Beroemdste monumenten Parijs

Beroemdste monumenten in Parijs

Arc de Triomphe

Beroemde monumenten in Parijs Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een van de beroemdste monumenten van Parijs. In opdracht van keizer Napoleon in 1806, bevindt het monument zich in het centrum van de Place Charles de Gaulle; aan de westkant van de Champs-Élysées.

De boog is gebouwd ter ere van de soldaten die voor Frankrijk vochten. Binnenin is het bovenste deel van de boog gegraveerd met de namen van generaals en oorlogen. Het graf van een onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog ligt onder de boog.

De locatie van de boog staat centraal en is een van een aaneenschakeling van historische monumenten die een route markeren van de binnenplaats van het Louvre naar de buitenwijken van de stad.

Oorspronkelijk ontworpen door  Jean Chalgrin , werd het monument voltooid na de dood van Chalgrin onder leiding van Hericart de Thury tijdens het bewind van koning Louis-Phillipe in het midden van de jaren 1830.

Tegenwoordig kunnen bezoekers de Arc bereiken via een onderdoorgang, de 284 treden naar de top van het monument beklimmen of de lift nemen en de laatste 46 treden lopen.

Vanaf de top worden bezoekers beloond met een ongelooflijk panoramisch uitzicht over de stad; inclusief de 12 grote lanen van Parijs die naar de Etoile leiden.

Conciergerie

La Conciergerie - Top beroemdste monumenten van Parijs

Het gebouw begon zijn leven als een koninklijk paleis, met de oorspronkelijke structuur die teruggaat tot het Merovingische rijk in de 10e eeuw. Latere heersers, waaronder Louis IX (Saint Louis) en Phillipe IV (Philippe the Fair), breidden de paleisstructuur en het terrein uit.

Maar naarmate het Franse beleid en de politiek evolueerden, veranderde ook de rol van de Conciergerie. Tijdens het Franse Reign of Terror, het bloedigste deel van de Franse Revolutie, huisvestte het gebouw duizenden gevangenen, waarvan de meeste uiteindelijk tot hun lot werden geleid bij de guillotine.

In de 19e eeuw bleef de Conciergerie een plaats van opsluiting, dit keer voor waardevolle gevangenen, waaronder Napoleon III en Marie Antoinette. In feite bestaat de cel van de Franse koningin vandaag als een kapel gewijd aan haar nagedachtenis. De buitenkant die we vandaag zien, is het resultaat van een grote wederopbouwinspanning die in 1858 werd ondernomen.

Hoewel het gebouw in 1914 buiten gebruik werd gesteld, zijn de meeste kamers nog steeds in gebruik voor gerechtelijke functies. Sommige gebieden zijn echter open voor toeristen en de Conciergerie is zeker een bezoek waard voor iedereen die door Parijs reist.

Eiffeltoren

Eiffeltoren - Beste bezienswaardigheden in Parijs

Het beroemdste symbool van Parijs en van Frankrijk zelf, de Eiffeltoren, werd door Gustave Eiffel ingebouwd om de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie te herdenken.

De Eiffeltoren stijgt tot een hoogte van 324 meter (1062 voet) op de Champ de Mars naast de rivier de Seine en trekt jaarlijks 6 tot 7 miljoen bezoekers. Bezoekers kunnen de 704 trap of een lift naar het tweede niveau nemen, maar alleen liften bieden service tot aan de top van de toren. Er zijn twee niveaus bovenaan, één buiten en één binnen.

De toren biedt niet alleen een spectaculair uitzicht over Parijs, maar herbergt ook tientallen televisie- en radiozendantennes. Verschillende snackbars en twee restaurants bieden hongerige bezoekers eten; het internationaal geprezen Jules Verne restaurant op de tweede verdieping vereist vooraf reserveren.

Drie souvenirwinkels verkopen ansichtkaarten, culturele objecten en memorabilia. Postdienst is beschikbaar.

De Cineiffel biedt bezoekers unieke afbeeldingen van de Eiffeltoren en zijn geschiedenis. ‘S Nachts transformeren 336 schijnwerpers en 20.000 gloeilampen de Eiffeltoren in een oogverblindend gezicht. De toren moet elke zeven jaar opnieuw worden geverfd, wat een verbazingwekkende 60 ton verf vereist.

Beroemde Parijse bruggen

Pont Alexandre III monumenten in Parijs

Parijs is een stad vol prachtige bruggen, waarvan er vele een rijke geschiedenis hebben. Met 37 bruggen over de rivier de Seine kunnen reizigers dagen doorbrengen met het verkennen van de fascinerende en verschillende bruggen van Parijs.

De Pont Neuf  is de oudste en schijnbaar de beroemdste van alle bruggen in Parijs. De eerste steen werd in 1578 gelegd door  Catherine de Médicis en in 1889 werd het geclassificeerd als een  historisch monument .

De Pont Alexandre III  werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1900 met een gebeeldhouwde decoratie en elegante enkele boog. Omdat de Expo aan beide zijden van de Seine plaatsvond, was de brug gemakkelijk toegankelijk voor de duizenden bezoekers van het evenement.

De Pont des Arts  werd oorspronkelijk gebouwd in 1804 en bevindt zich op het puntje van Ile de la Cite, naast het  Louvre . Deze brug werd herbouwd in 1984 en is lange tijd een favoriete ontmoetingsplaats geweest voor zowel kunstenaars als toeristen.

De  Pont Charles de Gaulle  is gebouwd in 1996 en lijkt op de vleugel van een vliegtuig. Deze brug vormt een verbinding tussen de Quai de la Rapee en de Quai d’Austerlitz.

Een andere van de oudste bruggen in de stad, samen met de Pont Neuf, de  Pont Royal , was van oudsher een plaats van grote festiviteiten. In 1939 werd geklasseerd als historisch monument.

De Pont Sully  heeft drie gietijzeren bogen en bestaat eigenlijk uit twee bruggen, een over de linkeroever en een over de rechteroever.

Op het smalste punt van de Seine is de  Petit Pont  elf keer gerestaureerd, de laatste in 1853.

Paris Hotel de Ville

Hôtel de Ville de Paris

Met de kantoren van de burgemeester van de stad en een aantal andere stadsbestuurders, heeft de locatie van het Hotel de Ville (stadhuis) van Parijs sinds 1357 het centrum van de Parijse regering gediend, toen het land werd gekocht door koopman Etienne Marcel.

Het oorspronkelijke gebouw, het Maison aux Piliers (Huis van de Pilaren), diende tot 1533 voor de stadsbestuurders, toen het werd afgebroken in opdracht van koning Frans I, die besloot om een stadhuis te bouwen dat Parijs waardig was, toen Europa’s grootste stad.

Het resulterende gebouw was ontworpen om de geest van de Renaissance te weerspiegelen en werd pas in 1628 voltooid, tijdens het bewind van Louis XIII.

Het gebouw speelde een zichtbare rol tijdens de Franse Revolutie en in de jaren erna, toen de revolutionaire leider Robespierre samen met zijn volgelingen werd gearresteerd in het Hotel de Ville.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het gebouw uitgebreid en gereconstrueerd, waarbij de werken van meer dan 230 beeldhouwers in het uiteindelijke ontwerp werden verwerkt.

Het Hotel de Ville is altijd het middelpunt van de Franse politiek gebleven. Toen Charles de Gaulle zijn beroemde toespraak hield ter gelegenheid van de bevrijding van Parijs in 1944, begroette hij de menigte vanuit het voorraam van Hotel de Ville.

Place de la Bastille

Landmark Place de la Bastille

De Bastille, een fortgevangenis gebouwd in de 14e eeuw, is misschien wel een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Parijs, dankzij zijn rol in het populaire literaire werk ‘Les Miserables’. Interessant is echter dat de bezienswaardigheid zelf niet meer bestaat, maar wordt gemarkeerd door een herdenkingsbeeld, de Julikolom (Colonne de Juillet).

Hoewel het het meest bekend is als gevangenis, begon de Bastille eigenlijk zijn bestaan als een fort gebouwd tijdens de Honderdjarige Oorlog om het oostelijke uiteinde van de stad te beschermen. Na de oorlog werd Lodewijk XIII de eerste koning die gevangenen achter zijn muren huisvestte.

De Bastille werd ook gebruikt als opslagplaats voor munitie en op 14 juli 1789 bestormden revolutionairen de Bastille om toegang te krijgen tot de artillerie, in de hoop de regering omver te werpen. Na onderhandelingen, die uitliepen op rellen, kwamen een menigte van meer dan 8000 burgers de Bastille binnen, verwijderden de munitie en bevrijdden de overgebleven gevangenen. De Franse revolutie was begonnen.

Door de revolutionairen erkend als een symbool van corrupte macht, werd het gebouw in november 1789 grotendeels afgebroken en werden de stenen gebruikt bij de bouw van de Pont de la Concorde. Tegenwoordig staat de locatie van de Bastille bekend als de Place de la Bastille en is de thuisbasis van de Opera Bastille. Een jaar later werd het evenement gevierd door het Festival van de Federatie.

De Bastille-dag, de belangrijkste nationale feestdag van Frankrijk, die jaarlijks op 14 juli wordt gevierd, is officieel het Festival van de Federatie; het viert officieel het Festival van de Federatie, maar het staat algemeen bekend als Bastille Day in het Engels.

Bastille is een Frans woord dat ‘bolwerk’ of ‘kasteel’ of ‘bastion’ betekent; gebruikt met een bepaald artikel (de Bastille in het Engels, la Bastille in het Frans), verwijst het naar de gevangenis.

Le Louvre

Louvre Paris - must see monumenten in Parijs

Het Louvre museum is gevestigd in Parijs en wordt beschouwd als een historisch monument. Het museum is wereldberoemd vanwege het overschot aan 35.000 stukken geschiedenis dat zich binnen de museummuren bevindt. Het museum toont oude stukken uit verschillende tijdsperioden en verschillende locaties, sommige afkomstig uit het oude Egypte en andere locaties over de hele wereld.

Wat veel mensen niet weten, is dat het Louvre eigenlijk een paleis is dat in de 12e eeuw is gebouwd. Natuurlijk is slechts een deel van de oorspronkelijke structuur beschikbaar om te bekijken, en veel ervan is in de loop van de eeuwen gerenoveerd, geherstructureerd en aangepast sinds het voor het eerst werd gebouwd. Het museum opende voor het eerst in de jaren zeventig en is sindsdien een plaats van grote aantrekkingskracht en interesse geworden.

Le Louvre, ook wel bekend als The Louvre, is meestal de eerste plaats die mensen willen bezoeken tijdens hun reis naar Parijs. Le Louvre is een groot deel van de aantrekkingskracht van Parijs, vooral omdat het het beroemde Mona Lisa-schilderij bevat.

Als je Parijs bezoekt, is het Louvre een must-see. Het bevat duizenden historische kunstwerken die nergens anders ter wereld te zien zijn.

Les Invalides

Les Invalides in Parijs, Frankrijk

Les Invalides, gelegen in het 7e arrondissement van Parijs, is een complex van gebouwen dat oorspronkelijk is gebouwd als een militair hospitaal en rusthuis voor de Franse soldaten, en dat vandaag de dag nog steeds zo is.

Maar het complex staat ook vol met gebouwen en monumenten ter ere van de Franse militaire geschiedenis en omvat het Musee de l’Armee, het Musee des Plans-Reliefs en het  Musee d’Histoire Contemporaine , en biedt ook een begraafplaats voor veel van de nationale oorlogshelden en opmerkelijke figuren.

Een van de 15 binnenplaatsen van het complex, de cour d’Honneur, staat bekend om zijn militaire parades.

Het oorspronkelijke project was een initiatief van Lodewijk XIV als huis voor gepensioneerde en gewonde soldaten en stond onder toezicht van architect Liberal Bruant.

Lodewijk XIV gaf ook opdracht tot het ontwerp en de bouw van een privé koninklijke kapel op de locatie, die tegenwoordig wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Franse barokke architectuur.

De koepel van de kapel is gemodelleerd naar het gewelfde plafond van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Het complex is de locatie van de graven van vele Franse notabelen, misschien wel de bekendste is het graf van Napoleon Bonaparte.

Oorspronkelijk begraven op St. Helena, liet koning Louis-Phillipe het lichaam van de keizer terugbrengen naar Frankrijk, en het werd uiteindelijk in 1870 tot rust gebracht in een sarcofaag direct onder de koepel van Les Invalides.

Notre Dame in Parijs

Notre Dame de Paris - Monumenten te bezoeken in Parijs

Alom beschouwd als een van de beste voorbeelden van Frans-gotische architectuur, is de Notre Dame de Paris de locatie van veel religieuze en politieke onrust sinds de bouw ervan begon in 1160 tijdens het bewind van Louis VII.

De Notre Dame is een van de eerste gebouwen die luchtbogen heeft gebruikt; gebogen buitensteunen, waardoor uiteindelijk grotere, hogere plafonds mogelijk zijn.

Tijdens de Franse Revolutie werd een groot deel van de architectonische en sculpturale pracht van de Notre Dame vernietigd of vernield, en het gebouw zelf begon in een toestand van verwaarloosd verval te vervallen.

Nadat auteur  Victor Hugo  zijn beroemde roman, ‘De klokkenluider van de Notre Dame’, had geschreven in een poging de aandacht te vestigen op de benarde toestand van de kathedraal, groeide de belangstelling voor de restauratie ervan, met als hoogtepunt een groot project dat uiteindelijk zou slagen in het reconstrueren en restaureren van de kathedraal in zijn oude glorie.

Het moeizame herstelwerk gaat tot op de dag van vandaag door.

Bij een bezoek aan de Notre Dame moeten toeristen zeker naar boven kijken naar het dak van het gebouw, waar ze de beelden van 13 mannen zullen zien.

Twaalf van de mannen vertegenwoordigen de 12 apostelen van Christus en zijn naar buiten gericht, terwijl de 13e naar binnen is gericht en de architect zelf vertegenwoordigt.

>

Opera Garnier

Opéra Garnier in Parijs

De Opera Garnier, ook bekend als het Palais Garnier, werd in opdracht van Napoleon III tijdens de Parijse wederopbouw van het Tweede Keizerrijk onder leiding van architect Charles Garnier. De bouw begon in 1862, na het leggen van de eerste steen in het voorgaande jaar.

Maar er waren talloze tegenslagen bij de bouw, waaronder het begin van de Frans-Pruisische oorlog en de daaropvolgende val van het Tweede Keizerrijk, evenals de ontdekking van een ondergronds meer. Dit meer zou overigens een cruciale rol spelen in een literair werk gebaseerd op de Opera Garnier, Gaston Leroux’s werk uit 1910 ‘The Phantom of the Opera’.

In 1873 werd de bouwinspanning aangewakkerd door een brand, die de belangrijkste opera- en balletlocatie van de stad, de Parijse Opera, verwoestte. Tegenwoordig bezoeken toeristen de Opera Garnier zowel vanwege de architectonische details als vanwege de uitvoeringen. De voorgevel is rijkelijk versierd met veelkleurige marmeren friezen en beeldhouwwerken en heeft bronzen bustes van grote componisten, waaronder  Mozart, Rossini, Beethoven en Phillipe Quinault .

Werken van  Aime Millet, Charles Gumery, Francois Jouffroy en Jean-Baptiste Carpeaux  zijn hier te vinden, en bezoekers kunnen ook de beroemde en soms bekritiseerde plafondschildering zien die in 1964 is voltooid door kunstenaar Marc Chagall. Veel critici waren van mening dat het schilderij, dat direct over de oorspronkelijke muurschildering was aangebracht, niet in overeenstemming was met het ontwerp van de rest van het gebouw.

Heilig Hart

Sacre Coeur, Parijs

De Sacre-Coeur-basiliek, of de Basiliek van het Heilig Hart, staat prominent op de top van de butte van Montmartre, geografisch gezien de hoogste plek in Parijs. De bouw van de kapel werd aanvankelijk in 1873 in gebruik genomen als eerbetoon aan de 58.000 mensen die tijdens de Frans-Duitse oorlog om het leven kwamen.

De aartsbisschop van Parijs hoopte ook dat de bouw van de Sacre-Coeur-basiliek de misdaden van de deelnemers aan de Communard-beweging van die tijd zou goedmaken. Het gebouw zelf is gemaakt van Frans travertijnsteen, een kalksteenmateriaal dat verantwoordelijk is voor de witte uitstraling van de gevel.

De Romano-Byzantijnse  bouwstijl van de basiliek  omvat nationalistische thema’s, waaronder de portiek, met twee grote bronzen beelden van de Franse heiligen Jeanne d’Arc en koning Saint Louis IX, beide van beeldhouwer Hippolyte Lefebvre. De 19 ton zware klok van de basiliek is een van de grootste ter wereld en herdenkt de annexatie van Savoye in 1860.

Het terrein rond de  Sacre-Coeur-  basiliek omvat een meditatietuin en fontein, en de top van de koepel biedt een spectaculair uitzicht over de stad Parijs, die voornamelijk ten zuiden van de basiliek zelf ligt.

Versailles

Slechts 21 kilometer ten zuidwesten van Parijs ligt Versailles, de officieuze voormalige hoofdstad van Frankrijk. Historisch gezien bekend als het enorme koninklijke paleis en de verbazingwekkende tuinen van koning Lodewijk XIV, is Versailles nu de rijkste buitenwijk van Parijs. Het Paleis van Versailles verwelkomt elk jaar drie miljoen toeristen en nog veel meer komen alleen om de prachtige tuinen rondom het paleis te zien.

Ticketopties voor toegang tot het paleis variëren, maar veel bezoekers kiezen voor de eendaagse pas, die toegang geeft tot de Hall of Mirrors en King’s State Apartments, de Queen’s State Apartments, de Dauphin’s (Heir) Apartments, het Marie Antoinette Estate en de Grande Eaux Musicals (fonteinshow).

Veel artistieke schatten zijn te zien in het paleis, waaronder Veronese’s schilderij van Christus aan het avondmaal met Simon, de collectie Chinese vazen van Marie Antoinette en een astronomische klok van Claude Simeon. Er zijn begeleide audiotours beschikbaar in verschillende talen.

In de zomer worden er rond het paleis een aantal aanvullende activiteiten aangeboden, waaronder een minitreinrit en huurboten. In het weekend vindt er meerdere keren per dag een muzikale fonteinshow plaats en ‘s avonds wordt Les Fêtes de Nuit de Versailles, een show van vuurwerk, gekostumeerde artiesten en verlichte fonteinen, gepresenteerd.

Het terrein van het paleis heeft voldoende wandelpaden, maar is zo uitgestrekt dat veel bezoekers fietsen of golfkarren op batterijen huren om zich te verplaatsen. Bezoekers kunnen ook genieten van het huren van hun fiets in Parijs en een aangename fietstocht maken om Versailles te bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>