelDe bekendste ‘ereburger’ van Berlijn is David Hasselhoff, die Duitsers gewoon geweldig vinden. Zijn lied “Looking for Freedom” is voor altijd verbonden met de val van de Berlijnse muur. Een beetje een ironische attractie in Berlijn, het Hoff Museum is te vinden in de bar van Circus Hostel. Blijkbaar vond David het geweldig toen hij in 2017 op bezoek was . Het hostel voert momenteel campagne om de straat de naam David-Hasselhoff-Strasse te geven. (Weinbergsweg 1A, Mitte)
 29. Humboldt UniversityMijn voormalige alma mater, Humboldt University , is doordeweeks open voor het publiek. Het enige dat u hoeft te doen, is naar binnen stappen en door de oude zalen van het voormalige prinsspaleis lopen. Het klinkt echter groter dan het in werkelijkheid is. Het interieur is een mooi voorbeeld van Oost-Duitse burgerarchitectuur uit de jaren 50. Maar als je blijft zoeken, vind je een reeks ingelijste foto’s van 29 Nobelprijswinnaars die lesgaven op Humboldt Uni, waaronder Albert Einstein en Robert Koch – ga gewoon de trap op in de lobby. Bovendien worden vrouwelijke pioniers in de academische wereld ook herdacht in een ganggalerij. Je zult zelfs oude kunstwerken zien die zo’n 1800 jaar oud zijn als je de westvleugel bezoekt. (Unter den Linden 6, Mitte)
 30. Raum der Stille (Room of Silence)De Room of Silence, gelegen in de Brandenburger Tor, is een kamer van 30 m2 die bezoekers uitnodigt om de tijd te nemen om weg te stappen van de drukke stad om in stilte na te denken. De kamer is vrij van religieuze voorkeuren en staat open voor iedereen. (Pariser Platz 7, Mitte)
 31. De Brandenburger Tor is altijd gratis te bezoeken en een iconisch symbool van de Duitse geschiedenis.De Brandenburger Tor is altijd gratis te bezoeken en een iconisch symbool van de Duitse geschiedenis.De beste gratis buitenattracties in BerlijnEerlijk gezegd is het weer niet altijd mooi in Berlijn. In feite kan de stad vreselijk koud zijn en het weer totaal ellendig.Maar gelukkig is het niet altijd zo. Wanneer u tussen april en oktober naar Berlijn reist, is de kans groot dat u mooie warme dagen zult hebben zonder regen of nare wind. Hoe dichter je bij de zomer komt, hoe beter natuurlijk. Dit is het perfecte moment om enkele van de verbazingwekkende buitenattracties van Berlijn te verkennen, zoals interessante gebouwen, openluchtmonumenten, tuinen en markten.Deze lijst begint met het voor de hand liggende en eindigt met een aantal ideeën buiten de gebaande paden. Lees hier welke outdoor-ideeën ik aanbeveel!
 32. Brandenburger TorDe meest iconische bezienswaardigheid van Berlijn, de Brandenburger Tor, is een must voor elke bezoeker van de stad. Het is een symbool voor een verdeeld en herenigd Duitsland, de plaats waar geschiedenis werd geschreven en de eerste Oost-Duitse burgers de Duits-Duitse grens naar het Westen konden oversteken. Als je foto’s wilt maken zonder toeristen, kom dan vroeg op de dag want deze plek kan behoorlijk druk worden!
 33. Checkpoint CharlieCheckpoint Charlie is een van de voormalige grenscontroleposten tussen de twee Berlijners – die werd gecontroleerd door de Russen en die werd gecontroleerd door de Amerikanen. Vandaag kunt u het gebied bezoeken om een interessante openluchtfototentoonstelling te zien met uitleg over de plaats. Er is ook een overgebleven controlepunt en extra grote foto’s van een Amerikaanse en een Russische soldaat. Misschien heb je geluk en vind je een re-enactor-soldaat bij Checkpoint Charlie om een foto mee te maken voor een kleine donatie. (Friedrichstraße 43-45, Kreuzberg / Mitte)
 34. Het Holocaust Memorial is een gratis attractie die de moord op miljoenen Europese Joden herdenkt.Het Holocaust Memorial is een gratis attractie die de moord op miljoenen Europese Joden herdenkt.
 35. Holocaust MemorialOfficieel genoemd het gedenkteken voor de vermoorde joden van Europa, is deze adembenemende plek een andere must-see tijdens een bezoek aan Berlijn. Op slechts een steenworp afstand van de Brandenburger Tor zijn de twee attracties gemakkelijk in één keer te bezoeken. Het monument bestaat uit een veld van stenen blokken (stèles) waar bezoekers doorheen kunnen lopen alsof het een verwarrend en desoriënterend doolhof is. Het ondergrondse informatiecentrum rondt het bezoek af. (Cora-Berliner-Strafe 1, Mitte)
 36. Hackesche HöfeHet beste voorbeeld van onderling verbonden binnenplaatsontwerp in Berlijn is te vinden op de Hackescher Markt. De “Höfe”, dat wil zeggen binnenplaatsen waren een veelvoorkomend kenmerk van Berlijnse appartementsblokken, waar veel arme huurders woonden in huizen die ver in het blok waren gebouwd, weg van het straatfront. Tegenwoordig is Hackesche Höfeniet langer een verzameling huurkazernes, werkplaatsen en winkels, maar eerder een mix van kunstgalerijen, boetieks en speciaalzaken. De appartementenblokken zijn gerestaureerd en vertonen prachtige art-deco-elementen. (Rosenthaler Str.39, Mitte)
 37. Monument Berlijnse muurVeel Berlijnse bezoekers zijn verrast dat niet veel van de gehate Berlijnse muur bewaard is gebleven. Als je echter wilt weten hoe het er voor het einde van de Koude Oorlog uitzag, ga dan naar het Berlijnse Muurmonument . Het is een tweedelige tentoonstelling: enerzijds is er een park met verschillende installaties, funderingen en afleveringen van de Berlijnse grens. Aan de andere kant is er een gratis interpretatiecentrum met een uitkijkplatform van waaruit je de grenszone van bovenaf kunt zien. (Bernauer Straße 111, Mitte)
 38. Nicolai QuarterDe oudste wijk van Berlijn aan de rivier de Spree herbergt een aantal historische musea, die niet allemaal gratis zijn. Toch kun je een wandeling maken door de geplaveide straten van Nicolai Quarter en een deel van die middeleeuwse flair om je heen opsnuiven. Hoogtepunten zijn onder meer de Nicolai-kerk en het huis waar dichter Ephraim Lessing verbleef. Helaas is het niet zo romantisch als het klinkt, want bijna alles is een reconstructie na de vernietiging in WO II. Wel vind je hier een aantal goede traditionele Duitse restaurants. (Spreeufer 2, Mitte)
 39. East Side Gallery is een lang overgebleven stuk van de Berlijnse muur dat door lokale en internationale kunstenaars is omgevormd tot een openluchtgalerij.East Side Gallery is een lang overgebleven stuk van de Berlijnse muur dat door lokale en internationale kunstenaars is omgevormd tot een openluchtgalerij.
 40. East Side GalleryDe East Side Gallery is een van de laatste stukken van de Berlijnse muur die nog overeind staat. Maar het is niet langer de doffe grijze muur die je misschien van de foto’s kent. Het is eerder een kunstgalerie in de openlucht die indrukken en ideeën toont van kunstenaars die Berlijn voor, tijdens en kort na de val van het IJzeren Gordijn hebben meegemaakt. De East Side Gallery is ongeveer 1,3 km lang en kan gemakkelijk worden verkend tijdens een wandeling. (Mühlenstraße 3-100, Friedrichshain)
 41. Mauerpark met Bearpit Karaoke en rommelmarktMauerpark is niet langer een attractie buiten de gebaande paden en elk weekend komen duizenden inwoners en bezoekers hier om te genieten van de markten en de levendige sfeer van het park. We houden ervan om op de vlooienmarkt van Mauerpark te winkelen voor Berlijnse souvenirs, coole designerartikelen en tweedehands spullen. Het naastgelegen park is de thuisbasis van de “berenkuil” waar massale karaoke en live-amusement de drukte behagen. Kom hier op zondag voor al het Mauerpark- plezier en de rommelmarkt. (Bernauer Str.63-64, Mitte)
 42. PrinzessinnengärtenDe poëtische naam van Prinzessinnengärten vertaalt zich in Princesses Gardens. Dit gemeenschapsproject op een drukke rotonde in Kreuzberg is een prachtige stadstuin die is geïnitieerd door de lokale bevolking die niet langer wilde zien dat het ongebruikte land verloren ging. Tegenwoordig worden bezoekers uitgenodigd om de tuinen en boerderijen te verkennen, meer te leren over groen leven en misschien te blijven voor een hapje of een koud biertje. (Prinzenstraße 35-38, Kreuzberg)
 43. Lustgarten is een klein park midden in het historische centrum.Lustgarten is een klein park midden in het historische centrum.
 44. LustgartenIk zal Lustgarten niet onder de categorie parken vermelden omdat ik het te klein vind om daar te worden vermeld. Toch is het een prachtig plein met een prachtige fontein die wordt omringd door enkele van de meest iconische gebouwen van Berlijn. Lustgarten was vroeger de moestuin van het nabijgelegen stadspaleis (dat momenteel wordt herbouwd). Tegenwoordig is het een populaire plek om rond te hangen of vrienden te ontmoeten voordat je het Museumeiland of het historische centrum van Berlijn verkent. (Am Lustgarten 1, Mitte)
 45. AlexanderplatzAlexanderplatz is het voormalige centrale plein van Oost-Berlijn en nog steeds een van de meest prominente delen van de stad. Het is de thuisbasis van een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals de tv-toren, de wereldklok en het rode stadhuis. Je vindt hier ook tal van winkels, bioscopen en restaurants. Daarnaast is Alexanderplatz een belangrijk transportknooppunt. Anders dan dat, denk ik dat je dit plein kunt missen – het is een hotspot voor kleine criminaliteit en mist over het algemeen esthetiek en aantrekkingskracht.
 46. KaninchenfeldHet ongebruikte land langs de Duits-Duitse grens, ook wel de Berlijnse muur genoemd, was een paradijs voor sommige wezens die verdwenen zodra de muur viel. Ik heb het natuurlijk over konijnen. Een kunstenaar heeft gedenkstenen bedacht die in de stoep zijn geplaatst om de donzige beesten te herdenken. Je zult ze gemakkelijk ten noorden van U Schwarzkopffstr zien. op Chauseestr. in Mitte.
 47. Potsdamer PlatzEerlijk gezegd is de Potsdamer Platz niet mijn favoriete plek in Berlijn, want het is echt luid, toeristisch en te duur. Maar je kunt niet ontkennen dat hier veel geschiedenis is en dat je enkele van de meest opwindende hedendaagse Duitse architectuur kunt zien. Hoogtepunten van het gebied zijn onder meer een bezoek aan de Mall of Berlin, het Sony Center en de Potsdamer Platz Arkaden.
 48. GendarmenmarktDe Gendarmenmarkt is een romantisch plein met prachtige oude gebouwen zoals de Franse kathedraal, de Duitse Dom en het Concertgebouw. Het is vooral mooi rond Kerstmis wanneer er de kerstmarkt en een ijsbaan is om een extra laag magie aan de ervaring toe te voegen.
 49. BebelplatzHet is gemakkelijk om de Bebelplatz in het historische centrum van Berlijn over het hoofd te zien, omdat het naadloos aansluit bij de algehele uitstraling van het gebied. Loop echter niet voorbij maar onderzoek verder. In het midden van het plein vind je een ondergronds monument met rijen lege boekenkasten – een gedenkteken voor het boek dat brandt tijdens het naziregime.
 50. Beroemdheden op Dorotheenstädtisch-Friedrichswerderscher Friedhof (begraafplaats)Met zijn engelen, graven en volwassen bomen is Dorotheenstädtisch-Friedrichswerderscher Friedhof een van mijn meest favoriete begraafplaatsen in Berlijn. Hier lagen een aantal bekende mensen van de afgelopen twee eeuwen begraven. Sommigen van hen zijn internationaal bekend, bijvoorbeeld dichter Heinrich Mann, filosoof Hegel en architect Schinkel.
 51. Gaslantaarn openluchtmuseumEen mooie gratis installatie is te vinden in het midden van Tiergarten: de gaslantaarninstallatie toont 90 verschillende straatverlichting van 1826 tot 1956. De lantaarns zijn verzameld uit heel Europa en ze zijn een mix van originelen en replica’s. Ze worden elke dageraad verlicht en geven een warme oranje gloed af die je niet mag missen. (Strasse des 17. juni / Ecke Klopstockstr.)
 52. Berliner kerstmarktenBerlijn is niet alleen de thuisbasis van enkele echt goede rommelmarkten. Wacht met je bezoek tot december en je kunt genieten van de vele prachtige kerstmarkten in de stad. Mijn meest favoriete zijn te vinden op de Gendarmenmarkt, bij de Kaiser Wilhelm Memorial Church, bij Charlottenburg Palace en bij Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg. Meer info hier .
 53. Johann Georg Elser-monumentDit markante monument heeft de vorm van een gezicht in profiel. Het doet ons denken aan Johann Georg Elser, een timmerman, die in 1939 zonder succes Hitler probeerde te vermoorden. Na zonsondergang verlichten LED-lampen het monument. (Wilhelms.49, Mitte)
 54. Huis van David Bowie in SchönebergHet is een weinig bekend feit, behalve voor degenen in de binnenste cirkel, dat David Bowie ooit een aantal jaren in Berlijn heeft gewoond. Niet alleen dat: hij deelde het appartement ook met Iggy Pop. Het adres is Hauptstr. 15 in Schöneberg. Het is een gewoon appartementencomplex, dus geen museum en je kunt niet naar binnen. Als je echter meer wilt weten over Bowie’s tijd in Berlijn, lees dan dit interessante artikel op de Fotostrasse-blog.
 55. Boulevard of StarsMisschien ben je in Hollywood Boulevard geweest om daar de sterren te zien? Berlijn heeft zijn eigen versie, en natuurlijk komt het met een Duitse twist. Alle uitgelichte sterren zijn verbonden met de Duitse film- en entertainmentwereld. Maar er zijn natuurlijk ook enkele bekende internationale namen zoals Wim Wenders, Diane Kruger en Armin Mueller-Stahl. Je vindt de Boulevard of Stars op de Potsdamer Platz net naast Sony Center.
 56. Joods museumToegegeven, toegang tot het Joods Museum is niet gratis (het kost ongeveer 8 EUR per persoon). Maar – u kunt de fantastische architectuur van buitenaf bewonderen. Het museum is ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind die ook werkte aan het masterplan van het World Trade Center en het National Holocaust Memorial in Ottawa. De focus van het museum ligt op een artistieke interpretatie van het joodse lot tijdens het nazi-regime in plaats van de feiten te vertellen. De gebouwen passen daar precies bij en de tuin eromheen (met veel installaties) is gratis te bezoeken.
 57. Art Market Museum IslandDe kunstmarkt op het museumeiland bij Zeughaus is een van mijn favoriete gratis plekken om in het weekend in Berlijn te bezoeken. Deze markt direct aan het water biedt de allernieuwste kunst en kunstnijverheid in Berlijn, waaronder mode, sieraden, fotografie en schilderijen. Het is elke zaterdag en zondag geopend.
 58. Bierpinsel SteglitzDeze eigenaardigheid uit de jaren 70 ziet eruit als een 47 meter hoge betonnen boomhut die fout is gegaan. Het Bierpinsel (letterlijk: bierborstel ) is zo kleurrijk en zo verkeerd, je moet het met eigen ogen zien. Het is momenteel gesloten, maar zeker een geweldige bestemming voor foto’s. (Schloßstr.17, Steglitz)
 59. Sinti en Roma MemorialMen mag niet vergeten dat niet alleen de joden vervolgd en vermoord werden door het naziregime. Ook andere groepen mensen werden bedreigd: homoseksuelen, communisten, gehandicapten. Onder de slachtoffers van die tijd waren ook de Sinti en Roma. Bekijk hun ontroerende monument op slechts een steenworp afstand van de Reichstag aan de noordkant van Tiergarten. (Simsonweg, Mitte)
 60. Führerbunker (Adolf Hitler’s Bunker)Sommige mensen willen graag weten waar Adolf Hitler zijn laatste dagen voor de val van Berlijn doorbracht. Zijn bunker is niet meer, maar je kunt een bord vinden in Gertrud-Kolmar-Straße dat de geschiedenis van de plaats uitlegt. Vandaag heeft de bunker met opzet plaats gemaakt voor een parkeerplaats. In tegenstelling tot wat velen denken, was de bunker van de leider niets bijzonders in termen van faciliteiten of grootte, het bevond zich toevallig dicht bij het regeringskwartier. (In den Ministergärten, Mitte)
 61. StolpersteineStolpersteine betekent letterlijk “Tumbling Stones”. Het zijn licht verhoogde kasseien in de stoep. Let op terwijl je door Berlijn loopt en je zult ze op verschillende plaatsen opmerken. De kasseien herinneren ons aan de Berlijnse burgers die tijdens het naziregime zijn gedeporteerd en vermoord. De namen op de stenen komen overeen met de plaats – deze mensen woonden vroeger in de huizen recht voor je.
 62. Monument Sovjetoorlog TreptowAls de grootte belangrijk voor je is, bezoek dan het Sovjet-oorlogsmonument in Treptow Park. Het monument en de aangrenzende begraafplaats beslaat veel grond en wordt omlijst door hoge bomen. Geweldig als je graag op dingen klimt om naar beneden te kijken en als je een talent hebt voor te grote dingen. Treptow Park ligt naast de deur, dus u kunt deze twee gratis attracties gemakkelijk in één keer combineren. (Puschkinallee, Treptow)
 63. ThaiparkThaipark is niet bepaald een plaats, maar ik wil het toch opsommen. Thaipark is de grootste Aziatische straatvoedselmarkt van Duitsland. Het vindt elke vrijdag tot en met zondag plaats in het Preussenpark in Berlijn Wilmersdorf. Het eten zou zeer authentiek zijn (ik laat de Thais daarover oordelen!) Zelfs als je geen honger hebt en geen geld hebt om te besteden – de mensen, de geuren, de exotische gerechten zorgen allemaal voor een geweldige ervaring. (Brandenburgische Strasse, Wilmersdorf)
 64. Eerste verkeerslicht van BerlijnEen van de vele leuke kleine details die gemakkelijk over het hoofd worden gezien in het drukke Berlijn, het eerste stoplicht is te vinden op de Potsdamer Platz. Het bevindt zich net voor de uitgang van de S-Bahn met plat dak en ziet eruit als een klok met verlichting in alle richtingen. De replica lijkt precies op het eerste verkeerslicht dat in 1924 werd opgericht om het verkeer op een van de drukste kruispunten van Europa op dat moment te regelen. (Potsdamer Platz, Mitte)
 65. Heckmann HöfeNet als de beter bekende Hackesche Höfe, is Heckmann Höfe een reeks omgebouwde binnenplaatsen die zich snel hebben ontwikkeld tot een favoriet buiten de gebaande paden bij bezoekers. Een aantal cafés, kunstgalerijen en speciaalzaken hebben hier een thuis gevonden en zijn perfect om een ontspannen uurtje of twee door te brengen terwijl je gewoon slentert en de sfeer opsnuift. (Oranienburger Str.32, Mitte)
 66. Witte kruisenAan de achterkant van het Reichstag-gebouw, aan de oevers van de rivier de Spree, vind je een klein monument dat bestaat uit een rij van zeven witte kruisen. Ze staan voor die mensen die hun leven hebben verloren in een poging de Duits-Duitse grens over te steken. Op de kruisen kun je de namen van de slachtoffers lezen. (Friedrich-Ebert-Platz 2, Mitte)
 67. Heinrich von Kleist ParkHeinrich von Kleist was een Duitse dichter die in de 18e eeuw leefde en Kleistpark is naar hem vernoemd. Opvallend aan dit park zijn de prachtige zuilengalerijen die oorspronkelijk waren gepland als onderdeel van een brug naar Alexanderplatz. Het al even opvallende appartementencomplex Pallasseum dat u vanaf het park kunt zien, staat op de monumentenlijst en bevindt zich bovenop een bovengrondse bunker. (Potsdamer Straße 186, Schöneberg)
 68. Leise ParkLeise Park is een kleine verborgen oase midden in Prenzlauer Berg. Er staan nog grafstenen verspreid over deze voormalige begraafplaats. Maar tegenwoordig gebruiken de lokale bewoners het graag als ontmoetingsplek, speeltuin en picknickplek. Er hangen zelfs enkele hangmatten tussen de bomen. (Heinrich-Roller-Straße 24, Prenzlauer Berg)
 69. The Missing HouseEen nogal obscure Berlijnse attractie die zelfs bij de lokale bevolking weinig bekend is, het Missing House herinnert nog eens aan het grote verlies aan levens dat de stad in de jaren ’40 heeft geleden. Op de plek van een verwoest appartementencomplex aan de Große Hamburger Str. 15 ziet u verschillende grote naamplaatjes op de muren van de aangrenzende huizen. Ze tonen namen, data en beroepen van voormalige bewoners. Het huis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen door een bom en brandde af tot op de fundamenten. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie in het Duits . (Hamburger Str.15, Mitte)
 70. JungfernbrückeJungfernbrücke is een kleine oude brug die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, maar een historische betekenis heeft. De brug verbindt het museumeiland met de stad in het westen en is de oudste nog bestaande brug. De huidige versie dateert uit 1798. Bekijk de houtconstructies en het ingewikkelde trekmechanisme. (Friedrichsgracht, Mitte)
 71. Straatmuzikanten in OberbaumbrückeStraatmuzikanten zijn te vinden op geselecteerde plekken in de stad (ze hebben een licentie nodig om op te treden). Houd ze in de gaten in Oberbaumbrücke, Mauerpark, Kaiser Wilhelm Memorial Church, Maybachufer en Alexanderplatz. Er zijn ook enkele metrostations met legale straatmuzikanten , zoals Schlesisches Tor, Yorkstrasse, Hallesches Tor en Wedding.
 72. WereldklokDe Wereldtijdklok is een bekende attractie op de Alexanderplatz. Het is een klok uit de jaren 60 die de tijd in alle 24 tijdzones weergeeft. Het is naar mijn mening niet bijzonder mooi of interessant, maar een iconische fotomoment. (Alexanderplatz, Mitte)
 73. TiergartenTiergarten is het grote park in het centrum van Berlijn. Ik vergelijk het altijd graag met Hyde Park in Londen of Central Park in New York. Het is groot genoeg om je te laten vergeten dat je midden in een grote stad bent. Hoogtepunten van Tiergarten zijn het nieuwe meer, de overwinningskolom, de rozentuin, het Sovjetoorlogsmonument en de klokkentoren van de beiaard.
 74. Volkspark Friedrichshain en SprookjesfonteinVolkspark Friedrichshain was het eerste park in Berlijn dat speciaal voor het publiek werd aangelegd. Het is een populaire ontmoetingsplaats in de zomer omdat het een mix biedt van gazons, bosgebieden, meren en speeltuinen. Hoogtepunten zijn onder meer de Flak Tower Hill (met overdekte overblijfselen van de vernietigde Flak Tower uit de Tweede Wereldoorlog), de prachtige Sprookjesfontein en de rodelbaan in de winter.
 75. Schlosspark CharlottenburgHoewel de toegang tot Paleis Charlottenburg niet gratis is, zijn het aangrenzende park en de tuinen open voor het publiek. Ik kom hier graag om te genieten van de bloeiende bedden en het weelderige groen van de gazons. Direct naast de rivier de Spree gelegen, zijn er nogal wat vijvers en meren, evenals een aantal historische gebouwen zoals de Belvedere en het mausoleum.
 76. Tempelhofer FeldTempelhofer Feld in Tempelhof-Schöneberg is de locatie van de voormalige luchthaven van Berlijn. Het is een perfecte groene ruimte om te fietsen, te rennen met een vlieger of te picknicken met vrienden. De site is historisch en iconisch en er zijn verschillende rondleidingen in het hoofdgebouw (die helaas niet gratis zijn).
 77. Treptower ParkTreptower Park is een mooi park aan de rivier in het oosten van Berlijn met een oversized Sovjet-oorlogsmonument, een karpervijver en een planetarium. Iets ten zuiden van het Plänterpark ligt het beruchte vervallen pretpark Spreepark. Je kunt Spreepark in dit stadium alleen bezoeken via een rondleiding, maar Treptower Park naast de deur is gratis en een bestemming op zich.
 78. ViktoriaparkEen ding waar mensen die het Viktoriapark in Berlijn bezoeken na hun bezoek het meest enthousiast over zijn, is de mooie waterval. Maar ook het Pruisische Monument voor de Bevrijdingsoorlogen is een tweede blik waard. Geweldig uitzicht vanaf de top van de top!
 79. Parkeer bij GleisdreieckDe voormalige spoorwegsite Gleisdreieck is in de loop der jaren getransformeerd tot een enorme groene ruimte die vandaag de dag favoriet is bij de lokale bevolking. Het is perfect om te fietsen, maar je kunt ook een ijsje pakken en over het rustige terrein wandelen of naar de kinderen kijken in het skatepark.
 80. Volkspark HumboldthainNet als Volkspark Friedrichshain biedt Volkspark Humboldthain een mix van bosrijke gebieden, luchtafweer heuvels en speeltuinen. In het noorden is er een mooie rozentuin. Het buitenzwembad is niet gratis, maar kan een redder in nood zijn als u op een warme zomerdag op bezoek bent en op zoek bent naar verfrissing.
 81. Zelfgeleide tour “Unter den Linden”: het historische hart van BerlijnBegin je wandeling bij Brandeburg Gate. Als je tijd over hebt, wil je misschien de Reichstag in het noorden of het Holocaust Memorial in het zuiden bezoeken voordat je vertrekt. Volg dan gewoon de brede boulevard recht naar het oosten. De straat heet Unter den Linden. Onderweg kom je langs de volgende bezienswaardigheden (in die volgorde): Brandenburger Tor, Amerikaanse ambassade, Pariser Platz, Hotel Adlon, Russische ambassade, Frans Palais, Microsoft Store, State Library, Humboldt University, Bebelplatz, Opera House, Neue Wache, Kronprinzenpalais, Humboldtforum, Zeughaus, Lustgarten, Berlin Cathedral, DDR Museum, TV Tower, Alexanderplatz. Totale loopafstand 2,5 km, 30 minuten.
 82. Zelfgeleide tour “Landwehrkanal”: romantisch en alternatief BerlijnDeze wandeling voert je langs het kanaal dat door de trendy Kreuzberg snijdt. Je ziet een mix van groen, alternatieve manieren van leven, coole winkels en een internationale flair – alles waar Kreuzberg voor staat. Misschien wil je beginnen bij Schlesisches Tor en je weg vinden door Görlitzer Park naar Landwehrkanal. Let op: dit park is de Berlijnse hotspot voor drugshandel. Loop over de brug om aan de zuidkant van het kanaal te komen en ga dan rechts richting Lohmühlenplatz. Misschien zie je onderweg een aantal alternatieve woonconcepten, groepen mensen die een leven in vrijheid leiden in trailers. Steek het kanaal weer over om aan de westkant op de Lohmühlenplatz te komen en sla weer rechtsaf. Neem de volgende brug om Paul-Link-Ufer te bereiken en volg het kanaal tot je de volgende brug bereikt. Steek niet over maar draai je om, volg het kanaal helemaal tot u weer bij de Schlesische Strasse komt. Hier vind je het Lohmühleninsel dat je eerder met je eerste brug bent overgestoken. Het gebied staat vol met bezienswaardigheden en attracties, evenals parken en speeltuinen. Kijk eens rond voordat je je wandeling beëindigt in een van de vele cafés en restaurants. Totale loopafstand 6,2 km, 70 minuten.
 83. Zelfgeleide tour “Kurfürstendamm”: winkelen en bezienswaardigheden bekijkenDe Kurfürstendamm, ook wel bekend als Ku’damm, wordt beschouwd als een van de bekendste boulevards ter wereld. Als je van oost naar west door deze straat loopt, kom je langs enkele van de mooiste voorbeelden van Berlijnse bel-epokke architectuur, de duurste modeboetieks, veel high street-winkels en cafés. Voel je vrij om de grote straat te verlaten om ook enkele zijstraten te verkennen. Merk op dat de naam van de straat verandert in de Tauentzienstrasse als u de Kaiser Wilhelm Memorial Church nadert. Begin je wandeling op de Adenauerplatz en ga naar het oosten. Let onderweg op de volgende gebieden en bezienswaardigheden: luxe boetieks in de buurt van Olivaer Platz, romantische straten met high-end cafés en winkels langs Fasanenstr., Bleibtreustr. en Uhlandstr., eersteklas restaurants in Meinekestr., gloednieuw winkel- en kantorencomplex Kranzlereck met vogelkooi op de binnenplaats, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Europa-Center-winkelcentrum met Clock of Flowing Time, Main Street Shopping rond Breitscheidplatz, KaDeWe, historisch metrostation Wittenbergplatz. Totale loopafstand 2,5 km, 30 minuten. (plus de zijstraten)
 84. Zelfgeleide tour “Berlin Wall Trail”: het volgen van de Berlijnse muurVeel bezoekers die voor het eerst naar Berlijn komen, zijn verrast dat er vandaag de dag nog maar heel weinig overblijfselen zijn van de Berlijnse muur. In het stadscentrum zie je alleen een rij kasseien die door straten snijdt en trottoirs volgt. East Side Gallery is waarschijnlijk het langste stuk muur dat nog steeds overeind staat, hoewel nu als een samengestelde straatkunstgalerie. In de buurt van Nordbahnhof kun je de meedogenloze handhaving van segregatie ervaren bij het Wall Memorial. Om de hele lengte van de Berlijnse muur te volgen, bekijk je deze site met een kaart met gedetailleerde informatie over hoe je West-Berlijn kunt omzeilen door de Berlijnse Muurroute te volgen .
 85. Self-Guided Tour “Bergmannkiez”: multiculturalisme en ouderwetse charmeBergmannkiez is een kleine oase in de gekke en hectische binnenstad van Kreuzberg. Locals in deze buitenwijk komen uit alle hoeken van de wereld en ze genieten allemaal van de gezellige en rustige sfeer van deze kiez. De huizen zijn gelukkig niet vernietigd in de Tweede Wereldoorlog en bieden hun eigen charme, bezaaid met historische binnenplaatsen, gaslantaarns, straatmarkten, cafés en begraafplaatsen. Bekijk deze zelfgeleide wandeling van Bergmannkiez die wordt aangeboden door de Berlin Tourism-site.
 86. Tip: gratis rondleidingenOp zoek naar meer ideeën voor wandelingen door Berlijn of misschien een rondleiding? Het team achter Alternative Berlin biedt dagelijks gratis wandeltochten aan. Meer info hier .
 87. Stedelijke natieUrban Nation is een prachtig stadskunstmuseum dat zich richt op jonge en getalenteerde internationale kunstenaars die beroemd zijn geworden dankzij hun straatkunstwerken. Het museum legt in detail de ontwikkeling en trends van deze rebelse kunst uit, geeft tal van voorbeelden en toont verschillende technieken en stijlen. Urban Nation is een van mijn meest favoriete kunstgalerijen in Berlijn, niet alleen omdat de toegang gratis is. Ik heb er hier meer over geschreven . (Bülowstr.7, Schöneberg)
 88. Bülowstrasse en U1 / U3De metro rijdt in Berlijn niet altijd ondergronds. Zowel U1 als U3 lopen een paar kilometer als een hoge lijn die het oosten van de stad met het westen verbindt. Maak onderweg van de gelegenheid gebruik om uit de ramen te kijken en onderweg zie je een aantal fantastische straatkunst. Vooral rond de Nollendorfplatz, want hier vind je Urban Nation, het straatkunstmuseum.
 89. Hackescher MarktEen van mijn meest favoriete street art-hotspots in Berlijn is te vinden op de Hackescher Markt op een binnenplaats direct naast Hackesche Höfe. Je vindt het als je naar Anne-Frank-Zentrum gaat. Als je helemaal naar het einde loopt, kom je uit bij Haus Schwarzenberg, waar een aantal kunstgalerijen en andere bedrijven gevestigd zijn. Kijk eens binnen, u zult er geen spijt van krijgen!
 90. Extra grote muurschilderingen in Art Park TegelVoor een aantal geweldige oversized muurschilderingen op hoge flatgebouwen in de buitenwijken van Berlijn, neem een trein naar Tegel. De kleurrijke muurschilderingen zijn dicht bij elkaar te vinden rond Neheimer Str. en Bernauer Str. en zijn verbluffend vanwege hun enorme omvang.
 91. FriedrichshainFriedrichshain heeft een levendige linkse en alternatieve scene. Hierdoor zijn graffiti en politiek gemotiveerde straatkunst alomtegenwoordig in de straten. Ze worden gebruikt als teken van protest of gewoon om oude of bewoonde huizen te verfraaien. Kijk vooral rond in Boxhagener Platz en Rigaer Strasse.
 92. East Side GalleryEast Side Gallery is waarschijnlijk de bekendste stedelijke kunstruimte in Berlijn. Het stuk Berlijnse muur is bedekt met beschermd kunstwerk van lokale en internationale kunstenaars die hun mening gaven over de Koude Oorlog en het einde ervan op dit medium. Ik schreef hier meer over de achtergrond van deze fantastische kunstinstallatie. (Mühlenstraße 3-100, Friedrichshain)
 93. Straatkunst in bruiloftMuurschilderingen zijn te vinden terwijl je de zijstraten rond Müllerstr., De belangrijkste verkeersader van Wedding tussen Seestr, kamt. en het S-Bahn treinstation.
 94. Graffiti Wall of FameDe Graffiti Wall of Fame is bedekt met straatkunst. Gewoon een kort stukje muur dat de reis niet helemaal rechtvaardigt, maar als je toch in de buurt bent, kijk dan eens. Een van de leukere stukken is een Adolf Hitler die op zoek is naar een toilet. (Niederbarnimstr.15, Friedrichshain)
 95. Muurschilderingen in Skalitzer Strasse, KreuzbergPrachtige muurschilderingen zijn ook te vinden als je door de Skalitzer Strasse in het hart van Kreuzberg loopt. Begin bij de Kotbusser Tor en loop door de straat totdat je Oberbaumbrücke bereikt. Als je de brug oversteekt, kun je je street art-reis voortzetten bij East Side Gallery.
 96. SchlachtenseeDe Schlachtensee in het westen van Berlijn is gemakkelijk bereikbaar dankzij het gelijknamige S-Bahn-station in de buurt. Toch is het een prachtig, rustig meer waar je roeiboten en SUP’s kunt huren. Er zijn een paar kleine stranden rondom het meer waar u uw picknickdeken kunt opzetten en zwemmen. (Am Schlachtensee 82, Zehlendorf)
 97. WannseeWannsee is waarschijnlijk het beroemdste meer van Berlijn. Gelegen tussen Berlijn en Potsdam, is het een populaire bestemming voor daguitstapjes voor Berlijners die de veerboot naar de andere kant willen nemen. Aan de oevers staan veel oude en nieuwe villa’s, sommige met een historische betekenis. Er is ook een openbare zwemplek met strand ( Strandbad Wannsee ) waar gepatrouilleerd en onderhouden wordt, maar u betaalt een toegangsprijs van ongeveer 5,50 EUR per persoon. Als je liever geld wilt besparen, kijk dan uit voor toegangspunten terwijl je de kust naar het noorden volgt.
 98. Lake TegelLake Tegel biedt een aantal geweldige zwemplekken aan de westkust. Mensen komen hier ook graag om te varen, fietsen en zonnebaden. Het is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (U7), maar voor versnaperingen ontbreken enkele snackbars en cafés. In de zomer wordt het behoorlijk druk.
 99. MüggelseeAls u in het oosten verblijft, is Müggelsee een geweldige optie voor een dag aan het meer. Neem de S-Bahn non-stop vanaf Alexanderplatz voor een rit van 1 uur en loop vervolgens nog eens 10 minuten door een bos om bij het meer te komen. Müggelsee is omgeven door bos en kleine huisjes en heeft prachtig helder water. Het strand is gratis . Helaas (of gelukkig), afhankelijk van uw mening hierover, staan er restauratiewerken gepland voor 2019.
 100. LiepnitzseeIn het noorden van Berlijn is de Liepnitzsee bij Bernau te bereiken na een korte wandeling door het bos. Er wordt gezegd dat het een deel van het blauwste en helderste water in het gebied heeft, en er is een klein eiland in het midden waar je naartoe kunt zwemmen. Het onderhouden gedeelte van het meer is alleen toegankelijk tegen betaling, maar er zijn ook veel “wilde” zwemplekken langs de kust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>