Paleis van Versailles Feiten/informatie

We dragen dit artikel op aan het kasteel van Versailles. Het Paleis van Versailles ligt op slechts 40 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Het is ook een van de mooiste monumenten van Frankrijk. Vanwege de vele opeenvolgende oorlogen en de Franse Revolutie is het nooit echt voltooid. Desalniettemin blijft het een van de mooiste juwelen van de Franse kroon en een van de meest verbluffende projecten van de Zonnekoning Louis XIV.

De keuze van Versailles

Toen Lodewijk XIV zijn zinnen zette op Versailles, kende hij het gebied al. Zijn vader, Louis XIII, had er inderdaad een jachthuis gebouwd. Hij genoot van de sereniteit van de ietwat wilde omgeving. Maar Lodewijk XIV wilde van Versailles het mooiste paleis ter wereld maken; een symbool van zijn almachtige macht en de officiële residentie van het koninkrijk. Dit veroorzaakte echte controverse, hoe discreet ook, omdat niemand met zijne majesteit zou durven te redetwisten. ‘Waarom Versailles?’ informeerden de hovelingen en ministers. De plaats was ver van Parijs en was moerassig en wild. Ironisch genoeg betekent het woord “Versail” in het oud Frans “land waar het onkruid is weggetrokken”.

Het bestaande kleine kasteel verwees op geen enkele manier naar de pracht en praal van het Versailles dat Lodewijk XIV in gedachten had. De koning zag het landgoed als de ideale setting om als absolute meester te regeren. Zijn jeugdherinneringen omvatten de trieste episodes van “de Fronde” -opstand en de complotten om de monarchie te destabiliseren. Parijs bleef een politiek onzekere omgeving, maar door zijn ministers en zijn hof in Versailles te huisvesten, kon hij zijn macht centraliseren en zichzelf beschermen tegen elke mogelijke daad van verraad.

Versailles Palace Gardens Guide

Een paleis voor de Zonnekoning

De renovatie en uitbreiding van het gebouw begon in 1661. Zodra hij trouwde, bracht de koning de koningin en het hof graag naar Versailles. Vier jaar later werden de eerste vieringen georganiseerd die het bewind van Lodewijk XIV zouden markeren. Ze waren zo weelderig dat ze al snel een gespreksonderwerp werden in heel Europa. De accommodaties werden echter al snel te krap en toen de koning zijn minister, Colbert, vertelde dat hij zijn vergaderingen in Versailles wilde houden. Het was weer tijd om meer toevoegingen te bouwen en het pand te verfraaien.

De oppervlakte van het oorspronkelijke kasteel werd vervijfvoudigd door de constructie van stenen gebouwen die eromheen passen en is in de loop der jaren getransformeerd. De barokke stijl belichaamde harmonie, perfectie en genot. De locatie van de appartementen van de koning in het midden van het kasteel symboliseerde zijn absolute macht. Omdat de zon het symbool van de vorst was, was elke kamer in zijn appartementen gewijd aan een van de zeven planeten die rond de magische ster draaien en een virtuele rondleiding door het hart van de mythologie bieden.

De Spiegelzaal

Oorspronkelijk was het oude kasteel omgeven door twee perfect symmetrische gebouwen, verbonden door een groot terras. Helaas had het vanwege het plaatselijke klimaat geen zin om het terras open te houden en daarom werd het omsloten om een weelderige kamer te worden, waarschijnlijk de mooiste van het kasteel, in lijn met de appartementen van de koning.

Deze grote hal komt binnen via de War Room en wordt verlaten via de Peace Room die naar de Queen’s appartementen leidt. Bekend als de “Hall of the Lost Footsteps”, werd deze lange kamer gebruikt om ambassadeurs te bezoeken of om koninklijke huwelijksvieringen te organiseren. Het illustreerde perfect de wens van de koning om te verblinden en zijn kracht te markeren. De 17 arcades versierd met spiegels die majestueus worden afgewisseld met 17 ramen van meer dan 240 voet, vormen een echte technische prestatie. Louis XIV liet deze maken door lokale fabrikanten, een enorme wraak op de concurrerende Italiaanse.

Spiegelzaal, Paleis van Versailles

Alles is pracht, schoonheid en verfijning: de kroonluchters, het marmer, het brons, de vergulding en de grote schilderijen die herinneren aan Franse overwinningen. Waarschijnlijk is het enige wonder dat vandaag ontbreekt de gebeitelde zilveren troon; waarvoor Lodewijk XIV de persoonlijkheden van de wereld zou verwelkomen. Net als veel andere meubels van het kasteel, werd het gesmolten om de oorlog te helpen financieren.

De tuinen en de fonteinen van Versailles

Tijdens de uitbreiding en verfraaiing van het kasteel vertrouwde Lodewijk XIV de aanleg van de tuinen toe aan Le Nôtre. Het kostte hem 20 jaar om dit absolute meesterwerk te bereiken, waar alles weer perfectie, symmetrie en harmonie is. De tuinen zijn ontworpen om te wandelen, terwijl de bloembedden zijn ontworpen om het kasteel te benadrukken. Meer dan 300 beelden, vazen en bustes sieren de paden. Water was ook alomtegenwoordig met 1.400 fonteinen en watervallen (waarvan er vandaag nog slechts 607 zijn) als integraal onderdeel van de productie.

Het zonnethema wordt geëerd in de tuinen zoals het zich in het kasteel bevindt. Elk pad bood de kinderwagen zijn eigen allegorische figuur; elke groep bomen verborg zijn eigen mythologische legende. Alles was elegant, majestueus en een symbool van de almachtige koning. Dit kostte allemaal 6,2 miljoen liter water per uur. De koning wilde deze waardevolle vloeistof niet verspillen, omdat water in die tijd zo zeldzaam was, dus beval hij dat alleen de fonteinen die hij tijdens zijn dagelijkse wandelingen passeerde, worden geactiveerd.

Paleis van Versailles, Frankrijk Fonteinfeiten

Woontekort in Versailles

Het kasteel van Versailles is een van de grootste ter wereld met 700 kamers, meer dan 2.000 ramen, 1.250 schoorstenen, 67 trappen en 19.800 hectare grond. In die tijd woonden er echter 3.000 prinsen, hovelingen, ministers en bedienden permanent. Een kamer werd een kostbaar goed en de intriges namen daardoor toe. Het leek erop dat het onmogelijk was om een appartement te krijgen, of een kamer zonder comfort, of zelfs een kastruimte, en samenwonen was niet altijd gemakkelijk.

Men kan zijn geluk beproeven met kaarten, of omkopen, of zelfs bedreigen, terwijl hij uitkijkt naar het vertrek of de dood van een andere hoveling. De meest begeerde ruimtes waren die in de buurt van de appartementen van de koning; hoe belangrijk het ook was om de koning te zien, het was veel belangrijker om door hem gezien te worden! Aanwezig zijn bij de dijk van de koning, maaltijden of bedtijd was meer dan een eer. Het was een absolute noodzaak. Naast de politieke overweging was er ook een economische. Wonen in het kasteel redde iemand van de kosten van het paard en wagen die anders nodig zouden zijn om elke dag van het herenhuis naar de rechtbank te reizen.

The Dangerous Games of Love

Alleen een huwelijk tussen de koning van Frankrijk en de Infanta Maria Theresa van Spanje kon de bloedige en vernietigend dure oorlog tussen deze twee landen die al twintig jaar aan de gang was, stoppen. Het hart van Lodewijk XIV behoorde tot een ander; de redenen van de staat wonnen de liefde en hun huwelijk werd ingewijd in 1660. Het duurde niet lang voordat geruchten over de ontrouw van de koning zich over het hof verspreidden.

Toen het kasteel van Versailles werd vergroot, liet hij verschillende geheime galerijen bouwen in de buurt van zijn appartement, zodat zijn vele courtisanes hem konden ontmoeten. De twee meest bekende om voor altijd geassocieerd te worden met de Zonnekoning zijn Louise de la Vallière en Madame de Montespan. De eerste was pas 17 jaar oud toen ze de minnares van de koning werd. Ze was zachtaardig, verliefd en trouw. De tweede was het tegenovergestelde, wat waarschijnlijk de monarch betoverde. Of misschien waren het de zwarte massa’s die ze had gezegd of de liefdesdrankjes die La Voisin, een heks, had verzonnen, dat ze in het eten van de koning was geglipt om er zeker van te zijn dat hij verliefd op haar bleef.

Op 22 februari 1680 werd La Voisin verbrand op de Place de Grève in Parijs, maar Madame de Montespan ontsnapte aan de brandstapel. De koning was zo geschokt door de onthullingen van de handlangers van La Voisin, dat hij de processen stopzette en alle compromitterende documenten verbrandde.

Een bezoek aan Versailles

Toen de koning zich in 1682 in Versailles vestigde, beval hij de deuren van het kasteel voor het volk te openen. Iedereen die zijn woning wilde bezoeken, kon dat doen. De poorten werden daarom de hele dag opengehouden, met bewakers bij de ingangen om de koning te beschermen. Ze zorgden ervoor dat er geen vuurwapen in het kasteel werd gebracht en controleerden de paardenkoetsen die bevoegd waren om de binnenplaats te betreden. Zelfs de meest nederige onderdanen van de koning mochten binnen, zolang ze de juiste etiquette volgden.

paleis van versailles interessante feiten

Zo moesten alle bezoekers een hoed en zwaard dragen; deze kunnen eventueel bij de ingang gehuurd worden. Alles werd georganiseerd om een groot aantal bezoekers deel te laten uitmaken van het dagelijkse leven van de koninklijke familie. Elke kamer in het kasteel was versierd met de meest verfijnde schilderijen, wandtapijten en sculpturen; werken van de meest bewonderde Italiaanse en Franse kunstenaars van die tijd. De kunstcollectie was zo groot dat al in 1690 een gids ter beschikking werd gesteld aan de bezoekers; gratis.

Paleisgids van Versailles – Samenvatting

Op vijfjarige leeftijd markeerde Lodewijk XIV het begin van de langste regering in de geschiedenis van Frankrijk. Meer dan 70 jaar absolute macht, waarin hij van Frankrijk de grootste economische en militaire macht in Europa maakte, en grote moderniseringsprojecten begon. Hoewel intriges en oorlogen een schaduw werpen op het einde van zijn regering, wijdde de Zonnekoning zich gedurende 50 van zijn regeringsjaren aan het kasteel van Versailles, om Frankrijk het meest prestigieuze symbool van zijn onbetwiste macht te bieden. Vandaag mag u Versailles het hele jaar door bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>