Hoe het Parijs Bus Systeem te gebruiken

De Parijse metro is zo’n handige manier om door het stadscentrum te reizen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen bussen niet eens opmerken, laat staan ooit de moeite nemen om er een te nemen. Maar er zijn een paar redenen waarom het leren over Parijs-bussen een goed idee kan zijn voor uw reis.

Om te beginnen, hoewel er metrostations zijn die overal in het stadscentrum zijn gelegen, hoe verder u van het hart van de stad komt, hoe meer verspreid ze worden – en afhankelijk van waar uw hotel of hostel zich bevindt, zult u merken dat er een bus is halte die dichter bij uw slaap is dan het dichtstbijzijnde metrostation. Als je het niet prettig vindt om de verdere afstand naar het metrostation te lopen, is het voldoende om te weten dat een bus je dichter bij je accommodatie afzet, reden genoeg om het bussysteem te achterhalen.

Een nog betere reden om vertrouwd te raken met de bussen van Parijs is als u van plan bent laat in de stad te zijn. Hoe handig de metro ook is, hij stopt om middernacht en begint pas om 05.30 uur opnieuw. Dansen in nachtclubs in  Parijs  tot 1 of 2 uur ‘s ochtends? Dat betekent dat je opties zijn om ofwel een dure taxi in Parijs te nemen, door de straten te dwalen totdat de metro weer rijdt, of op een bus te stappen. De zeer belangrijke nachtbussen van Parijs – of ‘Noctilien’ – rijden van middernacht tot 5.30 uur.

Ten slotte, omdat bussen bovengronds zijn in tegenstelling tot de metro of  RER , wordt u mogelijk niet zo gedesoriënteerd wanneer u zich door de stad verplaatst. Je zult monumenten zien voorbijgaan en een beter idee hebben van waar je bent als je uitstapt. En als je een goede zitplaats hebt met uitzicht, kun je een reis met een bus in Parijs zelfs gebruiken als een begeleide stadstour.

Dit is wat u moet weten over het rijden met de bussen in Parijs

Een buskaart van Parijs lezen

Als u bekend bent met het lezen van een metrokaart van Parijs, dan begint u goed als u probeert een buskaart van Parijs te vinden. De buslijnen in Parijs zijn kleurgecodeerd en genummerd en routebeschrijvingen worden aangegeven door de stationsnaam aan het einde van de lijn. Met andere woorden, elke buslijn heeft twee “namen” – één voor het station bij elk eindpunt – en de richting waarin je reist op een bepaalde busroute is de naam van het station aan het einde van de lijn in die richting.

Hier is een kleine (onleesbare) versie van een buskaart van Parijs:

Paris Bus kaart

En hier kunt u een grotere versie van die kaart laten afdrukken en meenemen op reis (het is een pdf). Het is een goed idee om een kaart mee te nemen als je kunt, want de buskaarten van Parijs zijn niet zo alomtegenwoordig als de metrokaarten van Parijs in reisgidsen en op brochurestandaarden. Misschien heb je geluk en vind je er een die je kunt pakken bij een busterminal (geen bushalte) of bij het loket van een metrostation, maar reken er niet op.

Parijs Buskaartjes

Gelukkig heeft hetzelfde bedrijf (RATP) dat de metro runt ook de meeste buslijnen in Parijs; kaartjes voor beide zijn identiek.

Parijs-bustickets, zoals Paris Metro-tickets, worden T + -tickets genoemd en worden afzonderlijk verkocht voor € 1,70 of in een pakket van 10 tickets genaamd een “carnet” (uitgesproken als kar | NAY) voor € 12,00. Elk ticket is 90 minuten geldig, waarbinnen je zoveel bussen kunt rijden als je wilt, zolang je maar in dat venster van 90 minuten bent.

U moet uw ticket bij het eerste gebruik valideren en als dat in een bus in Parijs is, steekt u het ticket in een validator aan boord van de bus nadat u instapt. Er staan meestal 2-3 machines op verschillende delen van de bus, dus let goed op. U kunt T + -tickets kopen bij loketten in metrostations of busterminals, bij geautomatiseerde ticketautomaten in metrostations of busterminals (ze hebben aan het begin een taalkeuze, zodat u geen Frans hoeft te spreken), in sommige winkels die toestemming hebben om ze te verkopen (vaak tabakswinkels), en individueel van buschauffeurs (ze verkopen geen carnet).

Speciale soorten Parijse bussen

Noctilien (nachtbus)

“Noctilien” is de naam van de nachtbusdienst in Parijs. Op borden worden nachtbusroutes aangegeven door een N in een cirkel met een rode ster ernaast. De buslijnen zelf hebben elk een N voor het nummer van de lijn.

Er zijn 42 Noctilien-buslijnen en ze rijden alleen tijdens de uren tussen het moment waarop de laatste reguliere bussen rijden en wanneer de eerste reguliere bussen starten (wat ook de uren zijn wanneer de metro niet rijdt) – vanaf 12 uur : 30 uur en stoppen om 5:30 uur.

Parijs busgids

Noctilien-lijnen verbinden alle vijf de belangrijkste treinstations en belangrijke monumenten van Parijs. Het nachtbusnetwerk van haltes is echter niet zo ingewikkeld als de dagbussen. Het beste wat u kunt doen, is contact opnemen met uw hotel of hostel om te zien waar de dichtstbijzijnde bushalte van Noctilien in de buurt is (en vraag ook welke lijn het is), voor het geval u laat uitkomt.

Balabus

De Balabus is een zeer populaire op toeristen gerichte buslijn omdat deze tussen het Gare de Lyon en La Defense rijdt en onderweg veel van de belangrijkste toeristische plekken bereikt. Het werkt alleen van april tot september, en hoewel je het van begin tot eind kunt rijden met T + -tickets, moet je drie tickets gebruiken als je de volledige lengte van de route aflegt. Als u slechts een deel van de rit berijdt, kan het tussen 1-2 tickets kosten.

Balabus Paris Busgids

Montmartrobus

Zoals je aan de naam kunt raden, bedient de Montmartrobus  Montmartre . Het werkt het hele jaar door en loopt van Place Pigalle naar punten in het hele Montmartre-gebied, inclusief het populaire Place du Tertre. Omdat de Montmartrobus slechts een onderdeel is van het reguliere RATP-busnetwerk in Parijs, kost het één T + -ticket om te rijden.

Lees meer over het gebruik van bussen van Parijs  op de officiële RATP-site . Ze hebben ook bijgewerkte bustijden en een zeer coole interactieve kaart die niet alleen de buslijnen in Parijs omvat, maar ook de metro, RER , Noctilien en meer.

Hoe de Montmartrobus te nemen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>