Mooiste bruggen in Parijs

In dit artikel zetten we onze wandeling door Parijs voort. Deze keer volgen we de rivier de Seine terwijl deze zich een weg baant door de hoofdstad over bijna 14 kilometer, en wijst op enkele van de 33 bruggen die er overheen steken en draagt veel charme bij aan de lichtstad .

De Seine en zijn bruggen

De Seine heeft altijd een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van Parijs. De eerste bewoners kozen ervoor om zich te vestigen op het Île de la Cité (of stadseiland), omdat de Seine, die toen twee keer zo breed was als nu, een zeer efficiënte natuurlijke barrière vormde tegen invasies van de barbaren. Door de eeuwen heen hebben vissers, zwemmers en wasvrouwen dit min of meer zuivere zachte water gedeeld dat een essentieel onderdeel was van hun dagelijks leven. Per boot kregen de Parijzenaars hun wijn, tarwe, zeezout, hout en hooi. Op het wapen van de stad Parijs symboliseert een schip met een zilveren zeil symbolisch de belangrijke rol die de rivierhandel speelde in de ontwikkeling en welvaart van Parijs.

Bruggen van Parijs

Tegenwoordig splitst de Seine Parijs op in twee zeer verschillende gebieden: de rechteroever in het noorden en de linkeroever in het zuiden. Elk bestaat uit een mozaïek van buurten, heel verschillend van elkaar, maar toch elk bijzonder op zich. Afstanden worden berekend vanaf de Seine naar buiten; dit wordt weerspiegeld in de numerieke adressen van appartementsgebouwen die beginnen af te tellen vanaf de rivier en toenemen naarmate ze er verder van verwijderd raken.

Hier zijn de mooiste en beroemdste bruggen in Parijs

Eeuwenlang waren bruggen niet alleen een middel om een rivier over te steken. Ze dienden ook als fabrieken die de hydraulische kracht leverden die nodig was voor de werking van de watermolens en verschillende andere mechanismen. Maar meer dan 1000 jaar lang had Parijs slechts 4 bruggen! Ze waren zo dun dat ze regelmatig werden meegesleurd door seizoensgebonden overstromingen, of ze stortten gewoon in door het gewicht van de huizen die erop waren gebouwd.

De oudste brug van Parijs: de “Pont Neuf”, koning van de Parijse bruggen

Het heette oorspronkelijk de Bridge of Tears omdat de legende beweerde dat toen Hendrik III op 31 mei 1578 de eerste steen kwam leggen, hij huilde. Blijkbaar hadden de vorige avond twee van zijn geliefde hovelingen elkaar in een duel gedood. De koning stierf voor het einde van de bouw van de brug, en het was Hendrik IV die de brug in 1598 liet afwerken. Tijdens de vele jaren van constructie was de brug niets anders dan één enorme houten steiger gemaakt van met elkaar verweven planken, waar hij zeer riskant was ondernemen.

Het werd al snel een schuilplaats voor bandieten, die voorbijgangers zouden beroven voordat ze ze in het water zouden gooien. De brug werd uiteindelijk in 1607 voltooid dankzij financiële hulp van Bourgondië, Champagne, Normandië en Picardië. Deze verschillende regio’s die nog niet bekend waren als Frankrijk, hadden zeker een gevestigd belang bij het vergemakkelijken van de doorvaart van koopvaardijschepen. Het was in feite de eerste brug die volledig voor het verkeer was ontworpen en waarop de bouw van woningen was verboden. Van de Fronde (1648-53, een reeks opstanden tegen het groeiende gezag van de koning) tot de revolutie, de “Pont Neuf”, of de nieuwe brug, was het dagelijkse toneel van Parijse vechtpartijen en geweld. Eeuwenlang diende deze plaats met een slechte reputatie als een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats voor dieven, prostituees en oplichters.

Pont Neuf De meest unieke bruggen van Parijs

Zelfs het originele standbeeld van Hendrik IV werd in 1792, tijdens de Franse Revolutie, omgevallen en smolt tot kanonnen. Het standbeeld dat daar vandaag staat, werd in 1817 door Louis XVIII ingewijd. Aan het einde van de Pont Neuf op de rechteroever vindt u La Samaritaine, het beroemde warenhuis. Het dankt zijn naam aan de waterpomp die vroeger op brugniveau stond en water leverde aan de paleizen Louvre en Tuileries; waaronder een sculptuur van de Samaritaan die Christus een slok water gaf. Je moet het restaurant op het dak bezoeken, dat een van de mooiste uitzichten over Parijs en zijn bruggen biedt.

De Alma-brug

Napoleon III gaf opdracht tot de bouw van deze brug in 1854 om de overwinning van Frankrijk en Engeland op Rusland op de Krim te vieren. Oorspronkelijk volledig opgetrokken uit steen, maakte deze brug deel uit van de “Grands Travaux”, of Grote Werken zoals ze bekend waren, die Baron Hausmann ondernam om de nieuwe wijken aan beide oevers van de Seine met elkaar te verbinden. Omdat het zo smal was, werd het uiteindelijk tussen 1970 en 1974 afgebroken en opnieuw opgebouwd.

Het staat bekend om zijn standbeeld van een Zouave, de enige overgebleven van de oorspronkelijke vier die allemaal infanteristen uit de Krimoorlog vertegenwoordigden. Het is het onofficiële middel geworden om de stijging van het waterpeil van de Seine te meten. De beenkappen van de Zouaven staan vaak onder water, en af en toe ook zijn broek! Maar in 1910 was het geen lachwekkende zaak toen het water zijn hoofd bereikte. Inderdaad, een enorme overstroming had Parijs veranderd in een stad aan het water. Een dergelijke gebeurtenis kon vandaag niet meer plaatsvinden als gevolg van overstromingsbeheer door de moderne stadsontwikkeling stroomopwaarts. Vlakbij deze brug, op Place de l’Alma, kan men de Vrijheidsvlam bewonderen, een exacte reproductie van de vlam van het Vrijheidsbeeld in New York City.

De Pont de l

Deze vlamsculptuur was een geschenk uit 1987 van de International Herald Tribune, om de honderdste verjaardag van het originele beeld te vieren en de Frans-Amerikaanse vriendschap opnieuw te bevestigen. Het is ook een geïmproviseerd gedenkteken geworden waar voorbijgangers nog steeds boeketten bloemen komen plaatsen voor prinses Diana, die in de Alma-tunnel stierf na een vreselijk auto-ongeluk in augustus 1997.

De Alexander III-brug

Gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900, werd de eerste steen gelegd in oktober 1896 in aanwezigheid van Nicholas II, de tsaar van Rusland. Het is waarschijnlijk de mooiste brug van Parijs en zeker de meest rijkelijk versierde. Gigantische kandelabers worden aan beide uiteinden omringd door cupido’s, zeemonsters, cherubijnen, leeuwen en gevleugelde paarden. Stroomopwaarts vertegenwoordigen gehamerde koperen klokken de nimfen van de Seine met het wapen van Parijs, terwijl stroomafwaarts de nimfen van de Neva het Russische wapen dragen. Dit geklasseerd historisch monument is echt een meesterwerk van de decoratieve kunst en uitbundige architectuur van de 3e Republiek.

Pont Alexandre III Geweldige brug in Parijs

Het was in feite de eerste geprefabriceerde structuur. De afzonderlijke componenten werden in fabrieken gesmeed, vervolgens per binnenschip vervoerd en op hun plaats gebracht met een enorme kraan die de hele breedte van de Seine bedekte. Gemaakt van één enkele boog die de rivier overspant, blijft het een technisch wonder. Het is aanzienlijk verlaagd om het zicht op de prachtige Champs-Elysees aan de ene kant en Les Invalides aan de andere kant niet te belemmeren. De Alexander III-brug is een prachtige prestatie die zowel de voorbijganger als de estheet blij maakt.

De Grenelle-brug

De Grenelle-brug ligt helemaal stroomafwaarts, zeer dicht bij het nationale openbare radiogebouw. Toen het in 1827 werd gebouwd, was het een houten tolbrug die zeer snel tekenen van structurele zwakte vertoonde. Ondanks verschillende reparaties stortte het in 1873 in na een toename van het verkeer als gevolg van festiviteiten ter ere van het bezoek van de Sjah van Perzië. Daarom werd besloten dat deze brug in 1874 volledig van gietijzer zou worden herbouwd. Wat deze brug ongebruikelijk maakt, is dat hij symmetrisch wordt verdeeld door een lange strook land in het midden van de Seine, genaamd “Swan Alley”, toegankelijk via een loopbrug.

Pont de Grenelle & Statue de la Liberté Brug van Parijs

Op de punt van dit kleine eiland bevindt zich een cirkel die is ontworpen om een bronzen beeld te laten zien, de exacte replica op kwartformaat van het Vrijheidsbeeld van New York. Deze was een geschenk van de VS aan Frankrijk ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie en werd op 15 november 1889 ingehuldigd. Oorspronkelijk stond het stroomopwaarts richting de Eiffeltoren (om de Elysee niet de rug toe te keren). Palace), tot grote ergernis van de maker, Bartholdi, die teleurgesteld was dat het niet tegenover het Vrijheidsbeeld van New York stond. Hij kreeg eindelijk zijn wens toen het werd gedraaid om Amerika te ontmoeten voor de Wereldtentoonstelling van 1937.

De eerste bruggen: de kleine brug en de grote brug (Ile de la Cite)

Toen Parijs nog Lutetia heette, werden er twee houten bruggen gebouwd in dezelfde verlengde as; de een voorbij de ander. Deze bruggen waren echte forten, afgesloten door poorten en torens. Zelfs de Vikingen, in de 9e eeuw, kunnen we niet doorbreken ondanks een zee-armada van 700 schepen. Pas toen een plotselinge overstroming in 866 de Grote Brug uitschakelde, konden de Vikingen de stad binnenvallen. Door de eeuwen heen werden deze twee bruggen voortdurend verwoest door overstromingen en onvermoeibaar herbouwd. Helaas, zonder ooit rekening te houden met de natuurkundige wetten, namelijk het gewicht van de huizen die ze moesten dragen.

Deze ontwerpgebreken verhinderden echter niet dat de bruggen een belangrijke rol speelden in de pracht en praal van de middeleeuwen. De grote “rue Saint-Denis” was de route die koningen namen toen ze de hoofdstad binnenkwamen voordat ze de Grote Brug namen. Het werd ook gebruikt voor andere officiële processies, zoals die plaatsvonden tijdens bruiloften tussen edelen, overwinningen uit oorlogen of bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De uitdrukking “apengeld” (waardeloos geld) komt uit de geschiedenis van de “kleine brug” van Parijs, die oorspronkelijk een tolbrug was. Alleen straatartiesten mochten het gratis oversteken, en alleen als ze hun optredende apen zover konden krijgen om grappige gezichten te trekken!

Veel bruggen tijdens uw wandeling langs de oevers

Een bezoek aan Parijs zou niet compleet zijn zonder een wandeling langs de oevers van de Seine. Wat een genoegen is het om een ontspannen wandeling langs de kade te maken, door oude boeken te bladeren bij de kraampjes van tweedehands boekverkopers, om het lopende werk te bewonderen van kunstenaars die zijn gekomen om het licht te vangen in de schemering, terwijl ze ondertussen genieten van het spektakel van de monumenten en bruggen van Parijs. Een andere originele en leuke manier om dit openluchtmuseum te bezoeken, is door op een “bateau-mouche” bij de Alma-brug te springen. U kunt aan boord gaan van verschillende andere rondvaartboten van in de buurt van de Pont Neuf of de Iena-brug, in de buurt van de kathedraal van Notre-Dame of in de buurt van de Eiffeltoren.

Mooie Bruggen Langs De Seine In Parijs

Pont des Arts

Deze brug verbindt het Palais du Louvre met het gewaardeerde Institut de France en is een voetgangersbrug die zowel door de lokale bevolking als door toeristen wordt gekoesterd. Bezoekers en Parijzenaars bezoeken tijdens hun rit in de zomer- en lentemaanden voor prachtige picknicks die uitkijken over de Seine. Instagramwaardige shots van Pont des Arts zijn gewoon opvallend. Trakteer uzelf op een fantastisch uitzicht over het Louvre, de Eiffeltoren en het stralende lichtspel op de rivier.

Pont des Arts was vroeger een plek waar koppels hun ‘liefdesloten’ plaatsen (zoals je misschien in films en Instagram hebt gezien), maar het is om veiligheidsredenen verwijderd. Niettemin is deze ongelooflijke metalen brug, voor het eerst gebouwd in 1802 door keizer Napoleon en herbouwd in de jaren 70, een must om te bezoeken, vooral voor vakantiegangers die voor de eerste keer naar Parijs komen.

Tegenwoordig ziet de brug er modern en net zo verbluffend uit, met het Institut de France aan de linkerkant en de framestructuur van het Louvre aan de rechterkant. De eenvoudigste manier om Pont des Arts te bereiken, is uitstappen bij het metrostation Louvre-Rivoli of Pont Neuf en verder naar het westen langs de Seine.

Pont Des Arts - Bridge Of The Arts Parijs

Pont Marie

Deze schattige maar minder populaire brug is een perfecte plek tussen het Ile de la Cité (een eiland aan de rivier de Seine) en het Marias-gebied op de rechteroever. De huidige toestand van de brug dateert van rond 1670, na een brandincident op de voormalige houten vorm die door de brand was overspoeld. De vijf statige bogen zijn gotisch omdat de steunen niet zijn versierd met beelden.

Vanaf Pont Marie heb je een prachtig uitzicht over andere bruggen naar het westen en de rivier de Seine. Ontdek kastelen, kades van het Ile de la Cité en kronkelende straatjes, of slenter door de renaissance- en middeleeuwse sites van de Marias.

Pont Marie, Parijs, Frankrijk

Pont Double

Voor een spectaculair uitzicht op de Notre-Dame is deze brug weergaloos. Pont Double is een metalen brug met een enkele boog die in de 19e eeuw is gebouwd. Het verbindt de Quai de Montebello op de linkeroever en het Parvis du Dame buiten de populaire kathedraal. Vanaf Pont Double zijn vergezichten over het Quartier Latin en Ile de la Cite gewoon adembenemend.

Tijdens uw bezoek kunt u vanaf de Quai de Montebello een van de vele boottochten op de Seine maken of de nabijgelegen boekwinkel Shakespeare and Company binnenstappen. De Pont Double bereiken is niet moeilijk. De gemakkelijkste manier is om de metro Saint-Michel te bereiken en verder te gaan naar de Quai St-Michel in oostelijke richting. Deze leidt naar de Quai de Montebello en u kunt deze volgen tot u Pont Double aan de linkerkant bereikt.

Double Bridge Parijs

Pont de la Concorde

Pont de la Concorde is een gewaardeerde brug die het Palais Bourbon op de linkeroever van de Seine verbindt met de belangrijke Place de la Concorde. Het werd gebouwd in 1791 tijdens de revolutie. In de jaren 1900 werd de brug enorm verbreed om het autoverkeer mogelijk te maken.

Vanaf de Pont de la Concorde kunnen bezoekers genieten van een geweldig uitzicht over de Tuileries-tuinen, het Musee en het Palais du Louvre en de grote Egyptische obelisk op de Place de la Concorde. Om daar te komen, daalt u af bij het metrostation Concorde en volgt u de borden die naar Pont de la Concorde leiden. Loop naar het oosten naar de brug als u van de linkeroever komt en stop bij het metrostation RER / Invalides .

Pont de la Concorde

De bruggen van het Canal St-Martin

Veel toeristen bezoeken deze brug niet, maar ze moeten er voet op zetten. Vroeger was het een industriële waterweg. Tegenwoordig is het het middelpunt van een levendig en echt lokaal gebied dat wordt gezegend door Parijzenaars, vooral ‘s avonds en in de zomer. Deze plaats heeft ook enkele mooie loopbruggen die gewelfd zijn.

Deze ongelooflijke groene metalen structuren zijn prachtig om te zien, ongeacht de dagen die je hebt bezocht. Je kunt op de top van één staan om het kanaal en de prachtige oevers te aanschouwen. Als je daar bent, doe dan wat de lokale bevolking doet en neem even de tijd om een chique café, oude hotelbar of wijnbar te bezoeken.

Canal St-Martin-bruggen

Pont de la Tournelle

De huidige brug met drie bogen die het Ile de la Cite op elegante wijze verbindt met de linkeroever op de Quai Saint-Bernard, is een van de bruggen die hier al eeuwen staan. Vanaf de 16e eeuw was er een houten brug op het terrein, maar deze was weggesleten door ijs. De brug die u tijdens uw bezoek zult zien, staat sinds 1928. Pont de la Tournelle bestaat uit twee kleinere bogen aan elke kant en een massief in het midden. Vanaf daar kunt u het oostelijke deel van het Quartier Latin bezoeken, dat aantrekkelijk is.

Mooiste bruggen in Parijs – Samenvatting

De stad Parijs heeft alle interessante architectonische ontwerpen die je zou waarderen. Parijs wordt aan beide oevers gemarkeerd met de twee zijden van de grote rivier de Seine. U kunt echter aan de kant blijven omdat er veel te doen en te zien is. De bruggen helpen bezoekers en bewoners naar tevredenheid te genieten van de specialiteiten aan weerszijden van de rivier. Deze bruggen zijn beide bestemmingen op zichzelf en een middel om te komen waar je heen gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>